Search
Close this search box.

Amarilis – čudovita rastlina za popestritev doma

Amarilis ali vitezova zvezda je čudovita rastlina, ki s svojimi pisanimi cvetovi popestri vsak dom. Še posebej so priljubljene v zimskih mesecih, saj vam v najbolj hladnih dnevih dobesedno pričarajo pomlad v vašem domu.

Skrb za to veličastno rastlino je preprosta, zato si jo lahko omisli vsak, ki goji ljubezen do sobnih rastlin. Kljub temu pa nekaj nasvetov o tem nikoli ni odveč.

Pravilna izbira čebulic amarilisa

Amarilis ni običajna sobna rastlina, ki jo kupite na policah cvetličarn, ampak vam je na voljo kot gola čebulica, ki jo posadite sami. Ponudniki so šli celo tako daleč, da so čebulice Amarilisa lično zapakirane v škatlicah, zaradi česar je to lahko odlično darilo za vse ljubitelje cvetočih rastlin.

Ko izbirate čebulice, so običajno suhe, če pa imate srečo, so vam na voljo tudi take s poganjki. Predvsem je pomembno, da izberete čim debelejše čebulice, saj imajo več hranil in posledično bolj bujno cvetijo.

Kdaj in kam posaditi amarilis?

Amarilis sicer cveti vse dni v letu, kljub temu pa se mnogi sprašujejo, kdaj je najboljši čas za sajenje. Odgovor je zelo preprost, če veste, kdaj želite, da vam vaš amarilis zasije v vsem svojem polnem cvetu.

Praviloma od sajenja čebulic do prvih cvetov traja 6 do 8 tednov. Torej, če želite, da vaš dom krasi v času božiča, potem morate čebulice posaditi že oktobra.

Za sajenje amarilisa izberite primerno velik lonček. Z njegovo velikostjo ne pretiravajte, saj mora biti med čebulico in robom lončka približno le dva centimetra prostora, ki je namenjen zalivanju.

Pri sajenju čebulic se držite naslednjih navodil:

  • če imate suhe čebulice, njihov spodnji del pred sajenjem za nekaj ur namočite v vodo,
  • na dnu lončka dajte najprej nekaj drenaže, kot so na primer lončene črepinje,
  • drenažo prekrijte s substratom, ki ne sme imeti v sebi preveč humusa,
  • na substrat položite čebulico tako, da jo približno polovica gleda ven, in jo zasujte s preostankom substrata.

Za bujno cvetenje amarilis zahteva posebne pogoje za rast

Amarilisi izvirajo iz tropov, za katere je značilno 9 mesecev dolgo vlažno obdobje in trije meseci suše. In tudi po tem, ko ste amarilis uspešno presadili, zahteva posebne pogoje za rast. Ti pripomorejo k temu, da amarilis bujno cveti že takoj po posaditvi čebulic.

Pri tem vam bo prišlo prav nekaj koristnih nasvetov:

  • Ko posadite čebulico, čeznjo pokrijte drug lonček in ga postavite na sobno temperaturo. Če bo amarilis v temi, ga boste prisilili, da bo pognal cvetno steblo.
  • Ko je poganjek velik 8 cm, rastlino počasi privajajte na svetlobo, ko pa je poganjek velik 10 cm, potrebuje največ svetlobe.

Skrb za amarilis

Amarilis je zelo nezahtevna rastlina kar se tiče zalivanja in gnojenja. Ko je amarilis v fazi rasti, ga zalivamo takrat, ko postane substrat v lončku suh na otip. Upoštevajte, da bolj ko bo rastlina razvijala korenine, hitreje se bo substrat izsuševal, zato ga boste morali zalivati v krajših razmakih.

Nekaj tednov po sajenju čebulic, bo amarilis začel poganjati cvetne poganjke. Takrat ga vsakodnevno vrtite okoli svoje osi, da preprečite nagibanje proti svetlobi. Če boste amarilis postavili v prostor z nekoliko nižjimi temperaturami, boste podaljšali njegovo cvetenje. Običajno ima eno steblo 5 do 6 cvetov, ki cvetijo nekaj tednov.

Kljub svoji lepoti, je tudi amarilis podvržen škodljivcem in boleznim. Najpomembnejši sta mozaični virus in rjavenje, redkeje pa se na rastlini pojavijo kaparji, pršice ali pegavost. V tem primeru je potrebno hitro ukrepanje in uporabo ustreznih pripravkov za zatiranje škodljivcev in bolezni.

Kaj pa, ko odpadejo cvetovi?

Amarilis zahteva posebno nego tudi po tem, ko odcveti. Predvsem je na tem mestu pomembno, da rastlino izpostavimo podobnim razmeram, na katere je navajena – torej na devet mesecev vlažnega obdobja in tri mesece suše.

Po cvetenju odcvetele cvetove odstranite in ko se steblo posuši, ga odrežite z ostrim nožem tik ob vratu čebulice. Listov ne odstranjujte, vaša edina naloga je, da rastlino pridno zalivate in jo dvakrat mesečno tudi pognojite s popolnim mineralnim gnojilom. Tega dobite v specializiranih trgovinah, kjer vam je na voljo vse za vrt.

Za ponovno cvetenje amarilis konec avgusta prenesite v hladen sončen prostor in jo prenehajte zalivati, da se zemlja izsuši, listje pa ovene. Čebulici nato odstranite suhe liste, nato pa jo za 8 – 12 tednov shranite v temnem prostoru pri temperatur do 15°C, kar bo ustrezalo sušnemu obdobju v naravi. Ko napoči čas za ponovno cvetenje, amarilis le še prenesite v svetel in topel prostor in jo začnite ponovno zalivati.

Če vam je amarilis všeč, potem ni nobenih ovir, da ne bi tudi v vašem domu cvetel v vsej svoji lepoti. Upoštevajte zgornje nasvete in prepričani smo, da vam bo uspelo.

Dogodki

Amarilis ali vitezova zvezda je čudovita rastlina, ki s svojimi pisanimi cvetovi popestri vsak dom. Še posebej so priljubljene v zimskih mesecih, saj vam v najbolj hladnih dnevih dobesedno pričarajo pomlad v vašem domu.