Search
Close this search box.

dan

Mednarodni dan družin letos v znamenju družin in podnebnih sprememb

Danes je mednarodni dan družin, ki letos poteka pod geslom Družine in podnebne spremembe. Dan je namenjen povečanju ozaveščenosti o tem, kako podnebne spremembe vplivajo na družine, in o vlogi, ki jo imajo lahko družine pri podnebnih ukrepih, so ob dnevu zapisali v Združenih narodih (ZN). Dan se pri nas nadaljuje v teden družin.

Preberi »

Slovenski dan brez zavržene hrane za ozaveščanje o ravnanju s hrano

Slovenski dan brez zavržene hrane, ki ga letos uradno obeležujemo drugič, posameznike spodbuja k zmanjševanju in preprečevanju nastajanja zavržene hrane. Pri tem je poudarek na ozaveščanju o pomenu premišljenega načrtovanja nakupov. Leta 2022 je vsak prebivalec Slovenije zavrgel povprečno 72 kilogramov hrane.

Preberi »

Svetovni dan Zemlje v znamenju pozivov k življenju brez plastike

V ospredju svetovnega dneva Zemlje, ki ga obeležujemo danes, je poziv k zmanjšanju uporabe plastike v dobro zdravja ljudi in planeta. V zadnjih desetih letih je bilo proizvedene več plastike kot v celotnem 20. stoletju, industrija pa načrtuje eksplozivno rast v nedoločeni prihodnosti. Po več mestih v državi se bo zvrstila paleta dogodkov.

Preberi »

Zaznamujemo svetovni dan Parkinsonove bolezni

Danes zaznamujemo svetovni dan Parkinsonove bolezni, druge najpogostejše nevrodegenerativne bolezni za Alzheimerjevo. Gre za počasi napredujočo degenerativno nevrološko bolezen, ki ni ozdravljiva. Z boleznijo, za katero prej zbolijo moški, se sooča več kot 10.000 bolnikov v Sloveniji, so zapisali v Društvu Trepetlika.

Preberi »

Obeležujemo svetovni dan zdravja

Na današnji dan obeležujemo svetovni dan zdravja, ki letos poteka pod geslom Moje zdravje, moja pravica. Vsi si zaslužimo živeti zdravi v varnem in zdravem okolju, imeti dostop do zdravstvenih storitev, biti zdravstveno pismeni in živeti svobodno ne glede na to, kdo smo in kje živimo, so geslo pojasnili v Svetovni zdravstveni organizaciji (WHO).

Preberi »

Prvi april je dan za potegavščine

Danes praznujemo dan norcev oziroma norčavosti, ko skušamo drug drugega naplahtati z zgodbicami in informacijami, ki se zdijo resnične, a niso. Običaj poznajo v večini evropskih držav, ponekod pa velja, da si je prvoaprilsko šalo ali potegavščino dovoljeno privoščiti do poldneva, nato pa ne več.

Preberi »

Letošnji svetovni dan Downovega sindroma pod geslom Konec stereotipom

Svetovni dan Downovega sindroma, ki ga obeležujemo danes, letos poteka pod geslom Konec stereotipom. Tudi letos v Društvu Downov sindrom Slovenija pripravljajo dogodke v več krajih po Sloveniji, tudi pohode z baloni, s katerimi bodo javnost seznanjali o pomenu vključevanja drugačnih v družbo, so sporočili.

Preberi »