Search
Close this search box.

Na 8. redni seji Občine Ravne so svetnice in svetniki potrdili višje cene vrtca

8. redna seja je potekala v sredo, 20. decembra 2023, v veliki sejni sobi Občine Ravne, s pričetkom ob 15. uri. Vodil jo je župan dr. Tomaž Rožen, vmes tudi podžupan Andrej Erjavec.

Po ugotovitvi sklepčnosti in pregledu zapisnikov so članice in člani Občinskega sveta prešli na obravnavo dnevnega reda z 20 točkami, se seznanili z izvrševanjem sklepov preteklih sej, o delu od zadnje seje, z odgovori na vprašanja in pobude 7. redne seje OS in končnim poročilom poslovanja ZD Ravne.

Občinski svet Občine Ravne na Koroškem je opravil splošno razpravo o predlogu Proračuna Občine Ravne na Koroškem za leto 2024 in sprejel sklep, da se o predlogu proračuna opravi javna razprava. V bilanci prihodkov in odhodkov za leto 2024 znašajo skupni prihodki 19.915.928 €, odhodki pa 35.799.613 €. Proračunski primanjkljaj znaša 15.883.685 €, ki se v računu financiranja pokriva z najetjem kredita v višini 1.950.000 € in hkrati poveča za odplačilo dolgoročnih kreditov v višini 791.825 €.  Končno zmanjšanje sredstev na računih znaša 14.725.510 € in se krije iz sredstev na računih na dan 31.12.2023, kar pomeni, da je proračun uravnotežen.

Predlog proračuna 2024

V 7. točki je OS po skrajšanem postopku obravnaval predlog porabe presežka proračunske rezerve, ki se po Zakonu o javnih financah uporablja za financiranje izdatkov za odpravo posledic naravnih nesreč. Proračunska rezerva je v 2023 znašala 120.000,00 EUR, ki jo je občina presegla (v višini 44.141,63 EUR, namenjenih  odpravi posledic naravnih nesreč na občinski infrastrukturi), o presežku, ki bo podrobno opredeljen s specifikacijo zaključnega računa 2023, pa s posebnim odlokom po skrajšanem postopku odloča občinski svet.

V nadaljevanju je Občinski svet Občine Ravne na Koroškem sprejel Odlok o spremembah in dopolnitvah Odloka o kategorizaciji občinskih cest in kolesarskih poti v Občini Ravne na Koroškem v prvi obravnavi; gre za uskladitev osi občinskih cest z dejanskim stanjem, ker se je potek nekaterih odsekov spremenil in so nastala odstopanja.

Odloka o ustanovitvi javnega lekarniškega zavoda Koroška lekarna Ravne na Koroškem OS Občine Ravne ni sprejel, temveč so podali vsebinske smernice odborov, ki jih posredujejo v obravnavo predlagatelju.

Občinski svet občine Ravne na Koroškem je sprejel spremembe in dopolnitve Odloka o priznanjih Občine Ravne na Koroškem v prvi obravnavi. Gre za spremembe, ki med drugim opredeljujejo, da aktualni funkcionarji ne morejo biti prejemniki ter da se v enem letu lahko podeli največ po ena Velika plaketa Občine, Velika Prežihova plaketa in Velika Klančnikova plaketa, ki se jim doda finančna vzpodbuda, v višini 1.000 € neto. V pravilniku se spremeni način podeljevanja točk in doda se nov člen iz Zakona o integriteti in preprečevanju korupcije, ki navaja izločitev člana iz obravnave in odločanja o predlogih (npr. v primeru sorodstvenega ali drugega razmerja do predlaganega kandidata_tke).

V točki 12 so svetnice in svetniki združeno v 1. in 2. obravnavi potrdili dopolnitve Odloka o ustanovitvi javnega vzgojno-izobraževalnega zavoda Osnovne šola Prežihovega Voranca, Koroških jeklarjev in Juričevega Drejčka v prvi obravnavi. Gre za uskladitev odlokov na področju osnovnega šolstva s Pravilnikom o spremembah in dopolnitvah Pravilnika o postopkih za izvrševanje proračuna Republike Slovenije (Uradni list RS, št. 11/22), ki določa, da mora akt o ustanovitvi javnega zavoda, ki je posredni proračunski uporabnik in ki poleg javne službe opravlja tudi prodajo blaga in storitev na trgu (tj. tržno dejavnost), vsebovati določbo, da javni zavod prodajo blaga in storitev na trgu lahko izvaja le, če bo z izvajanjem te zagotovil najmanj pokritje vseh s to dejavnostjo povezanih odhodkov.

Občinski svet občine Ravne na Koroškem je sprejel Pravilnik o dodeljevanju denarnih pomoči v Občini Ravne na Koroškem. Pogoji se bistveno ne spreminjajo, samo bolj natančno se oblikujejo v skladu z ZSVarPre.

Občinski svet je v združeni obravnavi sprejel tudi Odlok o spremembah in dopolnitvah odloka o ustanovitvi javnega podjetja »Javno komunalno podjetje Ravne na Koroškem, d.o.o.«, pri čemer se med dejavnosti podjetja dodajo dejavnosti povezane s spravilom lesa in delom v gozdu ter opredelitev nadzornega sveta.

Svetnice in svetniki so sprejeli Pravilnik o spremembah in dopolnitvah Pravilnika o sofinanciranju malih komunalnih čistilnih naprav na območju občine Ravne na Koroškem, v katerem je opredeljeno, da se sredstva dodeljujejo upravičencem s stalnim prebivališčem v občini v obliki sofinanciranja v višini 1.500 €, za stroške, ki so nastali po 1. 1. 2016. Upravičeni so stroški nakupa, montaže in prvega zagona ter nastavitev male komunalne čistilne naprave (do 50 populacijskih ekvivalentov).

V točki 16 so svetnice in svetniki OS Ravne na Koroškem soglašali s Sklepom o določitvi ekonomske cene programov v Vrtcu Ravne na Koroškem za leto 2024.

V šolskem letu 2023/2024 od 1.1.2024 dalje bo vrtec posloval s 24 oddelki. Od tega 10 oddelkov I. starostnega obdobja, 12 oddelkov II. starostnega obdobja in 2 kombinirana oddelka (I. in II. starost). Za leto 2024 je vrtec pripravil izračun cen na podlagi načrtovanih povprečnih mesečnih stroškov za tekoče leto – elementov za oblikovanje cen v skladu s področno zakonodajo. Cena I. starostnega obdobja se poviša za 1,4 % in bo znašala 548 €, cena II. starostnega obdobja se poviša za 8,27 % in bo znašala 446 €, cena kombiniranega oddelka pa se poviša za 7,74% in bo znašala 487 €.

Na povišanje cen, ki še vedno ostajajo nižje od primerljivih cen organiziranega varstva v Mežiški dolini in širše, vplivajo: napredovanje delavcev v višje plačilne razrede in nazive, upokojitve 3 delavk, premije kolektivnega dodatnega pokojninskega zavarovanja za javne uslužbence, redna delovna uspešnost javnih uslužbencev, zaposlitev za polovični delovni čas pomočnice vzgojiteljic (popoldansko varstvo v enoti Ajda), povišanje drugih stroškov zaradi zvišanja cen energentov, povišanje stroškov živil zaradi dražitve prehrambenih izdelkov, vpisano število otrok, glede na razporeditev v oddelke (homogeni in heterogeni oddelki), vpisanih več otrok v oddelkih I. starostne skupine, kar vpliva na ceno dela tega starostnega obdobja.

Občinski svet je obravnaval in se seznanil s predlogom Sklepa o potrditvi lokacijske preveritve za enoto urejanja prostora na Tolstem Vrhu in na Zelen Bregu, in ju sprejel.

Nadzornem svetu JKP Log d. o. o. ima Občina Ravne na Koroškem 1 predstavnika. Zaradi odstopne izjave dosedanjega predstavnika lokalne skupnosti, Franca Breznika, je komisija za mandatna vprašanja, volitve in imenovanja predlagala Občinskemu svetu Občine Ravne na Koroškem, da na to mesto imenuje Borisa Kotnika, za 4-letni mandat.

Sledile so obravnave treh premoženjsko pravnih zadev, dve ukinitvi javnega dobra na Stražišču in ena v Podgori, ter v zadnji točki dnevnega reda še pobude in vprašanja svetnic in svetnikov.

Vir: Ravne.si

Dogodki

8. redna seja je potekala v sredo, 20. decembra 2023, v veliki sejni sobi Občine Ravne, s pričetkom ob 15. uri. Vodil jo je župan dr. Tomaž Rožen, vmes tudi podžupan Andrej Erjavec.