Search
Close this search box.

Ob svetovnem dnevu boja proti bolečini pozivi k vrednotenju zdravljenja bolečine kot človekove pravice

Ob današnjem svetovnem dnevu boja proti bolečini Zbornica - Zveza opozarja, da je zdravljenje kroničnih bolezni človekova pravica. Kronične bolezni vplivajo na človekovo vsakdanje življenje, družinske odnose, zmanjšujejo zaposlitvene in ekonomske možnosti ter sprožajo tesnobo in nezadovoljstvo.

Po navedbah Zbornice zdravstvene in babiške nege Slovenije – Zveze strokovnih društev medicinskih sester, babic in zdravstvenih tehnikov Slovenije (Zbornice – Zveze) breme kronične bolečine po svetu nenehno narašča, trenutni modeli oskrbe, ki se uporabljajo za obvladovanje in zdravljenje bolečine, pa so pri reševanju kliničnega problema pogosto neučinkoviti.

“Cilj svetovne kampanje je, da se vsako leto osredotoči na poseben vidik bolečine in poveča ozaveščenost o bolečini znotraj skupnosti in širše. V luči opioidne krize, ki je prizadela ljudi v številnih državah, je cilj letošnje kampanje povečati ozaveščenost zdravstvenih delavcev, znanstvenikov in javnosti o uporabi integrativnega pristopa k zdravljenju bolečine, ki poudarja škodljivost nezdravljenja ter opolnomočenje bolnikov za samopomoč pri upravljanju bolečine,” so v sporočilu za javnost zapisali v Zbornici – Zvezi.

Zbornica – Zveza opozarja, da je za zdravljenje bolezni potrebna večdisciplinarna ekipa, ki skrbno načrtuje zdravljenje, osredotoča se na bolnika, deluje časovno usklajeno in ima dogovorjen pristop k diagnozi.

“V integrativno oskrbo bolnika z bolečino smo vključeni tudi izvajalci zdravstvene nege, ki imamo ključno vlogo pri ocenjevanju bolečine. Na podlagi strokovnega znanja in izkušenj prepoznamo bolečino, jo z izbrano lestvico ocenimo, o njej poročamo ter jo dokumentiramo in ustrezno ukrepamo,” je v sporočilu poudarila Vesna Svilenković, vodja Delovne skupine za bolečino pri Sekciji medicinskih sester in zdravstvenih tehnikov v anesteziologiji, intenzivni terapiji in transfuziologiji, ki deluje v okviru Zbornice – Zveze.

Svilenković je ob tem poudarila, da je integrativna oskrba bolečine potrebna za obravnavanje bioloških, psiholoških in socialnih področij bolečine. Ob tem v Zbornici – Zvezi poudarjajo, da “priložnosti za razvoj in izvedbo modela integrativne oskrbe bolečine znotraj zdravstvene nege vključujejo sledenje strategiji in aktivnostim razvoja zdravstvene nege za obvladovanje akutne in kronične bolečine 2020-2030, ki opredeljuje bolečino kot peti vitalni znak”. Pozivajo tudi k oblikovanju nacionalnih strokovnih standardov in protokolov za specifične postopke in posege v povezavi z bolečino ter aktivno vključevanje bolnikov v zdravljenje.

Svetovni dan boja proti bolečini zaznamujemo od leta 2004 na pobudo Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) in Mednarodnega združenja za preučevanje bolečine (IASP), sprva je bil temu namenjen 11. oktober, po novem pa 17. oktober.

Dogodki

Ob današnjem svetovnem dnevu boja proti bolečini Zbornica - Zveza opozarja, da je zdravljenje kroničnih bolezni človekova pravica. Kronične bolezni vplivajo na človekovo vsakdanje življenje, družinske odnose, zmanjšujejo zaposlitvene in ekonomske možnosti ter sprožajo tesnobo in nezadovoljstvo.