Search
Close this search box.

Blaž Lapajne – mlad obetavni športnik NTK Muta

Na Muti igrajo namizni tenis oziroma kot radi rečemo »pink ponk« že od leta 1957, torej več kot 50 let. V šestdesetih in sedemdesetih letih so članice in člani Namiznoteniškega kluba Muta dosegali vidnejše uspehe v Jugoslaviji in Sloveniji. V zadnjih 20 letih, ko zopet pridno trenirajo, pa so osvojili 44 državnih naslovov in več kot 140 medalj na državnih prvenstvih v različnih kategorijah. Član NTK Muta pa je tudi mlad perspektivni športnik Blaž Lapajne. 

Največji uspeh kluba sta sicer srebrni medalji z mladinskih evropskih prvenstev, katerih dobitnika sta Matic Slodej (2006) in Tilen Cvetko (2013), ki je tudi nosilec bronaste medalje s svetovnega pokala, prav tako iz leta 2013. Med vidnejše uspehe pa štejejo tudi naslov prvaka Slovenije s člansko žensko ekipo, ki so ga prvič v zgodovini kluba dosegli leta 2016.

Namiznoteniški klub Muta je priznan in zelo uspešen klub v Sloveniji, tako pri fantih kot tudi pri dekletih. Klub z dolgoletno tradicijo, je zaradi trdega dela in posledično dobrih rezultatov postal eden najuspešnejših klubov v Sloveniji. NTK Muta danes združuje 24 registriranih tekmovalcev namiznega tenisa in 26 mladih začetnikov, ki ta šport še le spoznavajo.

Učenci se z loparjem in žogico spoznavajo pri krožku v šoli, uspešnejši učenci, ki se nad namiznim tenisom navdušijo in želijo trenirati, pa se priključijo rednim treningom. V klubu delujeta dva strokovno usposobljena trenerja z licenco Namiznoteniške zveze Slovenije, Damjan Cvetko in Matej Petar, pri delu z najmlajšimi učenci in v namiznoteniški šoli pa jim od septembra pomaga Ožbej Poročnik. Trenirajo vsak dan, sobote in nedelje pa so namenjene tekmovanju.

Vseh teh uspehov pa ne bi bilo, če ne bi vsa ta leta članice in člani kluba trdo in organizirano delali ter se odpovedovali prostemu času. Starši pa po svojih močeh finančno podpirali delovanje kluba. Večino sredstev ob prispevkih staršev pa vsako sezono prispeva Občina Muta.

Kot smo že omenili, je član kluba tudi trinajstletni Blaže Lapajne, ki se ponaša z mnogimi odličnimi uspehi in medaljami.

O mladem perspektivnem športniku in njegovih uspehih, je nekaj besed ob tej priložnosti spregovoril tudi njegov trener Matej Petar. Povedal je, da je Blaž državni prvak v dvojicah pri mlajših kadetih, član državne reprezentance v kategoriji mlajših kadetov, nosilec več medalj z regijskih prvenstev … Da je za reprezentanco igral na turnirju v Italiji in Franciji, na mednarodnem Kajuhovem memorialu pa dosegel tretje mesto ekipno, skupaj pa so se veselili tudi uvrstitve na četrto mesto na lestvici mlajših kadetov v lanski sezoni …

»Blaž zavzeto trenira petkrat do šestkrat na teden, njegov največji cilj je, da bi se v tem letu prebil v kadetsko reprezentanco Slovenije in da bi na državnem kadetskem prvenstvu pa osvojil medalje v vseh treh kategorijah (posamezno, dvojice, mešane dvojice),« je o ciljih in željah za v prihodnje povedal Petar.

Poklepetali pa smo tudi z Blažem, ki raje kot govori, igra »pink ponk«.

Katero šolo obiskuješ?

Obiskujem Osnovno šolo Muta.

Kdo te je navdušil nad igranjem namiznega tenisa, kdaj si ga začel igrati?

Začel sem igrati v tretjem razredu. Navdušil pa me je dedi Rajko, ki prav tako trenira namizni tenis in je tudi sam uspešen v tem športu.

Koliko let ga igraš profesionalno?

Najprej sem se vpisal v krožek namiznega tenisa, ki sem ga redno obiskoval. Učila nas je Melita Verhnjak, ki je bila prav tako uspešna igralka NTK Muta. In prav ona mi je svetovala, naj začnem trenirati v klubu, kjer ga treniram zdaj že 4 leta.

Kdo te trenira in kako potekajo treningi?

Treningi potekajo od ponedeljka do petka, treniram po 2 uri na dan. Občasno pa imam, po dogovoru s trenerjem Matejem Petarjem, tudi dodatne treninge. 

Kje najraje igraš?

Najraje igram v Sloveniji. Igram pa posamezno, v dvojicah in tudi ekipno. V dvojicah igram z Aljažem Bobekom iz NTK Fužinar, pri čemer sva zelo uspešna. Osvojila sva že kar veliko medalj, najbolj uspešna pa sva bila lani, ko sva osvojila naslov državnega prvaka v dvojicah.

Kaj je lažje, odigrati tekmo sam ali ekipno?

Rad igram v obeh disciplinah.

S čim se še rad ukvarjaš?

Pogosto tudi kolesarim in igram nogomet.

Kdo te spremlja na tekmah?

Na tekmah me vedno spremlja mama, na niti eno tekmo nisem šel sam, za kar sem ji zelo hvaležen in vesel, da me pri tem vsem ves čas podpira in mi stoji ob strani.

Imaš kakšnega vzornika?

Moj idol je Timo Boll, profesionalni igralec namiznega tenisa iz Nemčije.

Kakšne imaš načrte za v prihodnje?

Cilje je seveda, da bi uspešno končal šolo in da bi bil uvrščen čim višje na lestvici.

Hvala za tvoj čas. Tebi in tvojemu klubu želimo veliko uspehov tudi v prihodnje.

Dogodki