Fotografinja Katja Goljat bo predstavila dolgo pričakovano knjigo Slovenjgradčani (FOTO)

65e35960-0443-4aab-be5c-87b47c77040b

Društvo umetnost za vse predstavlja dolgo pričakovano knjigo fotografinje Katje Goljat – Slovenjgradčani, v kateri so natisnjeni vsi portreti Slovenjgradčanov, nastali med leti 2015 in 2019 v okviru projekta Mestni album. Predstavitev knjige bo naslednji petek, 13. 12. 2019 ob 18. uri v knjižnici Ksaverja Meška.

Projekt Mestni album Katje Goljat sega v leto 2015, ko je fotografinja v okviru projekta Kje je prostor? napravila prvi del serije tipskih portretov, na katerih je ovekovečila prebivalce Slovenj Gradca. Do letos se je pred njen objektiv postavilo več kot 500 Slovenjgradčanov, katerih slike je fotografinja razporedila v album, ki se sproti dopolnjuje in je na ogled v Koroški galeriji. Končno pa je izšla še knjiga. Prestavitev bo potekala kot pogovor z avtorico, ki ga bo vodila Karin Potočnik.

Do letos se je pred objektiv Katje Goljat postavilo več kot 500 Slovenjgradčanov.
FOTO: Katja Goljat

Dogodek bo pospremljen z razstavo fotografij portretirancev. Vsak obiskovalec dogodka, ki se je portretiral za Mestni album, bo lahko domov odnesel svojo fotografijo, vsi člani društva Umetnost za vse pa še brezplačen izvod knjige. V knjigi sta izšli tudi besedili umetnostnega zgodovinarja Mihe Colnerja in sodelavke pri projektu Karin Potočnik.

Na dogodku bo možen tudi vpis novih članov.

Projekt so podprli: MOSG, Spotur Slovenj Gradec, KGLU – Koroška galerija likovnih umetnosti in Ministrstvo za kulturo RS

O PROJEKTU “MESTNI ALBUM”:

Projekt Mestni album Katje Goljat sega v leto 2015, ko je fotografinja v okviru projekta Kje je prostor? napravila prvi del serije tipskih portretov, na katerih je ovekovečila prebivalce Slovenj Gradca. V središče je postavila ljudi z ulice, običajne prebivalce mesta, ki hodijo po svojih vsakdanjih opravkih. Portreti jih zato prikažejo v povsem naravni luči, razkazujoč atribute, ki pričajo o njihovem poklicu, družbenem statusu in svetovnem nazoru, zato album Slovenjgradčanov predstavlja pomemben spomin prebivalcem mesta.

Fotografinja je v Slovenj Gradcu, vzpostavila improviziran fotografski studio – najprej v nekdanji hladilnici mesnice, kasneje pa v avli galerije kamor je povabila svoje sokrajane, da bi jih zabeležila takšne kot v resnici so. Proces je avtorici predstavljal zelo oseben način ponovnega navezovanja stika s svojim mestom, krajem, ki je dovolj majhen, da se vsi prebivalci med seboj poznajo. Prav zato je Katja Goljat ustvarila obsežen “družinski album” Slovenj Gradca, ki priča o stanju duha v tem mestu.

Fotografinja je v Slovenj Gradcu, vzpostavila improviziran fotografski studio.
FOTO: Klemen Uršnik

Goljatova je kasneje projekt fotografiranja nadaljevala z idejo, da vsi portretiranci postanejo del velikega mestnega albuma. Fotografije, ki so nastale med 2015 in 2018, je natisnila ter jih zložila v družinski album, ki si ga obiskovalci lahko ogledajo v Koroški galeriji likovnih umetnosti. Le da omenjeni album v resnici ni družinski, temveč se ga je takoj prijelo ime »Mestni album«. Ideja o Mestnem albumu je hitro zaživela ter se razširila, album si redno prihajajo ogledovati portretiranci, ki se v njem nahajajo, kot tudi drugi ljudje od blizu in daleč.

Sedaj je bil album na ogled v recepciji Koroške galerije likovnih umetnosti, končno pa bo izšla tudi knjiga.
FOTO: Matjaž Rušt

Člani društva Umetnost za vse so ob zadnjem fotografiranju dodali: “Veseli nas, da so meščani posvojili idejo skupnega albuma, kot tudi navdušenje nad idejo, da so s svojim portretom postali del kulturnega spomenika mesta, v katerem prebivajo. V Mestnem albumu so se skupaj znašli ljudje, ne glede na njihova družbena izhodišča, poreklo, starost … s skupnim imenovalcem prebivalci Slovenj Gradca.”

Katja Goljat (1982) je študirala kulturologijo na Fakulteti za družbene vede v Ljubljani in fotografijo na Vrå Højskole na Danskem ter pozneje na Višji strokovni šoli v Sežani. Zanima jo področje avtorsko-dokumentarne fotografije. Ukvarja se tako z digitalno kot analogno fotografijo in starimi fotografskimi procesi. Leta 2013 je prejela prvo nagrado revije Emzin za serijo portretov Varuhi ptic. Med najpomembnejšimi projekti so skupinska razstava Sodobni slovenski portret v galeriji Fábrica Braço de Prata v Lizboni, Fotogaleriji Stolp v Mariboru in galeriji Simulaker v Novem mestu, serija Metakino, kjer avtorica s plesalcem in svetlobo raziskuje metaenergijo kinodvorane, ter avtoportretna serija It’s not a dream, it’s a memory, ki pooseblja razpetost med bivanjem in sanjami. Od leta 2014 skupaj z Andrejem Firmom pod imenom Photonic Walls razvija možnosti fotografske emulzije. Trenutno dela na večletni fotografski seriji o svojih starših, njene fotografije pa so na ogled tudi v okviru skupinske razstave pod kuratorstvom Klavdija Slubana If Slovenia Were … na Les Rencontres de la photographie v Arlesu. Fotografinja pa je letošnje leto prejela tudi Bernekerjevo plaketo za Mestni album, ki jo je predlagalo društvo Umetnost za vse ob podpori Koroške galerije. O čemer si lahko več preberete TUKAJ.

Fotografinja Katja Goljat je za projekt s strani Mestne občine Slovenj Gradec v letošnjem letu prejela tudi Bernekerjevo nagrado za posebne dosežke na področju kulture.
FOTO: Simon Chang

VIR: Društvo Umetnost za vse, KGLU

Dogodki

Kaj bomo danes jedli?

Več iz istega kraja

Več iz iste kategorije

Ostani na tekočem

Prijavi se na naše e-novice

Prejmite dnevno sveže ter pomembnejše novice v vaš e-poštni predal.