Novost: Z Bicikel busom iz Velenja do Logarske doline. Julija s prevozi začne tudi Štrekna bus

Na predlog župana Mestne občine Velenje Peter Dermol so Mestna občina Velenje, Občina Šoštanj, Občina Šmartno ob Paki in Terme Topolšica skupaj pristopili k projektu, s katerim v mesecu juliju in avgustu omogočajo avtobusne povezavo z možnostjo prevoza koles med Velenjem in Logarsko dolino.

Kot so zapisali na spletni strani MO Velenje, so novost poimenovali Bicikel bus, saj želijo poudariti, da je na avtobus priključena tudi prikolica z možnostjo prevoza 10 koles. Seveda pa avtobus namenjen tudi potnikom brez kolesa, so še dodali.

Bicikel bus bo letos vozil testno vsak vikend v juliju in avgustu, dvakrat na dan. Cena prevoza je odvisna od dolžine vožnje, prevoz kolesa pa je brezplačen. Cena za eno osebo na relaciji Velenje–Logarska dolina (slap) znaša 7,90 evra v eno smer.

Mesečni strošek za Bicikel bus je 2.728,30 evra (DDV je zajet). Strošek si v enakih deležih delijo Mestna občina Velenje, Občina Šoštanj, Občina Šmartno ob Paki in Terme Topolšica. Rezervacije vozovnic niso možne. Če bo interes dovolj velik, bodo s projektom nadaljevali in ga nadgrajevali tudi v prihodnje.

Mestna občina Velenje pa tudi letos sofinancira Štrekna bus, in sicer v višini 2.500 evrov (DDV ni zajet). Sofinanciranje zagotavljajo občine, skozi katere vozi Štrekna bus, v mednarodnem delu pa tudi avstrijski partnerji. Štrekna bus bo začel s prevozi 1. julija. Obratoval bo tri mesece med vikendi (sobote in nedelje ter praznik). Ohranja se dodatna vožnja med Mislinjo in Velenjskim jezerom v opoldanskem času. Vozni red bo enak lanskemu, so navedli na občini.

“Z organiziranim javnim prevozom želimo zagotoviti možnost dostopa od Dravograda do Zgornje Savinjske in Logarske doline brez osebnega vozila in s tem zmanjšati pritisk pločevine na omenjeni območji. Hkrati je naš namen ponuditi udobno izkušnjo izleta brez stresne vožnje v avtomobilu, z manjšim ogljičnim odtisom, in spodbuditi k aktivnemu odkrivanju narave,” so še pojasnili na spletni strani MO Velenje.

Pri tem naj dodamo, da so na Facebook strani Štrekna zapisali, da Štrekna bus vozi le ob vikendih med julijem in septembrom 2021. Nanj pa lahko s kolesom vstopite na postajališčih Velenjsko jezero, AP Velenje, Gornji Dolič, Mislinja, Slovenj Gradec, Otiški Vrh, Begant, Dravograd, Labot trg (Lavamünd Marktplatz) in Labot jezero (Lavamünd Badesee).

Cena vozovnice je enaka cenam javnega medkrajevnega avtobusnega prometa, prevoz kolesa pa je tudi letos brezplačen.

Vir: MO Velenje, Facebook Štrekna