Bo Kovše ostal najstarejši slovenski župan?

Anton Kovše je občino prevzel leta 1995, sedaj se poteguje za sedmi mandat. Podvelka je ena izmed redkih nezadolženih občin na področju Slovenije, vendar na župana pogosto letijo očitki, da se v občini nič ne dela.
Podvelka

Občina Podvelka po površini sodi med večje koroške občine, medtem ko je po številu prebivalcev druga najmanjša. Občino, ki je bila nekdaj združena s sosednjo ribniško občino, že vse od njene ustanovitve neprenehoma vodi najstarejši slovenski župan Anton Kovše. Kovšetu, ki kandidira s podporo stranke SD, bodo letos nasproti stali rekordni štirje protikandidati. Milan Čurin je kandidat stranke DeSUS, Uljana Brunšek, Miroslav Reš in Janez Otorepec kandidirajo neodvisno s podporami volivcev.

Župan ali direktor podjetja?

Vsi razen aktualnega župana Kovšeta so se pomerili v soočenju na regionalni televiziji BK TV, ki se je pričelo z vprašanjem glede njegove ponovne kandidature, za že sedmi zaporedni mandat. Protikandidati menijo, da ima Kovše vso pravico do nadaljevanja županskega dela, vendar bi bil že čas, da se umakne in da priložnost še drugim.

Opozarjajo, da se pogosto obnaša kot direktor podjetja, kjer obvelja zgolj njegova beseda, Otorepec pri tem navaja primer Športnega društva Ožbalt, ki je občino zaprosilo za donacijo, s pomočjo katere bi kupili novo kosilnico. Občinski svet je vlogo odobril, župan je ravnal v nasprotju s svetom in donacije ni podelil. Po Otorepčevih besedah naj bi se to zgodilo zaradi nasprotovanja dveh svetnikov, članov navedenega športnega društva, županovemu predlogu občinskega proračuna za naslednje leto.

Svojo lastno kandidaturo Otorepec pojasnjuje z besedami, da občina v zadnjih 12 letih stagnira, dela se le na cestah, medtem ko se mladi vedno bolj izseljujejo. Brunškova želi unovčiti svoje dolgoletne izkušnje iz delovanja v občinski upravi, meni, da zna komunicirati z občani, drugimi župani in tudi z ministrstvi. Čurin pravi, da ima veliko idej in zamisli, o kandidaturi je razmišljal že leta 2002, vendar kot sam izjavlja, ni želel sedeti na dveh stolčkih hkrati (takrat je opravljal delo ravnatelja osnovne šole Brezno). Reš pogreša komunikacijo med občani in občino, kot svojo prednost izpostavlja več kot štiridesetletno delo v gospodarstvu.

Preberi še:  Izteka se rok za oddajo vloge za izplačilo solidarnostnega dodatka študentom

Mladi odhajajo, prebivalstvo se stara

Velik problem v podvelški občini predstavlja negativen naravni prirast, od ustanovitve občine se je število prebivalcev zmanjšalo za okrog 400. Otorepec meni, da občina mladim ne namenja dovolj pozornosti in sredstev, v zadnjem letu naj bi se v programe za mlade vložilo zgolj 900€, poleg tega se zapirajo vrtci in šole, tudi možnosti za zaposlitev v občini so zelo omejene.

Čurin in Brunškova ugotavljata, da je Podvelka edina občina na področju dravske doline, kjer nimajo urejenega optičnega omrežja, kar še dodatno otežuje položaj mladih. Reš predlaga oživitev malih gospodarstev, omenja tudi problematiko neprofitnih stanovanj, do katerih naj bi bilo zelo težko priti. S tem se strinjajo ostali kandidati, po njihovih besedah naj bi občina stanovanja oddajala brez razpisa. Otorepec in Čurin kot priložnost za mlade predlagata še ustanovitev podjetniškega inkubatorja.

Kaj bi storili v primeru zmage?

Otorepec bi kot župan uvedel žepnine za dijake in študente, uredil bi situacijo z neprofitnimi stanovanji, kmetom bi zagotovil sredstva za ohranjanje kmetijstva in podeželja, pri vsaki kmetiji bi poskrbel za protiprašno zaščito, izboljšal bi tudi pogoje za gospodarstvo. Čurin k temu dodaja izgradnjo nove športne dvorane v Breznem ter stanovanj za mlade družine, starejšim bi omogočil lažji dostop do zdravstvenih storitev. Brunškova bi se zavzela za izgradnjo športne infrastrukture v vseh vaških skupnostih, društvom bi zagotovila višja sredstva, smiselna se ji zdi tudi ustanovitev medgeneracijskega centra. Reš kot zadnji predlaga še denarno pomoč za novorojenčke.

Na področju turizma vsi kandidati največjo priložnost vidijo v kolesarski poti, ki bi jo bilo potrebno dokončati in povezati z vsemi naselji, kar bi pripomoglo k razvoju kmečkega turizma. Otorepec gleda širše, povezal bi se s sosednjimi občinami, medtem ko Reš predlaga še obuditev vaških gostiln in splavarstva. Čurin dodaja, da turizma ni in ne more biti brez urejenih cestnih povezav.

Preberi še:  Izkoristite možnost štipendiranja tečajev nemškega jezika v letu 2021

Reš bi se ob izvolitvi najprej posvetil organizaciji in kadrovski izpopolnitvi občinske uprave, podobno pravi Čurin, ki k temu dodaja pregled stanja mladih družin. Za Brunškovo pomemben korak predstavlja uvedba participatornega proračuna, pristopila pa bi tudi k javnim razpisom. Otorepec bi kot župan naredil skupen načrt s svetniki, prav tako bi se povezal z vaškimi svetniki. Vsi kandidati sicer podpirajo tudi združevanje občinskih uprav.

Dogodki

Prosta delovna mesta

Zadnja obvestila

prijavi se

prijavi se v svoj račun