Search
Close this search box.

Obilnejše padavine in močan veter

Danes bo oblačno, na zahodu bo deževalo, veter se bo krepil. Jutri bodo padavine zajele vso državo, še bo pihal okrepljen veter južnih smeri.

Danes bo večinoma oblačno, dopoldne bo v zahodnih krajih začelo deževati. Popoldne se bo rahel dež razširil proti osrednjim krajem. Pihal bo jugozahodnik, ki se bo popoldne precej okrepil. Najvišje dnevne temperature bodo od 10 do 14, na severozahodu okoli 7 °C.

Jutri bo oblačno. Padavine bodo postopno zajele vso Slovenijo. Po nekaterih alpskih dolinah bo dež lahko ob močnih padavinah prešel v sneg. Meja sneženja bo večinoma na nadmorski višini okoli 1500 m. Na Primorskem in Notranjskem bo pihal okrepljen južni veter, drugod pa bo veter že nekoliko oslabel. Jutranje temperature bodo od 7 do 11, v alpskih dolinah okoli 3, najvišje dnevne od 8 do 14, v alpskih dolinah okoli 4 °C.

Obeti: V noči na soboto bodo sprva še obilnejše padavine, lahko tudi zagrmi. Do jutra bo dež večinoma oslabel in ponehal. V soboto se bo ponekod delno razjasnilo, predvsem na zahodu bodo še možne krajevne plohe. Pihal bo jugozahodnik.

V nedeljo bo spremenljivo oblačno, v zahodnih krajih bodo občasne manjše padavine. Še vedno bo razmeroma toplo.

Vremenska slika: Območje visokega zračnega tlaka nad južno polovico Evrope postopno slabi. Z vetrom zahodnih smeri nad naše kraje doteka razmeroma topel in postopno bolj vlažen zrak.

Napoved za sosednje pokrajine: Danes se bo dopoldne pooblačilo v vseh sosednjih pokrajinah. V krajih zahodno in južno od nas bo občasno deževalo. Krepil se bo jugozahodni veter.

Jutri bo oblačno s padavinami, v Alpah bo tudi snežilo. Ob severnem Jadranu bo pihal zmeren do močan jugo.

Biovreme: V četrtek in petek bo obremenitev zaradi vremena zmerna, kazala se bo s povečanim notranjim nemirom, razdražljivostjo, z manjšimi motnjami v spanju in utrujenostjo.

Napoved cvetnega prahu v zraku

V nižinah poteka višek sezone jelše z zelo visokimi obremenitvami. Obremenitev z lesko se zmanjšuje, lokalno in višje v hribih so še možne visoke vrednosti. V zraku bo nizko alergeni cvetni prah topola in trepetlik ter cipresovk/tisovk – večje količine zrn sproščajo tise. Zabeležili smo tudi prva zrna vrbe in javorja. Na SV se je začela sezona jesena, obremenitve bodo srednje visoke.

V Primorju cvetijo cipresovke/tisovke, večje količine cvetnega prahu sproščajo vednozelene ciprese, obremenitev bo visoka. Izpostavljenost cvetnemu prahu leske in jelše je v veliki meri odvisna od prenosa cvetnega prahu s celine, obremenitev z jelšo bo srednje visoka, z lesko nizka. V zraku bo nizka obremenitev z jesenom, brestom in topoli, prisotna bodo posamezna zrna vrbe.

Ob padavinah se bo obremenitev s cvetnim prahom znižala.

Dobro je vedeti:

– Alergiki preobčutljivi na cvetni prah breze lahko razvijejo simptome alergijske bolezni že v tem obdobju zaradi navzkrižnih reakcij z lesko in jelšo.

– Jesen in oljka imata sorodne alergene, zato lahko alergiki, preobčutljivi na oljko razvijejo simptome v sezoni cvetnega prahu jesena.

– Cvetni prah cipresovk in tisovk pri analizah uvrščamo v skupno kategorijo. V Primorju prevladuje cvetni prah cipresovk, v celinskem delu Slovenije pa tisa, ki ni alergena. Vir cvetnega prahu cipresovk je v celinskem delu majhen in omejen na sajena drevesa.

Napoved je sestavljena v sodelovanju z NLZOH.

Vir: ARSO

Dogodki

Danes bo oblačno, na zahodu bo deževalo, veter se bo krepil. Jutri bodo padavine zajele vso državo, še bo pihal okrepljen veter južnih smeri.