Search
Close this search box.

Nujno ali nepotrebno? Kdaj so prehranski dodatki smiselna izbira?

Na prehranske dodatke velikokrat pomislimo, ko želimo narediti nekaj za naše zdravje in izboljšati vsesplošno počutje. Pa so res nujno potrebni?

Ste kdaj obiskali trgovino z zdravo prehrano in bili presenečeni nad številom polic, polnih različnih prehranskih dodatkov? Od vitaminov in mineralov do beljakovinskih praškov in dodatkov za izboljšanje zmogljivosti.

Na trgu je na voljo neskončno možnosti za dopolnitev vsakodnevne prehrane, toda ali je uživanje prehranskih dodatkov resnično nujno potrebno ali gre morda le za moderni luksuz?

Kaj so prehranski dodatki?

Prehranska dopolnila so namenjena dopolnjevanju prehrane, kadar iz določenih razlogov v telo ne moremo vnesti dovolj snovi, ki so potrebne za normalno delovanje telesa.

Največkrat gre za vitamine in minerale, ki jih z vsakodnevno prehrano ne vnesemo dovolj. Ta hranila so na voljo v natančno odmerjenih količinah v obliki tablet, kapsul, praškov, kapljic in pastil.

Odločitev o tem, ali je prehranski dodatek smiselna izbira, je odvisna od številnih dejavnikov, vključno z vašim zdravstvenim stanjem, načinom prehranjevanja, življenjskim slogom in cilji.

Ena izmed situacij, ko so lahko prehranski dodatki nujno potrebni, je pomanjkanje določenih hranil v prehrani. Na primer posamezniki, ki se držijo stroge vegetarijanske ali veganske prehrane, morda trpijo za pomanjkanjem vitamina B12, ki ga običajno najdemo v živalskih virih.

Športniki in aktivni posamezniki največkrat uporabljajo prehranska dopolnila v obliki beljakovinskih praškov, kot so map beljakovine za pomoč pri okrevanju po treningu in spodbujanju rasti mišične mase. Podobno lahko dodatki, ki vsebujejo omega 3 maščobne kisline, pomagajo pri ohranjanju zdravega srca in možganov.

V idealnem primeru je prehrana najboljši vir hranil za človeka, vseeno pa so določena prehranska dopolnila v določenih okoliščinah lahko zelo koristna.

Za koga je dodajanje prehranskih dopolnil smiselno?

Uravnotežena prehrana je najboljši način, da telesu zagotovimo vsa potrebna hranila, včasih pa iz različnih vzrokov, kot je na primer bolezen, stres, hiter tempo življenja, povečani treningi, to ni mogoče, zato si lahko pomagamo s prehranskimi dopolnili.

Nosečnicam se priporoča folna kislina

Uporaba prehranskih dopolnil je za nekatere skupine ljudi celo zdravstveno priporočena. Tako se na primer nosečnicam in ženskam, ki nameravajo zanositi, svetuje uživanje folne kisline v obliki prehranskih dopolnil. V nosečnosti se prav tako priporoča uživanje vitamina D, omega 3 in dodatka železa.

Pozimi se poveča potreba po vitaminu D

Vitamin D spada med hranila, ki so za normalno delovanje telesa nujno potrebni. Poleti ga v sončnih dnevih absorbiramo preko kože, pozimi pa je na našem ozemlju moč svetlobe prenizka, da bi zadoščala za biosintezo tega vitamina v naši koži. Številne raziskave so pokazale, da ga z uravnoteženo prehrano zaužijemo premalo, zato je v zimskem času smiselno dodajanje v obliki prehranskih dopolnil.

Vegetarijanci in vegani

Ljudem, ki se prehranjujejo izključno z rastlinsko prehrano navadno primanjkuje določenih mikrohranil, še posebej vitamina B12, ki ga v večji meri najdemo v živilih živalskega izvora. Prehransko dopolnilo, ki vsebuje velike vsebnosti vitamina B12 je spirulina, ki je obogatena tudi z železom in vitaminom A.

Nad nespečnost na naraven način

S prehranskimi dopolnili si lahko pomagajo tudi posamezniki, ki imajo občasne težave z nespečnostjo. Učinkovit dodatek, ki vam lahko pomaga zaspati je melatonin. Gre za hormon, ki ga telo tvori naravno, pomaga pa tudi uravnavati telesno temperaturo, krvni pritisk in glukozo v krvi.

Probiotiki za zdravo črevesno floro

Vsi vemo, da se zdravje začne v našem črevesju. Če imate neurejeno prebavo, pogoste vetrove in ste po obroku napihnjeni, se priporoča jemanje probiotikov. Vita Biosa je naravni zeliščni napitek, ki uspešno pomaga uravnavati prebavo in poskrbi za zdravo črevesno floro.

Previdno pri jemanju prehranskih dodatkov

Nepravilna prehrana, premalo gibanja, stres in hiter tempo življenja lahko povzročijo, da naše telo ne deluje optimalno. V tem primeru si lahko pomagate s prehranskimi dopolnili, a le če jih jemljete pravilno.

Opozoriti velja, da nobeno prehransko dopolnilo ni zdravilo in je le dodatek k uravnoteženi prehrani. Njihovo jemanje je smiselno le takrat, ko pride do povečanih potreb po mikrohranilih, zato se pred uporabo posvetujete z zdravstvenim osebjem ali dietetikom.

Le-ti vam lahko pomagajo ugotoviti, ali imate pomanjkanje določenih hranil in vam svetujejo glede najboljših možnosti za vaše individualne potrebe.

Pretirana uporaba prehranskih dodatkov povzroči tudi neželene učinke ali negativne posledice za zdravje. Nekateri dodatki lahko na primer v visokih odmerkih postanejo strupeni ali povzročijo neželene reakcije. Zato je ključnega pomena, da se držite priporočenih odmerkov in se izogibate prekomernemu uživanju dodatkov brez strokovnega nadzora.

Podobno kot zdravila, lahko namreč tudi prehranski dodatki med sabo součinkujejo, kar pomeni, da lahko nekontrolirana raba privede do neželenih učinkov. Prav tako pa se lahko medsebojno zavirajo in ne pride do želenega učinka in tako mečete denar skozi okno.

Dogodki

Na prehranske dodatke velikokrat pomislimo, ko želimo narediti nekaj za naše zdravje in izboljšati vsesplošno počutje. Pa so res nujno potrebni?