Search
Close this search box.

Šola zdravja v letu 2021 kljub omejitvam dosegla zastavljene cilje (FOTO)

Društvo Šola zdravje je v javnost posredovalo dosežke, ki so jih dosegli kljub večmesečnemu omejenemu gibanju, ki je posledica ukrepov stroke za zajezitev epidemije Covid-19. Ustanovili so 25 novih skupin, trenutno so prisotni v 89 slovenskih občinah. V letu 2021 se je včlanilo 681 novih članov, (skupaj 4410 članov na dan 17. 3. 2022).

Društvo Šola zdravja se pripravlja na redni letni zbor članov, ki ga bodo že tretje leto opravili delno po skupinah, ker so epidemiološke omejitve in ukrepi še vedno prisotni. Gradivo so že poslali vodjem skupin, ki bodo v času od 25. marca do 16. aprila izvedli delni zbor članov v svojih skupinah.

Zaradi izrednih razmer Covid-19 in prepovedi druženja, so v spomladanskih mesecih leta 2021 ponovno imeli prepoved izvajanja jutranje telovadbe na prostem. Zato so v času od januarja do aprila 2021. organizirali jutranjo vadbo “1000 gibov” preko Zooma. Jeseni, od 8. novembra dalje, so ponovno organizirali jutranjo vadbo “1000 gibov” prek Zoom aplikacije, ker je bil s strani vlade določen pogoj PCT za udeležbo na vadbi in pojava novih nalezljivih različic korona virusa (delta, omikron). Vsak delovnik ob 8. uri sta vadbo preko Zooma vodila kineziologa Eva Jeza in David Domjanič.

V letu 2021 so skupno izvedli 113 zoom vadb “1000 gibov” s skupnim številom udeležencev 6.490. Povezava do telovadbe preko Zooma je bila javno dostopna tako njihovim članom kot vsem zainteresiranim, saj gre za društvo s statusom humanitarne organizacije.

Preko Zoom aplikacije so v popoldanskem terminu od 18. 1. – 3. 3. 2021, dvakrat tedensko izvajali dodatne vaje za moč, povezava pa je bila tudi javno dostopna. Vaje je vodila kineziologinja Eva Jeza. Vse dodatne vaje za moč so posneli in posnetke objavili na YouTube kanalu Društva Šola zdravja. Aprila 2021 so za svoje člane pripravili Priročnik z dodatnimi vajami za moč v nakladi 1500 izvodov, ki ga je pripravila Eva Jeza, mag. kineziologije.

Preko projekta “Usposabljam.se” Zavoda za zaposlovanje, so na usposabljanju imeli 3 diplomante kineziologije, ki so tri mesece obiskovali in telovadili s skupinami na Štajerskem. Projekt je bil financiran iz sredstev EU in se je izvajal od 15. februarja do 15. maja 2021. Z mladimi kineziologi društvo sodeluje tudi po zaključenem usposabljanju (zunanji strokovni sodelavci društva).

Ob svetovnem dnevu zdravja so v aprilu, skupaj s Stičiščem Središčem (Zavod Nefix), izvedli akcijo telovadbe na delovnem mestu Mala gibalna malica. Akcija je trajala od 12. – 23. aprila, vsak delovnik, 3x na dan po 10 min. Vaje so izvajali zgoraj omenjeni diplomanti kineziologije.
Od 22. aprila do 23. julija je po Sloveniji potovala Slovenska olimpijska bakla. Kar nekaj skupin Šole zdravja je spremljalo slovensko olimpijsko baklo na poti po Sloveniji (Domžale, Mengeš, Medvode, Sevnica, Krško, Šmartno pri Litiji, Mirna Peč).

V juniju 2021 so začeli izvajati nov projekt “Dihamo z naravo”, ki je sofinanciran iz sredstev javnega razpisa Ministrstva za zdravje za sofinanciranje programov neposredne pomoči, svetovanja in oskrbe ranljivih, ogroženih oseb, ki jih izvajajo humanitarne organizacije v letu 2021 in 2022. Vadba “Dihamo z naravo” se je izvajala od junija do oktobra 2021 na 18. različnih lokacijah po Sloveniji v popoldanskem času enkrat tedensko po 90 minut.

V poletnih mesecih leta 2021 so v sodelovanju s Termami Krka začeli z organiziranjem Družabno-rekreativno-izobraževalnih tednov. Organizirali so tri termina (julija, avgusta in oktobra), ki so potekali v Hotelu Šport na Otočcu. Pripravili so pester program, v katerem se je kaj zanimivega našlo prav za vsakogar. Poleg jutranje telovadbe “1000 gibov”, nordijske hoje, kopanja in sprehodov po okolici ter predavanj in delavnic (13x), je bilo dovolj časa tudi za druženje (spoznavni večer, vožnja s turističnim vlakcem, tombola, nočno kopanje).

Množično so se udeležili Dneva slovenskega športa (23. 9. 2021) v Tivoliju, v organizaciji Olimpijskega komiteja Slovenije, ki so jim omogočili brezplačne avtobuse za udeležbo njihovih članov iz drugih koncev Slovenije. Tako so se prireditve udeležili člani skupin iz Maribora, Nove Gorice, Vipave, Ajdovščine, Črnomlja, Grosuplja, Kranja, Bleda, Pragerskega, Mengša, Metlike, Ljubljane.

OKS je v sodelovanju s strokovnim kadrom ŠUSa izvedel meritve telesne pripravljenosti v okviru evropskega tedna športa s člani Šole zdravja (101 član iz osem skupin). Meritve je izvajal strokovni kader kineziologov.

Konec leta 2021 so posneli film “Dihamo z naravo” in ga dali na youtube. Treba je omeniti tudi to, v času prepovedi skupne telovadbe na prostem so naredili korak naprej in oba posneta filma (“Metoda 1000 gibov” in “Dihamo z naravo”) ponudili lokalnim televizijam po Sloveniji, da ju uvrstijo v svoj redni program. Za to so se odločili, ker je televizija dostopna večjemu številu prebivalcev kot YouTube kanal, ki je vezan le na internet. Spet se je odzvalo veliko lokalnih tv postaj, v začetku leta 2021 (22 postaj) in na ponovljeni akciji ob koncu leta 19 lokalnih postaj, ko se je epidemiološka slika ponovno poslabšala: STV (Savinjska TV), VI-TEL (Primorska TV), TV Bled, AS televizija (MS), TV Vaš kanal, Koroška TV, Koroška Regionalna TV, Gorenjska TV, E-Posavje TV, ETV HD (Zasavje), GO TV, R Kanal , TV Medvode, TV Uršlja, Vascom TV, KTV Ormož, Zasavska TV, SIP TV in PeTV.

V letu 2021 je 9 skupin Šole zdravja praznovalo 10. let delovanja: Lj – Dravlje, Domžale – Stob, Maribor – Koroška vrata, Ptuj – Ljudski vrt, Sežana, Most na Soči, Nova Gorica, Pungrt – Šmartno pri Litiji in Mengeš – Oranžerija.

Kljub epidemiji, so v letu 2021 organizirali in izpeljali 21 izobraževanj in predavanj v živo s skupno 737 udeleženci. V nekaterih občinah, kjer so prisotne skupine Šole zdravja, so ob upoštevanju navodil stroke sodelovali z Domovi za starejše občane. Člani so skupaj z varovanci domov občasno telovadili, peli ter se z njimi sprehajali.

Kljub epidemiji, so uspešno sodelovali z drugimi nevladnimi organizacijami, ki organizirajo različne projekte in prireditve. Sodelovali so v projektu Peš bus in spremljali otroke nižjih razredov v šolo; udeležili so se Evropskega Tedna športa; sodelovali so v Evropskem Tednu mobilnosti – Dan brez avtomobilov; vključili so se v Teden vseživljenjskega učenja – Parada učenja; aktivno so sodelovali na Festivalu za tretje življenjsko obdobje. Vključeni so bili v še veliko drugih lokalnih prireditev po vsej Sloveniji, saj njihove skupine delujejo po večini slovenskih regij;

In za konec še priznanje! Od Vlade Republike Slovenije je Društvo Šola zdravja prejelo spominski znak za požrtvovalnost pri izvajanju ukrepov za preprečevanje širjenja epidemije nalezljive bolezni SARS-CoV-2 (COVID-19) med ranljivimi družbenimi skupinami.

Vir: Neda Galijaš

Društvo Šola zdravje je v javnost posredovalo dosežke, ki so jih dosegli kljub večmesečnemu omejenemu gibanju, ki je posledica ukrepov stroke za zajezitev epidemije Covid-19. Ustanovili so 25 novih skupin, trenutno so prisotni v 89 slovenskih občinah. V letu 2021 se je včlanilo 681 novih članov, (skupaj 4410 članov na dan 17. 3. 2022).