Search
Close this search box.

S ponedeljkom po vsej državi možno delovanje vseh trgovin in storitev

Vlada se je danes zaradi izboljšanja epidemioloških razmer odločila, da s ponedeljkom po vsej državi ponovno omogoči opravljanje vseh dejavnosti na področju ponujanja in prodajanja blaga in storitev. Tako bo njihovo obratovanje skoraj nemoteno, obratovalni čas bo omejen le v diskotekah in nočnih klubih, in sicer do polnoči.
Fotografija je simbolična

Spremenjeni odlok o začasnih omejitvah ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom v Sloveniji, ki ga je danes izdala vlada, bo veljal od 21. do vključno 27. junija. Z njim se na območju celotne Slovenije sproščajo vse dejavnosti ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom, razen nekaterih izjem z dodatnimi pogoji, so po seji vlade sporočili iz urada vlade za komuniciranje.

Pogoj obveznega testiranja zaposlenih bo še vedno veljal pri opravljanju storitev higienske nege (npr. storitve frizerskih salonov, kozmetične ter ostale dejavnosti salonov za nego telesa, pedikura, manikura) ter nezdravstvenih svetovalnih in terapevtskih storitvah, storitvah strokovnega oz. poslovnega izobraževanja in usposabljanja (npr. inštrukcije, jezikovne šole, strokovne delavnice).

Testiranje zaposlenih bo obvezno tudi pri obratovanju igralnic, igralnih salonov in prirejanju posebnih iger na srečo, pri sejemskih in kongresnih dejavnostih, gostinskih dejavnostih priprave in strežbe jedi in pijač ter pri dejavnosti nastanitvenih storitev in storitvah nočnih klubov in diskotek.

V igralnicah, igralnih salonih in pri posebnih igrah na srečo, v nastanitvenih obratih, v nočnih klubih in diskotekah ter v notranjih prostorih, v katerih se izvaja sejemska ali kongresna dejavnost ali gostinska dejavnost priprave in strežbe jedi in pijač, so lahko samo potrošniki, ki imajo dokazilo PCT (preboleli, cepljeni, testirani). Ta pogoj ne velja za osebe, ki še niso dopolnile 18 let in so skupaj z ožjimi družinskimi člani oz. skrbniki v omenjenih prostorih.

Po novem bo obratovalni čas omejen le za dejavnosti nočnih klubov in diskotek, in sicer od 5. do 24. ure, pri katerih je zahtevan tudi pogoj PCT za potrošnike.

Igralni saloni bodo lahko ponujali do 75 odstotkov razpoložljivih igralnih mest, pri opravljanju kongresne dejavnosti pa se število oseb v zaprtih javnih prostorih oz. na odprtih površinah s fiksnimi sedišči omeji do 75-odstotne zasedenosti zmogljivosti sedišč, pri čemer mora biti med osebami eno sedišče prosto, razen med osebami iz skupnega gospodinjstva.

Pri opravljanju gostinske dejavnosti po novem ne bo več določena sedeča postrežba in omejitev štirih oseb za mizo, temveč le pogoj glede razdalje treh metrov med robovi miz. Zahtevano pa je upoštevanje vseh higienskih priporočil Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).

V javnih prostorih, v katerih se izvaja dejavnost ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom, bo še naprej treba zagotavljati 10 kvadratih metrov površin na posamezno stranko ali na eno stranko, če je poslovni prostor manjši od 10 kvadratnih metrov. Omejitev 10 kvadratnih metrov na posamezno stranko bo veljala tudi v celotnem trgovskem centru.

Kot so še navedli, se pri ponujanju in prodajanju blaga in storitev potrošnikom še vedno smiselno upoštevajo vsa higienska priporočila ministrstva, pristojnega za zdravje, in NIJZ za preprečevanje okužbe s koronavirusom.

Dogodki

Vlada se je danes zaradi izboljšanja epidemioloških razmer odločila, da s ponedeljkom po vsej državi ponovno omogoči opravljanje vseh dejavnosti na področju ponujanja in prodajanja blaga in storitev. Tako bo njihovo obratovanje skoraj nemoteno, obratovalni čas bo omejen le v diskotekah in nočnih klubih, in sicer do polnoči.