V Slovenijo prispelo cepivo proti covidu-19 Novavax. Anglija ukinja obvezno cepljenje za zdravstveno in negovalno osebje

Prva pošiljka s 36.000 odmerki cepiva proti covidu-19 proizvajalca Novavax je v torek prispela v Slovenijo, je objavljeno na spletni Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ). V cepilnih centrih bo za uporabo predvidoma na voljo v četrtek.

Cepivo, imenovano nuvaxovid, je razvilo ameriško podjetje Novavax. Deluje tako, da telo pripravi na to, da se brani pred covidom-19.

Vsebuje različico beljakovine bodice virusa, ki je bila proizvedena v laboratoriju. Vsebuje tudi adjuvans, tj. snov, ki pomaga okrepiti imunski odziv na cepivo. Ko oseba prejme cepivo, imunski sistem prepozna beljakovino v cepivu kot tujek in začne proti njej tvoriti naravno obrambo – protitelesa in celice T, pojasnjujejo na NIJZ.

Če bo kasneje cepljena oseba v stiku z novim koronavirusom, bo imunski sistem prepoznal beljakovino bodice na virusu in bo pripravljen, da cepljenega zaščiti pred težjim potekom covida-19, dodajajo.

Cepivo je namenjeno starejšim od 18 let. Zaščita je vzpostavljena sedem dni po drugem prejetem odmerku, navaja NIJZ.

Novavaxovo cepivo je beljakovinsko cepivo. Ta cepiva, ki vsebujejo delce proteinov, edinstvenih za virus, se uporabljajo že več let in imajo po navedbah NIJZ dober varnostni profil. Njihova izdelava je relativno enostavna, ob tem pa jih je več mesecev mogoče hraniti na normalni temperaturi v hladilniku (od dve do osem stopinj Celzija), je razvidno s spletne strani NIJZ.

Posvetovalna skupina za cepljenje pri NIJZ je na sestanku 16. februarja že sprejela priporočila glede cepljenja s cepivom Novavax. Člani skupine priporočajo cepljenje z dvema odmerkoma cepiva v razmaku najmanj treh tednov, za poživitvene odmerke pa cepivo za zdaj ni registrirano.

Cepivo Novavax je peto cepivo proti covidu-19, ki ga je odobrila Evropska agencija za zdravila (Ema) in je 20. decembra lani dobilo tudi zeleno luč Evropske komisije.

Ema je Novavaxovo cepivo odobrila za uporabo pri starejših od 18 let, v dveh odmerkih v razmiku treh tednov. Analize so pokazale, da je cepivo 90-odstotno učinkovito, stranski učinki pa blagi ali zmerni, so sporočili iz agencije.

Anglija ukinja obvezno cepljenje za zdravstveno in negovalno osebje

Za zdravstvene in negovalne delavce v Angliji od 15. marca ne bo več zakonsko obvezno cepljenje proti covidu-19. Vlada se pri svoji odločitvi opira na razširjenost manj smrtonosne koronavirusne različice omikron in visoko stopnjo precepljenosti med zdravstvenim osebjem, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

V Angliji je obvezno cepljenje proti covidu-19 za osebje v domovih za ostarele začelo veljati novembra lani, s 1. aprilom pa so oblasti nameravale zakon razširiti še na medicinske sestre in zaposlene v državni zdravstveni službi (NHS). V nasprotnem primeru jim je grozila odpoved delovnega razmerja.

Britanski minister za zdravje Sajid Javid je v luči obsežnih sprostitev ukrepov v Angliji nedavno že napovedal ponovno preučitev z zakonom uvedenega obveznega cepljenja. Zdaj pa je vlada potrdila, da bodo s 15. marcem opustili to zakonsko obveznost, kot razlog pa navaja predvsem razširjenost trenutno prevladujoče različice omikron, ki je bistveno manj smrtonosna kot predhodna različica delta.

Minister kljub odločitvi vlade opozarja, da je cepljenje še vedno poklicna odgovornost zdravstvenega in negovalnega osebja ter drugih, ki delajo v zdravstvenem sektorju. Poudaril je tudi, da je na vladino odločitev vplivala visoka stopnja precepljenosti med zdravstvenim osebjem in v državi nasploh. 92 odstotkov zaposlenih v NHS in 95 odstotkov osebja v domovih za ostarele je namreč že prejelo najmanj dva odmerka cepiva proti covidu-19.

Vlada ostaja zavezana k sodelovanju z zdravstvenim sektorjem in sektorjem socialnega varstva, da bi sodelovala s tistimi, ki se za cepljenje še niso odločili, je še dejal minister Javid.

Več iz istega kraja

Več iz iste kategorije