Search
Close this search box.

bolezen

Zaznamujemo svetovni dan Parkinsonove bolezni

Danes zaznamujemo svetovni dan Parkinsonove bolezni, druge najpogostejše nevrodegenerativne bolezni za Alzheimerjevo. Gre za počasi napredujočo degenerativno nevrološko bolezen, ki ni ozdravljiva. Z boleznijo, za katero prej zbolijo moški, se sooča več kot 10.000 bolnikov v Sloveniji, so zapisali v Društvu Trepetlika.

Preberi »

Letošnji svetovni dan Downovega sindroma pod geslom Konec stereotipom

Svetovni dan Downovega sindroma, ki ga obeležujemo danes, letos poteka pod geslom Konec stereotipom. Tudi letos v Društvu Downov sindrom Slovenija pripravljajo dogodke v več krajih po Sloveniji, tudi pohode z baloni, s katerimi bodo javnost seznanjali o pomenu vključevanja drugačnih v družbo, so sporočili.

Preberi »
ledvica uz

Ob svetovnem dnevu ledvic akcije za spodbujanje zdravih življenjskih navad

Na današnji svetovni dan ledvic bodo društva ledvičnih bolnikov in zdravnikov po vsej Sloveniji z izobraževalnimi akcijami ozaveščala o pomenu zdravega življenjskega sloga za preprečevanje ledvičnih boleznih. Opozarjali bodo na dejavnike tveganja, med katerimi so neaktivnost, kajenje, debelost, sladkorna bolezen ter zvišan krvni tlak.

Preberi »

Na NIJZ intenzivno sezono gripe pričakujejo še dva tedna

Med respiratornimi okužbami, ki trenutno krožijo, je tudi gripa, ki so jo po navedbah Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) potrdili v vseh starostnih skupinah. V mikrobioloških laboratorijih so doslej potrdili več kot 1900 primerov gripe, a se večina obolelih ne testira, so opozorili. Intenzivno sezono gripe pričakujejo še dva tedna.

Preberi »

Dogodki