Search
Close this search box.

FOTO: V Slovenj Gradcu ob kulturnem prazniku podelili Bernekerjeva priznanja

Danes je v dvorani Kulturnega doma v Slovenj Gradcu potekala osrednja občinska proslava ob slovenskem kulturnem prazniku – 8. februarju, Prešernovem dnevu, s podelitvijo Bernekerjevih priznanj.

Proslave so se med drugim udeležili tudi poslanec v DZ Jože Lenart, svetniki občinskega sveta, dosedanji prejemniki Bernekerjevih nagrad in častni občani MO Slovenj Gradec. Slovenski himni smo prisluhnili v izvedbi v izvedbi Koroškega okteta, za popestritev večera pa sta z glasbo poskrbela člana zasedbe Coffee Sessions duo, Klara Klančnik in Mihael Hrustelj.

Slavnostni nagovor je pripadal lanski dobitnici Bernekerjeve nagrade, Almiri Rogina. Prisotne pa je nagovoril tudi župan MO Slovenj Gradec, Tilen Klugler. V govoru se je zahvalil vsem, ki z udejstvovanjem na kulturnem področju prispevajo k razvoju Slovenj Gradca ter jim čestital za izjemne dosežke. Poudaril je, da sta kultura in sam razvoj kulture za občino izrednega pomena.

Na prireditvi so podelili tudi Bernekerjeve plakete, ki so jih prejeli: fotografinja Katja Goljat, direktorica knjižnice Ksaverja Meška in dolgoletna predsednica Kulturnega društva Slovenj Gradec Draga Ropič in Mednarodni filmski festival kratkih filmov S.H.O.T.S.

 

Najvišje odličje na področju kulture v Mestni občini Slovenj Gradec, Bernekerjevo nagrado, pa so podelili Kulturnemu društvu Odsevanja.

OBRAZLOŽITEV BERNEKERJEVE NAGRADE

Revija Odsevanja že 40 let vzpostavlja pomembno kulturno poslanstvo z rednim izhajanjem in objavljanjem literature ter esejskih besedil člankov s kulturnega in umetniškega (po)ustvarjalnega delovanja.

Sprva so bila Odsevanja časopis formata A3, leta 1987 je prevzel revialno obliko, za likovno opremo je poskrbel akademski slikar Karel Pečko. Večja vsebinska in celostna grafična prenova, ki jo leta 1998 prinese 31. številka revije, je od takrat delo tehničnega in takratnega gl. urednika Blaža Prapótnika. Odtlej sta zastavljena dva večja sklopa: leposlovje in kultura – na Koroškem. Kot sozaložnik se je izdajateljem pridružila še Založba Cerdonis iz Slovenj Gradca.

Leta 2001 je bilo ustanovljeno Kulturno društvo Odsevanja, ki je ob JSKD in Zvezi kulturnih društev Slovenj Gradec nastopilo kot osrednji nosilec izdajanja revije. V tem obdobju so redno izhajale 4 številke revije letno. Po podatkih, ki so zbrani v reviji, je samo do 30. številke revije (pred prenovo) objavljalo več kot 140 pesnikov, 80 prozaistov in dramatikov, 25 esejistov, predstavljenih je bilo vsaj 30 likovnikov in objavljenih prav toliko pogovorov, natisnjenih pa je bilo blizu 350 likovnih podob in reprodukcij, s številko 107/108 v jeseni 2018 pa se je našteto kulturno bogastvo do danes vsaj potrojilo.

Publikacija vsa ta leta ostaja zvesta svoji zastavljeni — v podnaslovu zapisani usmeritvi: časopis za leposlovje in kulturna vprašanja. Danes so Odsevanja osrednja koroška revija za leposlovje in kulturo, na eni strani namenjena afirmaciji in uveljavljanju piscev s celotnega področja Koroške, s poudarkom na ustvarjalnosti mladih, na drugi strani pa kontinuirano objavljajo besedila renomiranih pesnikov in pisateljev in eseje strokovnjakov s številnih področij umetniškega delovanja. V Odsevanjih, ki so pogosto prva resnejša stopnica v svet revialnih objav, se tako srečujejo perspektivni mladi z že uveljavljenimi avtorji. Prostor pa je odmerjen tudi predstavitvi zanimivih avtorjev iz preteklosti, redno so objavljeni tudi članki s področja glasbe, likovne umetnosti, oblikovanja, zgodovine, etnologije. Zajeto je torej širše kulturno področje, ki je povezano s Slovenj Gradcem in tudi s Koroško tostran in onstran meje. Občasno je predstavljeno tudi gostujoče avtorsko pero, čeprav je temeljno uredniško vodilo zagotovitev prostora v prvi vrsti koroškim avtorjem.

Uredništvo Odsevanj vseskozi skrbi za kvaliteten vsebinski in jezikovni nivo tako leposlovja kot drugih prispevkov, v sodelovanju s Koroško galerijo likovnih umetnosti pa tudi za kakovostno likovno opremo (v reviji so bili predstavljeni vsi znani in uveljavljeni koroški slikarji, v zadnjem obdobju tudi mlajši likovni avtorji, pa tudi fotografi). Revija ima mnogo stalnih sodelavcev, občasno koga povabi k sodelovanju, večkrat pa tudi sami avtorji navežejo stik z uredništvom.

Revija Odsevanja se povezuje tudi s Pesniško olimpijado in vseslovenskim festivalom Urška. S prisotnostjo v občilih uredništvo pozitivno vpliva na prepoznavnost revije med bralci in potencialnimi novimi sodelavci, hkrati pa dviga sloves kulturne (metropole) – Mestne občine Slovenj Gradca, s svojimi literarno-glasbenimi prireditvami oziroma predstavitvami revije pa tudi odlično povezujejo kulturne institucije v občini in širše.

Prizadevanja, kontinuiteta in dosežki revije ODSEVANJA so prepoznani in v kulturno-umetniških krogih potrjeni ne le na Koroškem, temveč mnogo širše. V letu 2018 so v društvu in zunaj njega, skozi ustvarjalno in meddruštveno mreženje, z veliko pregledno razstavo in literarnimi predstavami v Koroški galeriji likovnih umetnosti zaključili večletni odmeven projekt – 100 portretov in anagramov, ki je povezal likovne in literarne ustvarjalce iz Slovenj Gradca, Koroške in Slovenije ter iz zamejstva. Projekt je brez slehernega dvoma svojevrsten presežek, vreden nivoja, pomena in simbolike Bernekerjeve nagrade.

Dogodki