Search
Close this search box.

Novi boni za polnoletne v vrednosti 100 evrov, za mlajše pa 50 evrov. Vlada omilila nekatere ukrepe

Vlada je danes potrdila predlog novega interventnega zakona za omilitev posledic epidemije covida-19 za gospodarstvo. Ta panogi gostinstva in turizma po navedbah gospodarskega ministra Zdravka Počivalška prinaša dodatnih 243 milijonov evrov pomoči.

“Nekaj naših predlogov v njem ni, ker mora vlada skrbeti tudi za stabilnost javnih financ. Zato bomo dodatnih 30 milijonov evrov namenili iz evropskih kohezijskih sredstev. Panogi bomo torej skupaj zagotovili skoraj milijardo evrov pomoči,” je na Twitterju zapisal Počivalšek.

Kot je zatrdil, so ves čas epidemije imeli odprt dialog z vsemi zbornicami in iskali možne rešitve. “Poleg splošnih ukrepov, kot je čakanje na delo, smo zagotovili tudi takšne, namenjene samo njim. Panoga je doslej iz vseh protikoronskih zakonov dobila direktno nakazanih 705 milijonov evrov,” je poudaril.

Poleg protikoronskih pomoči je ministrstvo po njegovih navedbah z različnimi razpisi podelilo 238 milijonov evrov spodbud za več kot 5000 podjetij iz panoge.Tudi na prihodnjih razpisih bo posebna pozornost namenjena gostinstvu in turizmu, saj se zavedamo težav in pomena panoge,” je napovedal.

Pravkar pa se je končala tudi novinarska konferenca o aktualnem stanju glede Covida-19, na kateri sodelujeta minister za zdravje Janez Poklukar in državni sekretar na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo Simon Zajc.

Vlada je danes sprejela predlog težko pričakovanega zakona o interventnih ukrepih za pomoč gospodarstvu in turizmu pri omilitvi posledic epidemije Covida-19. Verjamemo, da naslavlja največje, najbolj akutne izzive, s katerimi se gospodarstvo srečuje, je uvodoma dejal Zajc.

Prvi ukrep v višini 22,8 mio € je pomoč države za financiranje regresa za letni dopust v višini 1.024 € na zaposlenega. Ukrep velja za tiste, ki so registrirani do 31. maja letos in imajo letošnji upad prometa več kot 20 % glede na lani oz. 2019.

Drugi ukrep v višini 3 mio € je povračilo stroškov industriji srečanj v času od začetka avgusta do konca letošnjega leta. Sofinancirali bomo 80 % stroškov zaradi odpovedi ali 60 % zaradi omejene izvedbe. To velja za dogodke z organizacijskimi stroški nad 10.000 €.

Za denarna povračila v višini 25 odstotkov upravičenih stroškov filmski in avdiovizualni industriji pa bo vlada namenila milijon evrov. Pomoč bo po Zajčevih besedah veljala za obdobje od avgusta do konca leta.

V predlog zakona smo vključili tudi 20 mio € težak ukrep za celotno gospodarstvo, in sicer gre za subvencioniranje skrajšanega delovnega časa, ki ga gospodarstvo že dobro pozna.

Vlada je potrdila tudi nove bone za polnoletne v vrednosti 100 evrov, za mlajše pa 50 evrov.

Novi boni, težki 192,2 mio €, so namenjeni izboljšanju gospodarskega položaja v gostinstvu, turizmu, športu in kulturi. Bone bodo prejeli vsi državljani, odrasli v višini 100 €, mladoletni 50 €. Boni bodo veljavni do konca leta, z možnostjo podaljšanja do 6 mesecev.

Izkoristili jih boste lahko v več delih, prav tako bodo prenosljivi, vendar v enkratnem znesku, tako kot je bilo do sedaj. Na voljo bodo v osmih dneh po sprejetju zakona v državnem zboru. Novost je, da ponudnik določi najnižjo vsoto oziroma znesek, ki ga lahko imetniki bonov unovčijo pri njih. Bon pa bo možno unovčiti v gostinstvu, turizmu, športu ali kulturi (za koncert, fitnes, večerjo …), je pojasnil Zajc.

Z novim zakonom v stare bone ne posegajo in novi boni vanje ne posegajo. Lahko jih boste pa koristili tudi pri ponudnikih, ki so letos spet registrirani ali ponovno oziroma na novo odprli dejavnost. “Upoštevalo se bo stanje na dan unovčenega bona,” je dejal Zajc in dodal, da jih bodo državljani lahko unovčili tudi pri sezonskih ponudnikih.

“Predvideli smo 850.000 € za oprostitev plačila povračila za vodo, in sicer za imetnike vodne pravice za kopališča. Ta so bila v zadnjem času na voljo zgolj gostom nastanitvenih kapacitet. Omenjeni imetniki vodne pravice so opravičeni plačila v prvi polovici tega leta,” je dejal Zajc.

Tudi žičničarji zaradi izjemno slabe smučarske sezone lahko računajo na našo pomoč in sicer v obsegu 3,7 mio €. Pripadalo jim bo delno povračilo izpada prihodkov od prodanih vozovnic v višini 40 %, je dodal Zajc.

Višino izpada prihodkov bodo po besedah Zajca računali kot razliko med povprečjem prihodkov prodanih vozovnic v sezonah 2017/18 in 2019/20. Pri tem bomo upoštevali tudi višino nadomestil za Covid-19. Za nova smučišča so predvideli fiksno določena nadomestila med 500 in 6.100 €.

Kot je povedal Zajc, so iz predloga umaknili enkratni dodatek za turizem, načrtovan v vrednosti 43 milijonov evrov. “Vendar že iščemo načine in ukrepe, da bomo likvidnost v turizmu zagotovili preko kohezijskih virov s prilagoditvami. Šlo bo za enostaven ukrep, ki bo podoben prvotnemu, in bo letos obsegal 30 milijonov evrov,” je pojasnil.

Vlada predlaga tudi spremembo roka za obvestilo o vračilu pomoči za nekrite fiksne stroške, in sicer tri mesece po zaključku obdobja, za katerega se pomoč uveljavlja. Po predlogu bo odpravila omejitev poslovanja prodajaln na letališčih do konca leta 2022 ter podaljšala rok za plačila obveznosti za odjavljena vozila.

Kot je še navedel državni sekretar, se bo oprostil DDV za nakup zaščitne opreme, dala se bo možnost za podaljšanje koncesijske pogodbe za izkoriščanje mineralnih surovin in podaljšala se bo veljavnost osebnim izkaznicam, ki jim poteče rok.

Vlada pa je omilila tudi nekatere ukrepe

  • Vlada se je danes zaradi izboljšanja epidemioloških razmer odločila, da s ponedeljkom po vsej državi ponovno omogoči opravljanje vseh dejavnosti na področju ponujanja in prodajanja blaga in storitev. Tako bo njihovo obratovanje skoraj nemoteno, obratovalni čas bo omejen le v diskotekah in nočnih klubih, in sicer do polnoči. Več o podrobnostih odloka najdete TUKAJ.
  • Vlada je z dodatnim rahljanjem ukrepov po koncu razglašene epidemije na javnih kulturnih prireditvah znova dovolila tudi stojišča za obiskovalce. Uporaba zaščitnih mask na teh prireditvah na prostem ne bo več obvezna, na prostem pa bodo lahko svoje dejavnosti znova izvajale tudi knjižnice, muzeji, galerije in arhivi. Več o tem odloku najdete TUKAJ.
  • Voznikom avtobusov, sprevodnikom in osebju žičniških naprav se od ponedeljka ne bo treba več enkrat tedensko testirati na novi koronavirus, če covida-19 niso preboleli ali niso cepljeni. Izjema pa zaradi majhnega delovnega okolja ne bo veljala za taksiste. Tako na avtobusih kot v taksijih bo še naprej obvezna uporaba maske. Več pa TUKAJ.
  • Vlada je na novo določila, da bo od ponedeljka za javne shode in prireditve z nad 100 udeleženci veljal pogoj preboleli, cepljeni, testirani. Zaradi velikega povpraševanja po informacijah o protikoronskih ukrepih pa je delovanje klicnega centra podaljšala še do 30. junija. Več o odloku pa TUKAJ.

Vir: STA, Vlada RS

Dogodki

Vlada je danes potrdila predlog novega interventnega zakona za omilitev posledic epidemije covida-19 za gospodarstvo. Ta panogi gostinstva in turizma po navedbah gospodarskega ministra Zdravka Počivalška prinaša dodatnih 243 milijonov evrov pomoči.