Search
Close this search box.

Vlada sprostila še nekatere storitvene dejavnosti

Na popoldanski novinarski konferenci o aktualnem stanju glede covida-19 sta sodelovala minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek ter vladni govorec Jelko Kacin, ki sta predstavila nekatere odločitve vlade z današnje dopisne seje.

Dopisna seja vlade še poteka, je povedal Kacin. Odločitve vlade, povezane s spremembami opravljanja nekaterih storitvenih dejavnosti, temeljijo na izboljšanem trendu epidemiološke situacije v določenih statističnih regijah, je uvodoma dejal Kacin.

VIDEO: Novinarska konferenca

Najboljšo epidemiološko sliko v državi imajo osrednjeslovenska, gorenjska, goriška, obalno-kraška regija. Bolje kaže tudi primorsko-notranjski in podravski regiji.

“Ustvarjanje pogojev, ki bodo našim podjetjem zagotovili možnosti za prihodnjo rast in razvoj, je cilj, ki ga prioritetno zasledujemo. Danes smo na vladi odločili, da obstoječim izjemam, dodamo še nekatere storitvene dejavnosti,” je povedal minister Počivalšek. Spremembe stopajo v veljavo v soboto in veljajo do vključno 23. decembra.

V vseh regijah se dodatno odpirajo:

  • prodajalne s tehničnim. blagom,
  • storitve za nego hišnih ljubljenčkov,
  • storitve izdelave, montaže, popravil in vzdrževanja,
  • individualne nezdravstvene, svetovalne in terapevtske storitve,
  • vrtnarije in drevesnice.

V regijah z boljšo epidemiološko sliko pa se dodatno odpirajo:

  • prodajalne oblačil in obutve,
  • knjigarne, papirnice, fotokopirnice, prodajalne z galanterijo in darilnim programom,
  • specializirane prodajalne z otroškim programom,
  • specializirane prodajalne z otroškim programom,
  • storitve nepremičninskega posredovanja.

Gospodarstvo si ne more privoščiti popolnega zaprtja države v času praznikov. Zato pozivam vse, državljanke in državljane, delavce in podjetnike k doslednemu spoštovanju in upoštevanju vseh preventivnih ukrepov,” je dejal Počivalšek.

“Na MGRT ves čas budno spremljamo razmere v gospodarskem okolju. Ob posvetovanju z resornimi ministrstvi, zdravstveno stroko, reprezentativnimi gospodarskimi zbornicami in združenji se redno odzivamo na potrebe naših podjetij,” je dejal minister.

Pri tem naj še omenimo, da vlada s soboto odpravlja prepoved izvajanja verski obredov, a bodo še naprej veljale stroge omejitve. V zaprtih prostorih bo na 30 kvadratnih metrih lahko ena oseba, izjemoma več, če gre za osebe iz skupnega gospodinjstva. Vsi, ki niso iz skupnega gospodinjstva, pa bodo morali ohranjati razdaljo metra in pol. Več si lahko preberete TUKAJ.

Kaj bo z ukrepi po praznikih oziroma med prazniki, še ni znano, je dejal Počivalšek. Dejal je, da je vlada v sredo spregovorila tudi o tem, končno odločitev pa bo sprejela v prihodnjih dneh. “Razmeroma hitro bomo sprejeli končne odločitve, ki bodo odvisne tudi od epidemioloških trendov, do katerih bo prišlo po začasni sprostitvi nekaterih dejavnosti,” je poudaril. Dodal je, da se bodo zgledovali tudi po dejanjih severnih sosedov in izrazil zadovoljstvo, da je Evropa začela usklajeno sprejemati ukrepe na ključnih področjih.

Ob robu konference je Počivalšek dodal še, da bo poslanski skupini in organom stranke SMC predlagal nadaljnje sodelovanje v vladi s ciljem realizacije koalicijske pogodbe.

Nasveti ministrstva za zdravje, kako varno preživeti praznike.

Dogodki

Na popoldanski novinarski konferenci o aktualnem stanju glede covida-19 sta sodelovala minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek ter vladni govorec Jelko Kacin, ki sta predstavila nekatere odločitve vlade z današnje dopisne seje.