Search
Close this search box.

Počivalšek: Delno kritje fiksnih stroškov ključni ukrep šestega paketa

Ključni ukrep šestega protikoronskega paketa je po besedah gospodarskega ministra Zdravka Počivalška delno kritje fiksnih stroškov podjetij. Višina pomoči lahko seže do 1,2 odstotka letnih prihodkov posameznega podjetja na mesec, je povedal na današnji novinarski konferenci. Ukrep naj bi veljal do konca leta.

DZ je dve milijardi evrov vredno jamstveno shemo potrdil pred prvomajskimi prazniki v okviru drugega paketa protikoronskih ukrepov, po nekaj zapletih pa je zaživela šele poleti. Zdaj bodo lahko banke dale podjetju likvidnostno posojilo v višini do 25 in ne več le deset odstotkov prihodkov od prodaje v letu 2019 oz. v višini dvakratnika letnega stroška dela, je na vladni novinarski konferenci povedal Šircelj

Predlog šestega protikoronskega zakona je vlada potrdila v torek pozno zvečer, glede jamstvene sheme pa je v njem predvidela tudi odpravo nekaterih administrativnih ovir. Nosilec paketa PKP6 minister za finance Andrej Šircelj je na današnji novinarski konferenci omenil obvezni pobot, Počivalšek pa je kot ključno novost izpostavil povračilo dela fiksnih stroškov podjetij.

Šircelj je priznal je, da je bila jamstvena shema doslej razmeroma slabo izkoriščena, vendar kot najverjetnejši vzrok omenil dobro likvidnost gospodarstva. “Morda jamstvena shema ni bila toliko izkoriščena, ker ni bilo toliko potreb. Banke so svojo dejavnost opravljale tudi brez nje,” je dejal.

Minister za finance je poudaril, da skuša država s protikoronskimi paketi pomagati gospodarstvu, posredno s tem tudi državljanom. Tako je navedel primerjavo, da je bilo v maju nekaj več kot 90.000 brezposelnih, v oktobru je to število nižje, saj je v evidence vpisanih 83.000 iskalcev zaposlitve. Ukrepi so ciljani na posamezne prizadete dejavnosti, od teh najbolj izstopajo storitvene dejavnosti, kot sta turizem in gostinstvo.

Med ukrepi v sklopu ministrstva za finance izstopa poroštvena shema, ki je sicer podjetja v večjem obsegu še ne uporabljajo, a bo do tega prišlo, ko se bodo podjetja odločala za nove investicije oziroma prestrukturiranja. V tem trenutku podjetja iščejo predvsem likvidnostne kredite, ki pa jih uspešno ponujajo tudi banke same. Od ukrepov izstopa tudi ukrep odloga plačil davkov in prispevkov.

Konkretne rešitve v zakonu so pisane na kožo delovno intenzivnih panog, kot sta turizem in industrija srečanj, je o ukrepih spregovoril minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Počivalšek. Poleg ukrepov subvencioniranja čakanja na delo, skrajšanega delovnega časa in državnih poroštev za bančne kredite vlada uvaja tudi nove ukrepe, s katerimi bo podjetjem delno pokrila njihove fiksne stroške, kar je v prejšnjih paketih manjkalo. Med te sodijo najemnine, nadomestila stavbnih zemljišč, stroški zavarovalnih premij, stroški energije. S tem ukrepom vlada pomaga tudi industriji srečanj.

Počivalšek je poudaril, da je največja potrditev, da so dosedanji ekonomsko-socialni ukrepi uspešni, v zelo visokih bonitetnih ocenah, ki jih uživa Slovenija pri mednarodnih finančnih institucijah. To je vladi omogočilo tudi izjemno ugodno zadolževanje.

Počivalšek se je ustavil tudi pri vprašanju minimalne plače. Delodajalske organizacije so si namreč prizadevale za njeno začasno zamrznitev, česar pa vlada v šesti protikoronski paket ni vključila. Minister meni, da bo treba najti rešitev, sicer bo uveljavitev zakona o minimalni plači s 1. januarjem 2021 neposredno prizadela vsaj 10.000 zaposlenih “oz. bomo izgubili delovna mesta, in to posebej na tistih območjih, kjer druge rešitve ne bo”.

“Zato sem naslovil prošnjo na sindikalno in delodajalsko stran, da se sestanemo in do tega vprašanja, ki je izredno občutljivo in težko, obnašamo odgovorno in poskušamo najti rešitev. Verjamem, da je pripravljenost z ene in druge strani,” je dejal.

Počivalšek je pozval, “da v tem zapletenem obdobju pokažemo še malo potrpljenja in se res disciplinirano držimo ukrepov, ki jih je predpisala stroka”. S tem bomo po njegovih besedah razbremenili zdravstvene delavce, ki jim gre velik poklon za njihovo požrtvovalnost, hkrati pa bomo omogočili tudi preživetje gospodarstva, ki ga je ta drugi val še enkrat udaril.

Napovedal je še, da bo vlada v sodelovanju s predstavniki gospodarstva in sindikatov že v prihodnjih dneh začela pripravljati sedmi paket, “ker se razmere tako hitro spreminjajo, da se moramo iz meseca v mesec prilagati dogodkom z novimi rešitvami”.

VIR: Vlada RS, STA

Ključni ukrep šestega protikoronskega paketa je po besedah gospodarskega ministra Zdravka Počivalška delno kritje fiksnih stroškov podjetij. Višina pomoči lahko seže do 1,2 odstotka letnih prihodkov posameznega podjetja na mesec, je povedal na današnji novinarski konferenci. Ukrep naj bi veljal do konca leta.