bolezen

Pomagajmo komaj 7-letnemu Matjažu iz Raven na Koroškem

Matjaž zaradi bolezni pri svoji starosti še vedno ne hodi samostojno, diha ob pomoči respiratorja ter se hrani preko gastrostrome (cevke vstavljene v njegov želodček). Potrebuje 24-urno oskrbo in nego, kar je za starše zelo zahtevno. Zaradi svoje bolezni Matjaž potrebuje številne terapije, prehranske dodatke in druge pripomočke, ki pa so samoplačniške in si jih starša ne moreta v celoti privoščiti. Zato imajo v Društvu Viljem Julijan na željo staršev zbiralno akcijo za Matjaža, s katero želijo zbrati sredstva zanj in mu tako omogočiti vse potrebne terapije ter oskrbo in nego.

Preberi »

Britanski zdravniki z novim pristopom deklici uspešno pozdravili raka

Britanski zdravniki poročajo o uspehu pri zdravljenju hude oblike levkemije, pri čemer so prvič uporabili pionirski pristop pri razvoju novega zdravila. 13-letna britanska najstnica je tako postala prva bolnica, ki so ji pozdravili levkemijo z novo tehnologijo za urejanje celic T. Njeno zdravstveno stanje se je izboljšalo, o raku pa ni več sledu.

Preberi »

Znanstveniki iznašli novo zdravilo za Alzheimerjevo bolezen

Znanstveniki so danes pozdravili podrobne rezultate klinične študije novega zdravila lecanemab, ki se je izkazalo kot učinkovito pri upočasnitvi upadanja kognitivnih sposobnosti pri bolnikih z Alzheimerjevo boleznijo. Opozarjajo sicer, da omogoča zdravilo le majhno izboljšanje, v nekaterih primerih pa ima lahko tudi hude stranske učinke.

Preberi »

Sladkorna bolezen je globalni javni zdravstveni problem

Svetovni dan sladkorne bolezni, ki ga obeležujemo danes, ponuja priložnost za ozaveščanje o sladkorni bolezni kot globalnem javnem zdravstvenem problemu. NIJZ tudi letos pripravlja nacionalno konferenco, s katero želijo izpostaviti pomen čim bolj verodostojnih in razumljivih informacije za čim bolj normalno življenje osebe s sladkorno boleznijo.

Preberi »

V Sloveniji spet primer ptičje gripe

Pri labodih grbcih v Sloveniji se je spet pojavila visoko patogena ptičja gripa (aviarna influenca), rejce perutnine in ptic v ujetništvu opozarja uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin. Ta bolezen se je pojavila pri štirih labodih v občini Apače.

Preberi »