Jutri predvidena občutna podražitev naftnih derivatov

Cene nafte so se danes v azijskem trgovanju zvišale in dosegle najvišje vrednosti po juliju leta 2008. Naftne trge je namreč razburila izjava ameriškega zunanjega ministra Antonyja Blinkna, da se Bela hiša in zavezniki pogovarjajo o prepovedi uvoza nafte iz Rusije, je poročala francoska tiskovna agencija AFP.

Da preučujejo predlog zakona o prepovedi uvoza ruske nafte in plina v ZDA, je v pismu demokratom, ki je bilo objavljeno v nedeljo zvečer, sporočila tudi predsednica predstavniškega doma ameriškega kongresa Nancy Pelosi. Poleg tega bi tudi preklicali normalne trgovinske odnose z Rusijo in Belorusijo ter začeli proces onemogočenja dostopa Rusije do Svetovne trgovinske organizacije.

Ker je Rusija tretja največja proizvajalka nafte, bi takšna poteza še povečala krizo v oskrbi ravno v času, ko se povpraševanje povečuje. Tudi drugo blago iz te regije, kot so pšenica in kovine, se je od začetka ruskega napada na Ukrajino močno podražilo, navaja AFP.

Cena teksaške lahke nafte, ki bo dobavljena aprila, se je do poldneva po singapurskem času podražila za 10,37 dolarja na 126,05 dolarja za 159-litrski sod. Majske terminske pogodbe za severnomorsko nafto brent pa so šle navzgor za 11,37 dolarja na 129,84 dolarja, piše STA.

Kot izpostavlja AFP, je nafta brent rekordno ceno 147,50 dolarja za sod dosegla julija 2008. Pomisleke zoper prepoved uvoza ruske nafte je medtem slišati iz Nemčije, ki iz te države uvozi približno 55 odstotkov plina ter 42 odstotkov nafte in premoga.

Nemška zunanja ministrica Annalena Baerbock je takšno potezo označila za nesmiselno, saj je ni mogoče ohraniti na dolgi rok. “Nič ne pomaga, če čez tri tedne ugotovimo, da imamo v Nemčiji le še nekaj dni električne energije in da moramo zato te sankcije odpraviti,” je dejala za nemško javno radiotelevizijo.

Čeprav je nafta še vedno izvzeta iz sankcij usmerjenih proti Rusiji, ruski izvozniki nafte težko najdejo kupce. Energetski velikan Shell je eno od redkih podjetij, ki še vedno kupuje rusko nafto, čeprav je dejal, da bo dobiček namenil za pomoč Ukrajini, še poroča AFP.

V Sloveniji od jutri za rezervoar tudi deset evrov več

Glede na še dodaten dvig cen bo po napovedih jutri cena na slovenskih črpalkah izven avtocest zrasla na nove rekordne vrednosti.

Kot so po poročanju spletnega portala Siol zapisali na portalu moje.finance, bo zaradi rekordnih cen na mediteranskih trgih jutri cena dosegla daleč najvišje vrednosti v zgodovini naše države. Glede na analize trgov bo treba za liter dizelskega goriva jutri plačali okoli 1,65 evra. Če se bodo prodajalci goriv držali ustaljene formule izračuna cene goriva za slovenski trg in v sam dvig cen ne bo posegla država, se bo dizelsko gorivo podražilo za več kot 15 centov za liter, poroča omenjen portal.

Trend rasti bo občuten tudi pri bencinu. Po trenutnih izračunih bi se lahko cena bencina približala rekordni številki iz leta 2012.

Ob jutrišnjem dvigu za več kot 15 centov bo rezervoar goriva tako stal deset evrov več kot, kot pišejo moje.finance, pa bi se lahko cena bencina povzpela na 1,576 evra. Je pa rast bencina v Evropi manj izrazita kot rast dizla.

Vir: STA, SIOL

Dogodki

Več iz istega kraja

Več iz iste kategorije