prehrana

Predlog za brezplačno kosilo za vse učence gre lahko v drugo obravnavo

DZ je danes z 51 glasovi za in nobenim proti odločil, da je predlog novele zakona o šolski prehrani primeren za nadaljnjo obravnavo. Z 49 glasovi za in petimi proti pa so kot primernega za nadaljnjo obravnavo ocenili tudi predlog sprememb zakona o osnovni šoli. Predloga je v DZ vložilo 5000 državljanov, v njihovem imenu pa Inštitut 8. marec.

Preberi »

Z novim letom spremembe glede obrokov subvencionirane študentske prehrane

Z novim letom je v sistemu subvencionirane študentske prehrane prišlo do nekaterih sprememb, med drugim se tudi zaradi dviga maksimalne vrednosti obroka ter višine subvencije spreminjajo cene obrokov. V sistem je vstopilo nekaj novih ponudnikov, prav tako pa nekateri ponudniki s 1. januarjem ne nudijo več študentske prehrane, so sporočili iz ŠOS.

Preberi »

DZ o zamrznitvi cen šolskih malic in povečanju pomoči gospodarstvu

DZ bo danes na izredni seji obravnaval vladna predloga zakonov za zamrznitev cen šolskih malic na ravni lanskega šolskega leta ter za povečanje pomoči gospodarstvu zaradi zvišanja cen elektrike in plina. Na mizi bo imel tudi predlog NSi za zvišanje olajšave za vzdrževane družinske člane pri dohodnini.

Preberi »

SDS poziva koalicijo k podpori predloga zakona o brezplačni prehrani v šolah. Alenka Helbl: “Menimo, da si vsi naši otroci zaslužijo dva obroka dnevno”

V SDS pozivajo koalicijske poslance, naj podprejo njihov predlog zakona o brezplačni prehrani v šolah. Menijo sicer, da koalicija predloga ne bo podprla, ker “predlagatelj ni pravi”, je v izjavi za medije dejala poslanka SDS Alenka Helbl. Konec avgusta je za enak predlog podpise v okviru kampanje Za otroke gre začel zbirati tudi Inštitut 8. marec.

Preberi »

SDS z zakonskima predlogoma za brezplačno šolsko prehrano in višje pokojnine

Poslanska skupina SDS je v zakonodajni postopek vložila predlog novele zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju ter novele zakona o šolski prehrani. S prvo novelo predlagajo dvig pokojninske osnove z 76,5 odstotka na 78 odstotkov povprečne mesečne plače, z drugo pa brezplačno malico in kosilo za vse osnovnošolce in srednješolce.

Preberi »

Šole bodo učencem in dijakom zagotavljale brezplačne tople obroke

Ministrstvo za izobraževanje je občinam in šolam poslalo okrožnico, po kateri naj bi občine prevzele organizacijo kuhanja in razvoza kosil za vse otroke, ki imajo brezplačno kosilo v osnovnih šolah in malico v srednjih šolah. Na spletnih straneh šol, občin in v lokalnih medijih bo objavljen poziv učencem in dijakom, da se prijavijo na topli obrok.

Preberi »