Search
Close this search box.

Po oceni Puglja novi odlok diskriminatoren do nakupovalnih središč. Meni tudi, da bi pogoj PCT moral veljati povsod

Čeprav vedno podpirajo vladne odloke, povezane z zajezitvijo pandemije novega koronavirusa, pa je zadnja odločitev vlade, da živilske trgovine, drogerije in lekarne v nakupovalnih središčih ne uvrsti pod izjeme za pogoj PCT, diskriminatorna, je dejal Toni Pugelj, direktor SES Slovenija in Aleje. Meni tudi, da bi pogoj PCT moral veljati povsod.
nakupovanje

“Kot vedno podpiramo vse odloke oz. pravilnike, kar se tiče zajezitve epidemije. Glede na trenutno situacijo podpiramo tudi ta odlok, ne moremo pa se strinjati s členom, da ni dovoljeno nakupovati v živilskih trgovinah in lekarnah v naših centrih. To se nam zdi diskriminatorno,” je v odzivu za STA dejal Pugelj.

Vlada je v soboto sprejela odlok, po katerem morajo pogoj prebolevnosti, cepljenosti ali testiranja (PCT) za čas opravljanja dela izpolnjevati vsi delavci in osebe, ki na kakršnikoli drugi pravni podlagi opravljajo delo pri delodajalcu ali samostojno opravljajo dejavnost. Pogoj PCT morajo izpolnjevati tudi vsi uporabniki storitev ter udeleženci izvajanja dejavnosti.

Pri tem odlok navaja nekaj izjem. Pogoja PCT tako ni treba izpolnjevati v primerih nujne oskrbe z osnovnimi življenjskimi izdelki in potrebščinami, kamor spadajo prodajalne, ki v pretežni meri prodajajo živila in pijačo, vključno s prodajo živil in pijače zunaj prodajaln, ter specializirane prodajalne s farmacevtskimi, medicinskimi, kozmetičnimi in toaletnimi izdelki. V obeh primerih se kot izjema ne štejejo prodajalne znotraj trgovskega centra, kar se Puglju ne zdi prav. Kot je pojasnil, imajo ljudje določene navade in so tudi živila in zdravila navajeni kupovati vedno na istem mestu.

“Ljudje so navajeni kupovati meso pri enem in istem mesarju, pri peku kruh itd. Tem ljudem je nemogoče dopovedati, da ne smejo vstopiti k nam. Lahko gre v drugo živilsko trgovino, ki je izven nakupovalnega centra, v tisto v centru pa ne. Enako je z lekarno, kjer imajo ljudje farmacevtke in farmacevte, na katere so navajeni, ki jim zaupajo pri svetovanju, zdaj pa oseba ne bo smela vstopiti,” o novem vladnem odloku razmišlja Pugelj.

Preverjanje pogojev ga ne skrbi, bi se mu pa zdelo smiselno, da bi pogoj PCT veljal povsod, saj bi bilo tako med ljudmi manj zmede.Trgovine se bodo že organizirale; ali bodo najele dodatno varnostno osebje ali pa bo prodajalka oz. prodajalec skrbel za preverjanje tega pogoja na vhodih v trgovine. Bi bilo pa najbolj smotrno, da bi pogoj PTC veljal povsod, da ljudje ne bi bili zmedeni. Vsak teden so namreč veljavna druga pravila in ljudje niti ne vedo, kam smejo in kam ne. Tako bi bilo za vse enako,” meni Pugelj.

Dodal je, da če bi pogoj PCT veljal vsepovsod in bi potem država poskrbela za inšpekcijske službe, ki bi to nadzirale na licu mesta, bi se zadeve vendarle premaknile naprej. “Ali pa bi vlada nenazadnje morala uvesti skrajni ukrep, kot je obvezno cepljenje,” je še dodal za STA.