Search
Close this search box.

Občina Vuzenica bo financirala cepljenje dečkov proti okužbam HPV

Občinski svet Občine Vuzenica je na 6. redni seji, ki je bila 18. aprila, obravnaval vlogo sveta staršev Osnovne šole Vuzenica, za cepljenje dečkov proti okužbam HPV in jo tudi soglasno podprl.

Humani (človeški) papilomavirusi (HPV) so virusi, s katerimi se pogosto okužijo ženske in moški, tako v Sloveniji kot tudi drugje po svetu. Obstaja več kot 200 različnih genotipov HPV. Okrog 45 genotipov HPV povzroča okužbe spolovil, rodil in predela okoli zadnjika. Okužba s HPV lahko povzroča predrakave spremembe in raka materničnega vratu, genitalne bradavice (kondilome) in papilome grla. HPV so glavni vzrok za nastanek raka materničnega vratu, povezani pa so tudi z nastankom drugih rakov, tako pri moških, kot pri ženskah.

Neobvezno, brezplačno cepljenja proti HPV za deklice v starosti 11-12 let je v Sloveniji uvrščeno v Letni program cepljenja in zaščite z zdravili kot ukrep, ki je strokovno utemeljen in stroškovno učinkovit. Uvedeno je bilo v šolskem letu 2009/2010. Cepljenje je ponujeno deklicam v okviru sistematskega pregleda v 6. razredu osnovne šole. Prvi odmerek se aplicira ob sistematskem pregledu, ki se izvaja v mreži izvajalcev zdravstvenega varstva na primarni ravni, ostala dva odmerka pa se aplicirata ob namenskem pregledu.

Kot je danes na Facebook strani zapisal župan Občine Vuzenica, Franjo Golob, se je Občinski svet odzval na prošnjo sveta staršev Osnovne šole Vuzenica za plačilo cepljenja proti okužbam s HPV za dečke. »Ker se to cepljenje še vedno ne financira iz sredstev obveznega zavarovanja (kar je žalostno) se bodo sredstva za dečke iz občine Vuzenica zagotovila iz proračuna.«

»Cena cepljenja je 55 EUR. Upam, da se bo to rešilo v prihodnje tako, kot se je tudi za deklice. Hvala članom Občinskega sveta v svojem imenu in v imenu vseh tistih, ki se boste odločili za tovrstno preventivo. Še enkrat več dokazujemo, da nam ni vseeno za zdravje naših občanov …« je zaključil Golob.

Sklep, ki so ga sprejeli vuzeniški svetniki na seji, se glasi: Občinski svet Občine Vuzenica podpira pobudo Sveta staršev OŠ Vuzenica in s tem občina prevzema stroške cepljenja dečkov proti okužbi s HPV za učence 6. razreda OŠ Vuzenica, ki se bodo cepili.

Dogodki