Search
Close this search box.

Janša: Zdaj ni več čas za dolga razmišljanja. Potrebne so pogumne odločitve

Po tem ko je ruski predsednik Vladimir Putin začel z invazijo na Ukrajino, se je na tiskovni konferenci na dogajanje odzval tudi slovenski premier Janez Janša, ki je spregovoril o aktualnih dogodkih v povezavi z vojaško agresijo Rusije na Ukrajino.

Slovenci smo bili pred tridesetimi leti v podobni situaciji, zato vemo, kako se Ukrajinci danes počutijo. Izrazi solidarnosti in naše misli ter molitve prihajajo iz srca, ker vemo, kako težko je v takšnih trenutkih, ko ne veš, ali si sam,” je uvodoma dejal Janša, ki je Ukrajini izkazal podporo tudi s kravato v modro-rumeni barvi ukrajinske zastave. “Skupaj s kolegi iz Evropske unije in NATA se trudim za to, da Ukrajini zagotovimo pomoč, s katero se bo lahko ubranila. To je v tem trenutku kratkoročno najbolj pomembno,” je dodal premier.

Za uspešno obrambo pred agresijo je poleg vojske ključno, da obstaja volja za obrambo domovine, zato sva včeraj s poljskim predsednikom vlade na kolege naslovila pismo, v katerem pozivava, da se Ukrajini po hitrem postopku zagotovi perspektiva polnega članstva v EU, je povedal premier.

V teh dneh v EU dozoreva odločitev, da moramo postati neodvisni od ruskih energentov. Evropska unija je sprožila številne aktivnosti, na podlagi katerih se bo to v prihodnjih mesecih in letih dokončno zgodilo, je napovedal premier.

“V teh časih potrebujemo realno vojaško moč, ki bo sposobna obvarovati prostor demokracije. Jutri se obeta vrh zveze Nato. Ocenili smo, da lahko tudi pri nas pride do kibernetskih napadov, neposrednih napadov na naše ozemlje pa ne pričakujemo,” je še dodal.

“Dogajajo se kibernetski napadi po Evropi. Ni dvoma, da prihajajo iz Kremlja. Neposredne nevarnosti za vojaške spopade na ozemlju Slovenije ni, zato ne dvigamo bojne pripravljenosti,” je pojasnil.

Po besedah predsednika vlade so zdaj potrebne pogumne odločitve. “Zdaj ni več čas za dolga razmišljanja, situacija je geostrateško drugačna. Zbudili smo se v drugačnem svetu in Evropi. Zgodovina zadnjih desetletij nas je naučila, da če se ne širi EU, ki je prostor svobode in demokracije, se širi nekdo drug,” je poudaril.

Vlada je danes na zaprtem delu današnje seje razpravljala o razmerah ob vojaški agresiji Rusije na Ukrajino, o odločitvah za potrditev aktualnih ukrepov zveze Nato in o aktiviranju potrebnih dežurstev. “Vlada je danes dala soglasje za nekatere ukrepe, jutri se obeta vrh Nata, kjer bodo najverjetneje sprejeti še dodatni zaščitni ukrepi,” je na tiskovni konferenci dejal Janša.

“Govoril sem s predsednikom ukrajinske vlade. Cilj Rusije je obglavljenje ukrajinske države, menjava strukture oblasti, kakršno je Rusija postavljala v preteklosti. Ukrajina se bori in potrebuje pomoč. Trudimo se, da Ukrajini zagotovimo pomoč, da se bo lahko ubranila. Tako visoke stopnje odločenosti po skupnih stališčih vsaj v času odkar je Slovenija članica EU še ni bilo,” je dejal.

Po njegovih navedbah ni podatkov, da bi bil kdo od slovenskih državljanov, na ozemlju Ukrajine jih je namreč še kar nekaj, pogrešan ali ranjen. Vsi naj bi bili na varnem, je dejal in omenil, da so se nekateri skušali prebiti iz mesta, a jim zaradi zasedenih prometnic to ni uspelo. Vrnili so se v Kijevo. V Ukrajini je tudi nekaj slovenskih gospodarstvenikov, je še dodal. “Smo v stiku z njimi, z nekaterimi bomo stike še vzpostavili. Komunikacija deluje in delamo vse, da noben slovenski državljan ne bi ostal pozabljen.”

Premier Janša se bo nocoj udeležil izrednega zasedanja voditeljev članic EU v Bruslju. Njegov obisk Ukrajine pa, kot je dejal, ni odpovedal, ampak je le prestavljen.

“Ukrajina mora ohraniti upanje, da je ne bomo pustili same. Pomembno pa je tudi, da Nato članice zavarujemo nato teritorij. Pozorni pa bodimo tudi na Zahodni Balkan, v času, ko so oči svetovne javnosti uprte v Ukrajino. Ukrajina mora ohraniti upanje, da je ne bomo pustili same. Pomembno pa je tudi, da Nato članice zavarujemo nato teritorij. Pozorni pa bodimo tudi na Zahodni Balkan, v času, ko so oči svetovne javnosti uprte v Ukrajino,” pa je za N1 dejal minister Matej Tonin.

Več informacij sledi.

Dogodki