bolezen

Otroci niso pomembni prenašalci novega koronavirusa. Hkrati drugače kaže pri novih različicah virusa

Zdravstvena stroka je pred letom dni menila, da bodo otroci pomembni prenašalci novega koronavirusa, tako kot so zelo pomembni pri drugih respiratornih okužbah. A se je izkazalo, da ni tako, saj so otroci manj dovzetni za okužbo z novim koronavirusom, je za STA pojasnil infektolog Janez Tomažič. Hkrati drugače kaže pri novih različicah virusa.

Preberi »

V ospredju letošnjega tedna boja proti raku obvladovanje raka s cepljenjem

V ospredju letošnjega slovenskega tedna boja proti raku, ki se začenja jutri, bo obvladovanje raka s cepljenjem. V Zvezi slovenskih društev za boj proti raku poudarjajo, da v času pandemije novega koronavriusa ne smemo dopustiti, da se negotovost prikrade na področja, ki jih znamo in zmoremo obvladovati. Med te pa zagotovo sodi tudi preventiva raka.

Preberi »

NIJZ: Precepljenost v Sloveniji še prenizka, da bi povzročila tako drastičen upad gripe

Preverili smo, koliko oseb je v letošnji sezoni v Sloveniji zbolelo za gripo, koliko jih je oziroma jih potrebuje bolnišnično zdravljenje in koliko oseb je bilo cepljenih proti gripi. Glede na to, da je letos manj obolelih za gripo v primerjavi s preteklimi leti, nas je tudi zanimalo, čemu pripisujejo to. Ali je možno, da test zazna gripo kot Covid-19? Preverite, kaj so o vsem tem povedali na NIJZ.

Preberi »

V pripravi širitev programa presejanja novorojencev za odkrivanje redkih bolezni

S širitvijo programa presejanja novorojencev za odkrivanje redkih bolezni, ki je načrtovana za začetek prihodnjega leta, bodo na pediatrični kliniki v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana odkrivali tudi bolezni, kot so spinalna mišična atrofija, težke prirojene okvare imunosti, cistično fibrozo in kongenitalno adrenalno hiperplazijo.

Preberi »

Več kot polovica zaposlenih ni bila v letu 2019 nikoli bolniško odsotna

Med vodilnimi vzroki za skoraj 70 odstotkov smrti v Sloveniji v letu 2019 so še vedno bolezni obtočil, kot so srčni infarkt, možganska kap in odpoved srca, ter neoplazme oz. rak prebavil, prostate, dojke in pljuč. Več kot polovica zaposlenih ni bila v letu 2019 nikoli bolniško odsotna, je le nekaj podatkov iz nove publikacije NIJZ.

Preberi »

Namesto vrhunca sezone gripe še brez potrjenih okužb

V tem času ponavadi beležimo največjo pojavnost gripe, a je v letošnji sezoni sploh še niso zabeležili, kažejo podatki NIJZ. Drugih virusnih povzročiteljev dihal je bilo zadnji teden januarja nekoliko več, a so še vedno redki primeri. Kot navajajo na NIJZ, je to razumljivo, saj so testiranja prvenstveno usmerjena na novi koronavirus.

Preberi »

Bolnišnica za bolnika s covidom-19, ki ni imel nobenih zapletov, prejme 8000 evrov. ZZZS predlaga ponovno vrednotenje stroškov

Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) je partnerjem v zdravstvu in ministrstvu za zdravje predlagal, da na podlagi finančne analize naredijo ponovni izračun stroškov za bolnišnično oskrbo bolnika s covidom-19. Opozarjajo namreč, da trenutna cena še vedno temelji na izkušnji spomladanskega vala, okoliščine pa so se medtem spremenile.

Preberi »

Dogodki

Prosta delovna mesta

Kaj bomo danes jedli?

Zadnja obvestila

prijavi se

prijavi se v svoj račun