Search
Close this search box.

Vlada za povečanje precepljenosti z novim koronavirusom

Vlada je na včerajšnji seji obravnavala predlog novele zakona o nalezljivih boleznih, ki ga je junija v parlamentarni postopek vložila skupina poslancev. Vlada podpira cilj povečanja precepljenosti, ob tem pa predlaga nekaj sprememb zakonskega predloga. Ocenjuje namreč, da je predlog za obvezno cepljenje zdravstvenih delavcev prekomeren ukrep.

Pod predlog novele zakona o nalezljivih boleznih se je podpisalo 38 poslancev s prvopodpisanim Branislavom Rajićem (SMC). Med ključnimi rešitvami je obvezno cepljenje zaposlenih v javni zdravstveni mreži ali javnih socialno-varstvenih zavodih proti ošpicam, mumpsu, rdečkam, oslovskem kašlju, hepatitisu B in gripi, sicer ne bi smeli opravljati dela z bolniki. Izjeme bi bile v primeru, če za opustitev cepljenja obstajajo utemeljeni medicinski razlogi.

V vladi ocenjujejo, da gre za prekomeren ukrep. Menijo namreč, da bi isti cilj lahko dosegli z doslednim spoštovanjem zakona o varnosti in zdravja pri delu. “Zagotavljanje varnosti in zdravja pri delu, vključno s potrebnimi materialnimi sredstvi, je naloga delodajalca in ne sme bremeniti zaposlenih,” so zapisali v sporočilu po seji vlade. Kot so še izpostavili, bi uvedba obveznega cepljenja povzročila velik pritisk na izdajo odločb o opustitvi cepljenja iz medicinskih razlogov.

Predlog zakona predvideva tudi zavrnitev necepljenega otroka v javni ali javno financirani vrtec, če za opustitev cepljenja ne bi obstajali utemeljeni medicinski razlogi. O tem bi morala obstajati odločba, vlogi za opustitev cepljenja pa bi starši oz. skrbnik morali priložiti še mnenje zdravnika.

V vladi predlagajo bolj sorazmeren ukrep, in sicer da omejitev vključitve v vrtec velja le za tiste otroke, ki niso bili cepljeni proti ošpicam, mumpsu in rdečkam. “Med njimi ošpice pomenijo daleč največje tveganje, saj zaradi zmanjšane precepljenosti beležimo izbruhe v številnih državah EU in širše. Ošpice so izjemno nalezljiva bolezen, ki se v kolektivu širi izjemno hitro, komplikacije so relativno pogoste,” so pojasnili in spomnili, da so podobne ukrepe sprejele tudi Italija, Nemčija in Francija.

Vlada še predlaga, da se namesto dodatnega mnenja zdravnika, kar da bi še bolj obremenilo pediatre, v zakonu konkretizirajo določbe o obveznih formalnih in vsebinskih sestavinah vlog. Menijo, da je potrebna optimizacija postopka za ugotavljanje razlogov za opustitev cepljenja iz medicinskih razlogov, ki je dolgotrajen in neučinkovit.

Če bi imele popolne vloge ustrezno zdravstveno dokumentacijo, ki dokazuje razloge za opustitev cepljenja, kot je na primer izvid alergologa, če gre za zatrjevanje alergije na sestavine cepiva, bi jih na ministrstvu zdravje lahko reševali sproti, starši pa postopka za opustitev cepljenja ne bi mogli več zlorabljati za namen izogibanja cepljenju, so zapisali na vladi.

Se pa v vladi strinjajo s predlogom, da se zavrne vpis necepljenih kandidatov v šole in fakultete, ki izobražujejo za delo v vzgoji, izobraževanju, zdravstvu ali socialnem varstvu, razen če imajo medicinske razloge za opustitev cepljenja.