Search
Close this search box.

Gastrostoma mlademu Lovru iz Koroške in ostalim bolnikom rešuje življenje

V tem tednu, od 6. februarja do 10. februarja poteka teden ozaveščanja o gastrostomi. To je majhen balonček, ki je s kirurškim posegom vstavljen neposredno v želodec.

Gastrostoma je kirurško narejena odprtina v želodec in vanjo uvedena cevka. Preko gastrostomo lahko osebe, ki se ne morejo same prehranjevati preko ust, dobijo zadostni in ustrezni vnos hranil. Osebe, ki hrane ne morejo požirati zaradi različnih vzrokov, prebavila pa jim normalno delujejo, potrebujejo cevko za hranjenje.

O gastrostomi smo se tudi pogovarjali z mamico mladega Lovra, ki je sedaj star 5 let in gasrostomo uporablja že od 6 meseca dalje, saj je to edini način, ki mu omogoča, da dobi dovolj hrane, ki je nujno potrebna za razvoj in rast. »Pri nas doma, smo se z gastrostomo srečali pri Lovorovem 6. mesecu starosti. Najprej je bil šok, šok, ko so povedali, da bo potreboval poseg, s katerim mu jo bodo vstavili. A na koncu smo spoznali, da bo le tako lahko Lovro dobil zadostno količino hrane, pijače in posledično bo lahko tudi brez kakršnih koli težav prejel vsa zdravila,« je razložila Klavdija. 

Izr. prof. dr. Matjaž Homan, dr. med. je o gastrostomi zapisal: »Pred 15 leti sem med delom v otroški bolnišnici v Filadelfiji prvič videl »gumbek«. Pravzaprav sem ga komaj videl, ker je tako neopazen pri otroku, da ga sam rad imenujem tudi drugi popek. Od takrat smo skupaj z otroki in starši, ki potrebujejo enteralno hranjenje, prehodili dolgo pot spoznavanja cevk za hranjenje, ki lahko prinesejo s seboj tudi težave, večinoma pa koristi in olajšanje za otroke in starše, ki tudi zaradi »gumbka« otroka lažje in hitreje nahranijo in lahko čas, ki ga pridobijo, uporabijo za dodatne aktivnosti otroka in počitek zase, ki ga velikokrat nujno potrebujejo

Mamica Klavdija je še dodala »V vseh teh štirih letih in pol, od kar nam je v pomoč gastrostoma so bili vzponi in padci, a še vedno pa je za Lovrovo prehranjevanje, pitje in dajanje zdravil nujno potrebna.«

Ko mladi pacient dobi gastostomo jim le-ta lahko ostane celo življenje, ali pa se odstrani, ko otrokovo zdravje to dopušča.

Potrebno je, da so tudi takšne osebe sprejete in vključene v javno življenje na njim prilagojen način.

Vir: Društvo Mavrica izzivov

Dogodki

V tem tednu, od 6. februarja do 10. februarja poteka teden ozaveščanja o gastrostomi. To je majhen balonček, ki je s kirurškim posegom vstavljen neposredno v želodec.