dan

Ob mednarodnem dnevu opozorila na bolečino zlorabljenih otrok

Danes je mednarodni dan otrok, žrtev nasilja. Namen tega dne je opozoriti na bolečino, ki jo trpijo otroci, ki so žrtve telesne, duševne in čustvene zlorabe. Ta dan potrjuje zavezanost Združenih narodov (ZN) k zaščiti otrokovih pravic, je zapisano na njihovi spletni strani.

Preberi »
Medicinska sestra

Ob mednarodnem dnevu medicinskih sester pozivi k izboljšanju delovnih pogojev

Danes obeležujemo mednarodni dan medicinskih sester, s katerim združenja medicinskih sester po svetu opozarjajo na svetovno pomanjkanje medicinskih sester in na etičen odnos do migracijskih politik znotraj poklica. V zbornici zdravstvene nege politične odločevalce pozivajo, da je treba poskrbeti za zadržanje kadra in mu izboljšati delovne pogoje.

Preberi »

Ob mednarodnem dnevu sreče: V Sloveniji se je delež srečnih ljudi zvišal

Surs je ob današnjem mednarodnem dnevu sreče sporočil, da sta bili v zadnjih štirih tednih pred anketiranjem leta 2022 ves čas ali večino časa srečni dve tretjini starejših od 16 let. To je sedem odstotnih točk več kot leta 2018, ko je urad nazadnje meril občutek sreče. Delež takih, ki so se počutili srečne redkokdaj ali nikoli, je približno enak.

Preberi »

Ob svetovnem dnevu spanja opozorila o vplivu spanja na zdravje

Svetovni dan spanja, ki ga obeležujemo danes, tokrat poteka pod sloganom Spanje je ključno za zdravje. Spanje je namreč poleg zdrave prehrane in telesne dejavnosti steber človekovega zdravja, neurejeno spanje pa lahko predstavlja tveganje. Na NIJZ ob tem opozarjajo, da na vzroke pomanjkanja spanja lahko vplivamo sami.

Preberi »

Moški bodo na dan mučencev sporočili, da jim ni nič lažje kot ženskam

Moški v Sloveniji so si v obdobju, ko pri nas še nismo obeleževali mednarodnega dneva moških, 19. novembra, kot šaljivo protiutež mednarodnemu dnevu žensk za svoj praznik izbrali 10. marec, ki je po koledarju Katoliške cerkve dan mučencev. Tako bodo tudi danes po pričakovanjih sporočili, da jim ni nič lažje kot ženskam.

Preberi »

Bodeča neža za najbolj seksistično izjavo ravnateljici Walfdorske šole Simoni Pajk. Obregnila se je nad izgledom učenk

Kolektiv Rdeče zore in uredništvo spletnega portala spol.si sta v torek podelila nečastni naziv bodeča neža za najbolj seksistično izjavo leta 2022/23. Prejela jo je ravnateljica Walfdorske šole Simona Pajk. Izjava po njihovem mnenju vsebuje sporočilo, da je za spolno nasilje kriva ženska sama, s svojim ravnanjem, vedenjem in načinom oblačenja.

Preberi »

Ženske ob 8. marcu proti neenakosti in nasilju zaradi spola

Ženske ne dopustimo, da imamo manj pravic kot moški, slabše možnosti in nižji položaj ter da smo zaradi spola žrtve nasilja, je osrednje sporočilo organizacij za vprašanja žensk na današnji mednarodni dan žensk, 8. marec. Združeni narodi so za tokratno temo izbrali digitalizacijo, ki lahko pripomore v prizadevanjih za enake pravice in možnosti.

Preberi »