Med epidemijo koronavirusa potrdili manj okužb s hivom

Bolniki s hivom sodijo med ranljive skupine za okužbo z novim koronavirusom. Epidemija pa vpliva tudi na odkrivanje okužb s hivom, teh je bilo potrjenih manj kot druga leta. Po besedah Janeza Tomažiča s Klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja UKC Ljubljana bi pri odkrivanju okuženih s hivom lahko pomagali testi za domačo uporabo.

Po podatkih Klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana se je med pozitivnimi na hiv s koronavirusom okužilo deset oseb. Dve sta bili hospitalizirani, eno so zdravili v intenzivni enoti. Ostali so se zdravili doma. “Kar pa ne pomeni, da so okužbo preboleli zlahka,” je na dopoldanski novinarski konferenci o aktualnih razmerah glede covida-19 poudaril Tomažič.

Pojasnil je, da so bolnike spremljali, merili so tudi nasičenost kisika v krvi. Pri bolnikih, starih okoli 30 ali 40 let, ki imajo v krvi nezaznaven virus, je sicer moč pričakovati ugoden potek okužbe s koronavirusom. A populacija bolnikov s hivom se stara, veliko jih je starejših od 50 let, pri njih pa se tudi hitreje pojavijo starostne bolezni. Tako imajo pogosto sladkorno bolezen in visok krvni tlak. Zato je Tomažič pozval bolnike s hivom, naj pazijo na svoje zdravje.

V Sloveniji so letos do vključno 20. novembra zabeležili 28 novih diagnoz okužbe s hivom, kar je šest manj kot v celem letu 2019 in manj kot v kateremkoli letu v obdobju zadnjih desetih let.

Po oceni Tomažiča se pozna tudi okrnjeno testiranje. “Bojim se, da bo epidemija koronavirusa vplivala na našo epidemijo,” je povedal. Ambulanta na kliniki za infekcijske bolezni in vročinska stanja je bila namreč zaprta tako v prvem kot v drugem valu. Manj prebivalcev pa tudi prihaja na testiranje, pred epidemijo so tedensko testirali okoli 50 ljudi, zdaj okoli 10.

Vsem, ki bi se želeli testirati, Tomažič svetuje, naj testiranje opravijo pri osebnih zdravnikih. Strošek testiranja v tem primeru krije Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije.

Prizadevajo pa si tudi za dostopnost testov za domačo uporabo. Na voljo naj bi bili v lekarnah, stali pa naj bi okoli 25 evrov. Gre za priznan krvni test z veliko občutljivostjo, je izpostavil Tomažič. Dodali mu bodo slovenska navodila. Na voljo pa bi lahko bil že do konca leta, je napovedal.

Dostopnost do zdravil je po njegovih besedah tudi med epidemijo dobra. Z bolniki so v stiku, zdravila pa dobivajo s pomočjo elektronskega recepta.

V začetku leta 2020 je v Sloveniji živelo 704 oseb s prepoznano okužbo s hivom. 92 odstotkov oseb je prejemalo protiretrovirusna zdravila. Med temi večina, 96 odstotkov, zaradi uspešnega zdravljenja ne more okužiti drugih.

Dogodki

Prosta delovna mesta

Zadnja obvestila

prijavi se

prijavi se v svoj račun