Search
Close this search box.

V Hudi luknji obeležili začetek del dveh kolesarskih povezav Velenje-Mislinja in Velenje-Dobrna (VIDEO in FOTO)

Na trasi nekdanje železniške proge med Velenjem in Koroško skozi Hudo luknjo se je začela gradnja dobrih devet kilometrov dolge kolesarske poti, vredna 15,7 milijona evrov, ki bo po načrtih do konca 2023 povezala Šaleško in Koroško. Na slovesnosti ob začetku del je minister Jernej Vrtovec dejal, da bo to ena najlepših kolesarskih poti pri nas.

VIDEO: V Hudi luknji obeležili začetek del dveh kolesarskih povezav Velenje-Mislinja in Velenje-Dobrna

Naložba v kolesarsko povezavo skozi Hudo luknjo je po besedah ministra za infrastrukturo Vrtovca primer, kako iz degradiranega območja ustvariti priložnost za razvoj, v tem primeru razvoj kolesarstva in s tem povezanega turizma. V kolesarskem turizmu je namreč po njegovih besedah pri nas zelo veliko priložnosti, a še mnogo neizkoriščenih.

Danes po ministrovih besedah v Sloveniji gradimo ali imamo v načrtih gradnjo skoraj 1000 kilometrov kolesarskih povezav. “Mi želimo razvijati kolesarski turizem s tem, ko gradimo infrastrukturo,” je dejal minister Vrtovec, ki je ob tem medsebojno sodelovanje občin Velenje in Mislinja in njuno sodelovanje z ministrstvom za infrastrukturo opisal kot primer dobre prakse.

Zadovoljstvo ob začetku gradnje kolesarske povezave skozi Hudo luknjo, ki večinoma poteka po trasi pred več kot pol stoletja opuščene železnice, sta danes izrazila tudi župana obeh občin.

Župan Občine Mislinja Bojan Borovnik vidi v naložbi veliko priložnost za domače gostince in potencialne ponudnike turističnih nastanitev, ki bi lahko v prihodnje kolesarjem ponudili svoje storitve. Hkrati si na občini prizadevajo, da bi oživela in se za obiskovalce ustrezno odprla tudi sama jama z imenom Huda luknja, mimo katere bo speljana kolesarska povezava.

Tudi župan Mestne občine Velenje Peter Dermol je poudaril, da so na občini ta projekt prepoznali kot enega ključnih za nadaljnji razvoj turizma. Med drugim je spomnil na razmeroma zahtevno pridobivanje vseh potrebnih zemljišč in soglasij, da so prišli do točke, ko se lahko gradnja nove kolesarske povezave začne.

Na trasi nekdanje železniške proge skozi Hudo luknjo so še vedno vidni prostorski elementi predorov, kamnitih opornikov, opornih zidov ter obcestnih oblog in delujejo kot integralni del prostora, ki jih bodo pri izgradnji nove kolesarske povezave skušali čim bolj ohraniti. Prav zaradi vsega tega bo na novo urejena kolesarska povezava po mnenju snovalcev zelo atraktivna.

Potekala bo skozi štiri predore in preko sedmih premostitvenih objektov. V Gornjem Doliču v mislinjski občini se bo navezala na obstoječo kolesarsko povezavo po Mislinjski dolini, imenovano Štrekna, in s tem naprej na Dravsko kolesarsko pot, ki v Slovenijo pri Dravogradu pride iz Avstrije.

Na drugi strani se bo nova kolesarska povezava skozi Hudo luknjo navezala na velenjske kolesarske poti, ki so vse daljše. Današnja slovesnost v Hudi luknji je bila namreč namenjena tudi začetku del za gradnjo kolesarske poti od Velenja proti Dobrni. Dela na tej naložbi naj bi se zaključila do konca letošnjega leta, kolesarska povezava pa bo od Velenjke do meje z občino Dobrna dolga 6,4 kilometra, od tega bosta dva kilometra potekala po ločenih kolesarskih površinah. Vrednost naložbe je 1,2 milijona evrov.

Oba projekta sofinancira EU iz evropskega sklada za regionalni razvoj, obe občini zanju namenjata “svoja” sredstva iz mehanizma dogovor za razvoj regij.

Skupna vrednost naložbe za kolesarsko povezavo Velenje-Mislinja znaša 15,7 milijona evrov, največ prispeva direkcija za infrastrukturo, so navedli na velenjski občini. Vodilni partner za izgradnjo te kolesarske povezave je podjetje Strabag, partnerji pa so še Voc Celje, Prohaus in RGP. Uvedba v dela je bila opravljena že pred poldrugim mesecem, dela pa bodo potekala 13 mesecev, še dodatni trije meseci so predvideni za pridobivanje vseh dokazil, je povedal odgovorni vodja del iz podjetja Strabag Miha Štucin.

FOTOGALERIJA

2 Komentarji
staro
novo najbolj glasovano
Inline Feedbacks
View all comments
Stanko
Stanko
2 let nazaj

Uredu, zanimiva trasa. Me pa zanima kdaj zaboga bo zgrajena cesta Velenje-Sl. Gradec?
15 miljonov bi lahko šlo za cesto.
Toliko denarja je viko za kolesarsko povezavo.

Miha
Miha
2 let nazaj

Narobe. Vrniti železnico. Asfaltirati v celoti na novo cesto Ve – Sg, ki je naša edina cesta! Enako, kot cesto Šentrupert Vransko.
Prazne nekajletne obljube in laži direkcije za ceste, gospoda Felkarja!

Dogodki

Na trasi nekdanje železniške proge med Velenjem in Koroško skozi Hudo luknjo se je začela gradnja dobrih devet kilometrov dolge kolesarske poti, vredna 15,7 milijona evrov, ki bo po načrtih do konca 2023 povezala Šaleško in Koroško. Na slovesnosti ob začetku del je minister Jernej Vrtovec dejal, da bo to ena najlepših kolesarskih poti pri nas.