Search
Close this search box.

Projekt Kolegice tudi na Koroškem

Začetek karierne poti je za mlade pogosto težak. Še posebej velik izziv je vstop na trg dela za mlade ženske. To so prepoznali v Zavodu Nefiks in organizirali projekt, namenjen iskalkam prve zaposlitve, ki ga bodo izvajali med drugim tudi v Slovenj Gradcu. Projekt poudarja in krepi kolegialnost med ženskami, njegov namen pa je omogočiti mladim ženskam postati konkurenčne moškim vrstnikom.

Raziskave kažejo, da se mlade ženske po zaključku formalnega izobraževanja srečujejo še z večjimi težavami kot moški. Prehod na trg dela je zanje namreč izredno zahteven, zgodnje odpiranje vrat pa je za veliko mladih žensk, zlasti družboslovk, edina možnost za bolj uspešno vključevanje v zaposlitveno sfero. Ravno zato so na Zavodu Nefiks zasnovali projekt Kolegice, ki je prvič potekal leta 2012, trenutno pa klubi Kolegic uspešno delujejo v številnih krajih po Sloveniji.

Projekt Kolegice naj bi mladim ženskam, iskalkam prve zaposlitve ali še študentkam, omogočil zgodnji vstop v delovno okolje s pomočjo mentorskega svetovanja ter sodelovanja med uspešnimi zaposlenimi ženskami in dekleti, ki vstopajo na trg dela. V projektu bo vsaka udeleženka spoznala in se povezala z uspešno žensko s svojega poklicnega področja, ki bo postala njena mentorica – »kolegica«. Dobivali se bosta predvidoma enkrat mesečno, za približno eno uro, na teh srečanjih pa razpravljali o možnostih in ustreznih pristopih za uveljavitev na določenem poklicnem področju. Ob pomoči mentoric se bodo udeleženke seznanjale z delovnim okoljem, izbranim poklicem ter njegovimi zahtevami in specifikami, razvijale pa bodo tudi svojo zaposlitveno pismenost.

Pred srečanji z mentorico se bo skupina deklet najprej dobiva na tedenskih sestankih, na katerih bodo ob strokovni podpori Zavoda Nefiks udeleženke razvijale svoj karierni načrt ter načrtovale dogodke, s katerimi bodo širšo javnost opozorile na problematiko zaposlovanja mladih žensk, spodbudile lastno zaposljivost in zaposljivost drugih žensk ter odgovorne organe pozvale k ukrepanju.

Projekt bodo izvajali v Kamniku, Novem mestu in Slovenj Gradcu, v vsakem kraju pa bodo izbrali 20 udeleženk in jim omogočili sodelovanje v enoletnem projektu.

Slovenj Gradcu bodo srečanja potekala predvidoma ob petkih od 19.00 do 20.00 v prostorih Mladinskega centra. Prvič se bodo kolegice sestale 23. marca 2018, trenutno pa še zbirajo prijave. Kandidatke se lahko prijavijo še do ponedeljka, 19. marca 2018, na spletni strani Zavoda Nefiks.