Search
Close this search box.

Na novo prijavljenih brezposelnih v dveh tednih 2370, vlada hiti na pomoč gospodarstvu

Okužbo z novim koronavirusom so do 14. ure potrdili pri skupno 442 osebah v Sloveniji, v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana pa je umrl tretji bolnik s potrjeno okužbo koronavirusa. Vlada medtem pospešeno pripravlja zakonski sveženj za pomoč prebivalstvu in gospodarstvu, ki naj bi bil za obravnavo v DZ pripravljen do petka.

Na novo so v Sloveniji okužbo z novim koronavirusom v zadnjem dnevu potrdili pri 28 osebah. Skupaj je bilo opravljenih 13.812 testiranj.

Preberite tudi: Na Koroškem okuženih 18 oseb, od danes zaprt glavni vhod SB Slovenj Gradec

Medtem je umrla tretja oseba, okužena s koronavirusom. Kot so pojasnili na ministrstvu za zdravje, je šlo za 67-letnega moškega, ki je bil v UKC Ljubljana pripeljan od doma, umrl naj ne bi neposredno zaradi okužbe, ampak je šlo “za kompleksno situacijo”.

Po podatkih zunanjega ministrstva je v tujini več kot 1000 Slovencev, ki bi se želeli vrniti v Slovenijo. Večina, približno 500, je po besedah zunanjega ministra Anžeta Logarja v EU, od tega največ v Združenem kraljestvu, preostali so razdrobljeni po vsem svetu. Iz Podgorice je v ponedeljek na ljubljansko letališče priletelo letalo s 26 slovenskimi državljani in njihovimi ožjimi družinskimi člani. 11 jih je prišlo iz Črne gore, 15 pa s Kosova.

Da bi zajezili širjenje koronavirusa, od petka velja prepoved zbiranja na javnih površinah. Policisti pa odtlej prejemajo številne prijave. Nekaj se jih je izkazalo za utemeljene, pogosto pa se zgodi, da policisti kršitev ne ugotovijo. Na zdravstvenem inšpektoratu so danes do 14. ure od policistov prejeli 50 predlogov za uvedbo prekrškovnih postopkov za posameznike, zagrožena je globa v višini od 42 do 417 evrov.

Uradni govorec kriznega štaba vlade Jelko Kacin je sicer na novinarski konferenci ugotavljal, da se prebivalci in prebivalke vse bolj disciplinirano držijo dosedanjih omejitev gibanja. O morebitnih dodatnih ukrepih – omenjalo se je možnost omejitve gibanja na lastno občino – bo vlada odločala na eni od prihodnjih sej.

Medtem pa vlada pospešeno hiti na pomoč gospodarstvu in prebivalstvu, ki močno občutita krizo zaradi epidemije koronavirusa. Na Brdu pri Kranju obravnava smernice za pripravo zakonskega svežnja z ukrepi, ki naj bi bili vredni vsaj tri milijarde evrov. Rešitve so med drugim usmerjene v ohranjanje delovnih mest in pomoč samozaposlenim, napovedano je tudi nagrajevanje najbolj obremenjenih.

Prve usmeritve za pripravo novega zakonskega paketa so na ravni predsednikov strank uskladili v petek zvečer, do poldneva pa so predloge posredovala še ministrstva in svetovalna skupina, ki jo vodi ekonomist Matej Lahovnik. Usmeritve, ki jih obravnava ministrska ekipa, bodo predstavili predvidoma v torek, vlada pa bo zakonski predlog predvidoma potrdila do petka in ga nato poslala DZ v sprejem.

Po veljavni zakonodaji je sicer treba po sprejemu zakona v DZ počakati sedem dni, v katerih lahko državni svet na zakon izglasuje veto ali ko lahko nekdo s 2500 podpisi volivcev vloži pobudo za referendum. A se ustavni pravniki strinjajo, da bi bilo mogoče rok, potreben za razglasitev interventnih zakonov, skrajšati in pospešiti ukrepe proti koronavirusu. Po besedah Mateja Avblja referendum o zakonih o ukrepih za zagotovitev obrambe, varnosti ali odprave posledic naravnih nesreč ni mogoč. DZ tako ni treba čakati na morebitno pobudo za referendum.

Vse bolj jasno je, da bo epidemija novega koronavirusa močno udarila po gospodarstvu. Potem ko je Urad RS za makroekonomske analize in razvoj (Umar) še pred manj kot dvema tednoma Sloveniji za letos napovedoval 1,5-odstotno gospodarsko rast, zdaj zaradi zaostrenih razmer pričakuje od šest- do osemodstotno krčenje bruto domačega proizvoda.

Po navedbah Umarja bo globina padca odvisna od nadaljnjega poteka epidemije in njenega trajanja, trajnejše stabilizacije gospodarskih razmer pa naj ne bi bilo pričakovati pred razvojem in množično uporabo cepiva.

Učinki novega koronavirusa na slovensko in evropsko gospodarsko rast bodo ogromni, ukrepi denarne politike pa so in bodo prilagojeni velikosti škode, ki bo nastala, je v pogovoru za STA zatrdil tudi guverner Banke Slovenije Boštjan Vasle. Za uspešen spopad s krizo je po njegovem ključen enako odločen in hiter odziv fiskalne politike.

Gospodarska zbornica Slovenije (GZS) in Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije sta vladi ločeno poslali predloge ukrepov za pomoč gospodarstvu v času krize s koronavirusom. Med drugim predlagata celotno kritje bolniške odsotnosti zaradi virusa, kritje plač delavcev, ki trenutno nimajo dela, in finančno intervencijo podjetjem.

Anketa GZS je pokazala, da ima resne težave v poslovanju zaradi zmanjšanega povpraševanju tako na domačem trgu kot iz tujine, sprejetih ukrepov vlade in pretrganih dobaviteljskih verig 93 odstotkov gospodarskih subjektov. Za preprečitev gospodarske in socialne krize je potreben paket v vrednosti od dveh do štirih milijard evrov, ocenjuje zbornica.

Zveza svobodnih sindikatov Slovenije vlado prav tako poziva k sprejetju ukrepov, s katerimi bi ohranili kupno moč ljudi in spodbudili potrošnjo po umiritvi razmer. Med drugim predlaga zaščito prejemkov vseh prebivalcev ter prepoved višanja cen osnovnih življenjskih potrebščin in znižanje DDV nanje.

Upad ali izničenje prihodkov podjetij se že odražata na trgu dela. Samo med 9. in 22. marcem se je v evidenco brezposelnih na novo prijavilo 2370 oseb, kar je okoli desetina več kot v enakem obdobju lani. Vseh vlog na Zavodu RS za zaposlovanje sicer še niso obdelali.

Podjetja pa svojo aktivnost še zmanjšujejo. Steklarna Rogaška je zaradi epidemije koronavirusa vsaj do konca meseca zmanjšala obseg poslovanja na najnižjo možno raven. Zreška skupina Unior je večinoma ustavila program odkovkov, na programu ročnega orodja bodo v zmanjšanem obsegu delali še ta teden, da kupcem dobavijo že naročeno.

Na drugi strani Premogovnik Velenje, ki je proizvodnjo premoga prilagodil izrednim razmeram v državi, pospešuje. Ta teden bo količino proizvodnje premoga z dveh obratujočih odkopov z 12.000 ton povečal na načrtovanih 15.000 ton dnevno.

V kidričevskem Boxmarku pa so zagnali proizvodnjo zaščitnih mask za potrebe države. Tedensko bodo izdelali predvidoma okoli 40.000 do 45.000 zaščitnih mask oziroma okoli 5000 do 8000 na dan.

Pripravila Martina Gojkošek

Okužbo z novim koronavirusom so do 14. ure potrdili pri skupno 442 osebah v Sloveniji, v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana pa je umrl tretji bolnik s potrjeno okužbo koronavirusa. Vlada medtem pospešeno pripravlja zakonski sveženj za pomoč prebivalstvu in gospodarstvu, ki naj bi bil za obravnavo v DZ pripravljen do petka.