Search
Close this search box.

Občini Črna in Slovenj Gradec ponosni prejemnici priznanj dobrih praks mest

Pretekli teden je potekal virtualni Sejem dobrih praks Mesta >> mestom v organizaciji IPoP – Inštituta za politike prostora. Svoje dobre prakse sta delili tudi Občina Črna na Koroškem in Mestna občina Slovenj Gradec, ki sta dobili vsaka po dve priznanji.

Kot so povedali organizatorji dogodka, so želeli s sproščenimi predstavitvami in pogovori poskrbeti za izmenjavo dobrih praks in izkušenj mest. Na sejmu sta svoje izkušnje s prenosom dobre prakse delili Ljubljana s svojo dobro prakso Čebelja pot, kot vodilni partner URBACT omrežja BeePathNet in Idrija v omrežju RegrowCity, ki je iz nemškega mesta Altena prenesla dobro prakso mestna dnevna soba. Ob tem so se na sejmu predstavile dobre prakse slovenskih mest, ki so vključene v kataloga Mesta mestom #2 in Mesta mestom #3. Mesta z dobro prakso so z manjšo skupino zainteresiranih udeležencev razpravljala o svojih izkušnjah in podajala informacije o svoji dobri praksi.

V Slovenj Gradcu so prejeli priznanje za dobro prakso iz kataloga Mesta >> mestom #2; Urejanje šolskih prevozov v Slovenj Gradcu in priznanje za dobro prakso iz kataloga Mesta >> mestom #3 Kolo za rekreacijo in vsak dan; Spodbujanje kolesarskega turizma in kolesarjenja po vsakdanjih opravkih.

Urejanje šolskih prevozov v Slovenj Gradcu:

“Zakon o osnovnih šolah (ZOsn) ureja osnovnošolske prevoze, ki so ob določenih pogojih brezplačni. Zakon določa, da se o izvajanju prevoza osnovna šola dogovori s starši in lokalno skupnostjo, kar pomeni, da je občina zadolžena za izvajanje in financiranje teh prevozov. Mestna občina Slovenj Gradec je leta 2013 uredila področje šolskih prevozov s Pravilnikom o organiziranju šolskih prevozov in povračilu stroškov prevozov, kar je redkost v slovenskem prostoru” je o projektu zapisano v katalogu.

Kolo za rekreacijo in vsak dan:

“Občine Slovenj Gradec, Mislinja in Dravograd so pred desetletjem začele skupaj načrtovati in urejati kolesarske poti po Mislinjski dolini. Kolesarska povezava Štrekna poteka po nekdanji železniški trasi in se po njej tudi imenuje, je pojasnjeno v katalogu Mesta >> mestom #3.

“Ves čas smo na lovu za novimi pristopi, drugačnimi načini dela in svežimi rešitvami mest. Čeprav stalno iščemo navdih drugod po svetu, se je tokrat izkazalo da so domače dobre prakse še bolj dragocene. Ne samo, da so lažje primerljive zaradi istega zakonskega okvira, kulturne in družbene krajine, preprosteje je tudi vzpostaviti stik s ključnimi ljudmi, ki so sodelovali pri vzpostavitvi dobre prakse in lahko pomagajo tudi pri prenosu v drugo okolje,” pa so ob tem zapisali na strani slovenjgraške občine.

Preberite še: Slovenjgraška občina dobitnica priznanja “Mesta mestom”

V Črni na Koroškem so prejeli priznanje za dobro prakso iz kataloga Mesta >> mestom #2; Pešbus in Bicivlak v Črni na Koroškem, ki so ga pripravili v sodelovanju z osnovno šolo, ter priznanje za dobro prakso iz kataloga Mesta >> mestom #3 Zdrava Črna.

Pešbus in Bicivlak v Črni na Koroškem:

Otroci v Črni na Koroškem že nekaj let lahko potujejo v šolo s Pešbusom. V Črni organizirajo Pešbus celo šolsko leto, pri čemer so izvedbo prilagodili možnostim in uvedli peš petke”. Pešbus tako redno vozi ob petkih, občasno pa ob četrtkih do OŠ Črna na Koroškem vozi celo Bicivlak,” je opisan projekt v katalogu Mesta >> mestom #2.

Zdrava Črna:

“V Črni na Koroškem so se že v preteklosti srečevali z veliko onesnaženostjo in uničenjem naravnega okolja zaradi pridobivanja in predelave svinčene rude. To je pustilo posledice na ljudeh in njihovem zdravstvenem stanju. S številnimi sanacijskimi ukrepi je občina v zadnjem desetletju stanje okolja že bistveno izboljšala, še vedno pa se pri nekaterih otrocih občasno pojavlja povečana vsebnost svinca v krvi. Prav zaradi teh bremen iz preteklosti so v Črni na Koroškem še posebej pozorni na zdravje občanov in varovanje okolja,” pa o projektu Zdrava Črna piše v katalogu Mesta >> mestom #3.

Županja mag. Romana Lesjak je ob tem povedala: “V občini se trudimo, da bi spodbujali zdrav življenjski slog. Tudi na ta način poskušamo medsebojno povezati različne generacije, z željo, da bi čim bolj zdravo živili. V času epidemije je bilo to težje, si pa želimo, da se življenje čim prej vrne v stare tirnice in bomo lahko nadaljevali z vsemi aktivnostmi in dogodki.”

Preberite še: Tudi Črna na Koroškem med prejemniki priznanj “Mesta mestom”

Kataloga sta dostopna na povezavi TUKAJ in TUKAJ, kjer so vsi projekti tudi predstavljeni.

VIR: Mesta mestom, MOSG

Dogodki

Pretekli teden je potekal virtualni Sejem dobrih praks Mesta >> mestom v organizaciji IPoP – Inštituta za politike prostora. Svoje dobre prakse sta delili tudi Občina Črna na Koroškem in Mestna občina Slovenj Gradec, ki sta dobili vsaka po dve priznanji.