Search
Close this search box.

Po neuspešnih pogajanjih v sredo stavka sindikatov zdravstva in socialnega varstva

Reprezentativni sindikati zdravstva in socialnega varstva ter zdravstvene nege tudi na današnjem nadaljevanju pogajanj niso zbližali stališč glede sindikalnih stavkovnih zahtev, med drugim po zvišanju plač. V sredo bo zato izvedena stavka v dejavnosti zdravstva in socialnega varstva, ki so jo sindikati sicer napovedali že konec januarja.
Fotografija je simbolična

Sindikalna stran si je danes, kot že ves čas od napovedi stavke, prizadevala doseči stavkovni sporazum, ki bi preprečil sredino stavko,” je v izjavi za medije po koncu današnjih večurnih pogajanjih povedala predsednica Sindikata zdravstva in socialnega varstva Slovenije Irena Ilešič Čujovič.

Po njenih besedah je imela sindikalna stran zelo tehtne in konkretne predloge, predstavnikom vladne pogajalske skupine pa so danes tudi skušali obrazložitvi svoje argumente za sklenitev stavkovnega sporazuma.

Sindikati so sicer od vladne strani danes pričakovali protipredlog, iz katerega bo razvidno, da ima dejansko interes razrešiti njihove stavkovne zahteve, med katerimi je tudi dvig plač za šest plačnih razredov, kot naj bi bil dogovorjen z zdravniki.

“Vendar lahko z žalostjo ugotovimo, da vlada ni nastopila nastopila naproti v čisto minimalnih zahtevah, ki jih je imela koordinacija sindikatov zdravstva in socialnega varstva, zato do sklenitve sporazuma ni prišlo, in jutri bo napovedana stavka v dejavnosti zdravstva in socialnega varstva izvedena,” je napovedala.

Ob zaključku pogajanj so sindikati z vlado sklenili dogovor o zagotavljanju minimuma delovnega procesa za zagotavljanje zdravja in življenja prebivalcev Slovenije. Med drugim bodo tako odpovedane vse nenujne storitve, lekarne pa bodo izjemo dežurnih zaprte med 10. in 16. uro.

Ilešič Čujovičeva je še pojasnila, da so pri pogajanjih upoštevali novonastalo situacijo po začasnem zadržanju dviga plačnega stropa zdravnikom in zobozdravnikov s strani ustavnega sodišča, in sicer so zahtevali, da pogajanja zaključijo do 4. marca. V novembra sklenjenem sporazum je bil ta rok postavljen na 24. april, ko so razpisane državnozborske volitve.

“Vemo, da se potem začne predvolilno obdobje in nas zelo skrbi, na kak način se bomo pogajali. Menimo, da bi tri tedne časa moralo zadostovati za diagnosticiranje problemov, ki jih poznamo,” je dejala. Sindikati so ob tem vladi tudi “ponudili roko”, da podajo predlog delovnih mest s konkretnimi uvrstitvami, ki jih nasloviti, “vendar je ostalo zgolj pri naših željah in predlogih”.

Vlada je po besedah predsednice sindikata namreč predlagala, da ostanejo pri prvotnem dogovoru,ki so ga že enkrat kršili in verjetno ne bi bil problem, da bi ga še kdaj”. Kot je dejala, je vlada očitno tudi dogovor o nadaljevanju pogajanj sklenila s figo v žepu.

Sindikati so stavko sicer napovedali zaradi vladnega kršenja dogovora o nadaljevanju pogajanj, ki bi se morala začeti najkasneje 15. januarja, a do tega ni prišlo.

Ko je vlada vendarle sprejela pogajalska izhodišča, so sindikati nad njimi izrazili razočaranje, razmere pa so zaostrila še pogajanja z zdravniki in zobozdravniki, s katerimi naj bi vlada dogovorila dvig plač za šest plačnih razredov, nekaterim tudi za sedem. Sedaj tudi v dejavnosti zdravstva in socialnega varstva zahtevajo primerljiv dvig plač, pa tudi sprejem standardov in normativov v zdravstvu in socialnem varstvu.

Dogodki

Reprezentativni sindikati zdravstva in socialnega varstva ter zdravstvene nege tudi na današnjem nadaljevanju pogajanj niso zbližali stališč glede sindikalnih stavkovnih zahtev, med drugim po zvišanju plač. V sredo bo zato izvedena stavka v dejavnosti zdravstva in socialnega varstva, ki so jo sindikati sicer napovedali že konec januarja.