Search
Close this search box.

Bomo Korošci že v naslednjih dneh lahko sedeli na terasah gostinskih lokalov?

Kdaj se bodo lahko lokali na Koroškem odprli vsaj za strežbo na terasah?

Vlada bo predvidoma danes razpravljala o ukrepih za omejitev širjenja covida-19, ki bodo veljali v prihodnjem tednu. Po 11 dneh strožjih omejitev so od ponedeljka v veljavi nekoliko manj strogi ukrepi, enotno določeni za vso državo. Pri opredelitvi ukrepov za prihodnji teden pa naj bi upoštevali epidemiološke razmere v posameznih regijah. Koroška glede na vladni semafor ostaja v oranžni fazi, kako pa bo odločila vlada, pa bo znano predvidoma še danes.

Marsikdo že nestrpno čaka dan, ko bodo lokali odprli vsaj svoje terase. Država bo naslednji teden prešla nazaj na regijski princip sproščanja ukrepov, zato bodo glede na dosežene številke sedemdnevnega povprečja pozitivnih primerov, nekateri deli države lahko prešli v oranžno fazo sproščanja ukrepov, s tem se bodo na primer odprle terase in zunanji deli lokalov. Koroška je po zadnjih epidemioloških podatkih in glede na semafor sproščanja ukrepov, ki je veljal pred uvedbo novega semaforja na državni ravni, v oranžni fazi.

Preberite še: Vlada danes znova o ukrepih za omejevanje epidemije covida-19

V zadnjih sedmih dneh so na Koroškem zabeležili skupno 193 novih okužb s covidom-19, povprečje v regiji tako znaša 27.57.

Po več mesečnem zaprtju bo gostinska panoga morda vsaj nekoliko zaživela. Da je to nujno, je mnenja tudi gospodarski minister Zdravko Počivalšek, ki je danes ob robu sestanka s predstavniki gostinstva in turizma tvitnil o nujni potrebi po odprtju gostinskih teras v prihodnjem tednu. “Prihodnji  teden je nujno odpreti terase/vrtove, da tudi gostincem omogočimo delo, vendar ob upoštevanju najstrožjih preventivnih pogojev, ki jih zahteva NIJZ,” je zapisal minister.  

3. oranžna faza
št. okužb: manj od 1000
št. hospitaliziranih: manj od 1000

V oranžni fazi je poleg delne sprostitve gostinskih storitev (terase in vrtovi) sicer predviden tudi pouk na fakultetah in višjih šolah v omejenem obsegu, zbiranje do 10 oseb, odprtje trgovin v celoti, odprtje študentskih domov ter sprostitev gibanja med regijami.

Dogodki

Kdaj se bodo lahko lokali na Koroškem odprli vsaj za strežbo na terasah?