Search
Close this search box.

Financiranje Zavoda Iskreni “kaplja čez rob” za vložitev interpelacije zoper Ciglerja Kralja

Ministra za delo Janeza Ciglerja Kralja čaka interpelacija tudi zaradi financiranja Zavoda Iskreni. Stranki Levica in SAB sta ministra najprej pozvali k odstopu, kasneje pa je LMŠ napovedala vložitev interpelacije. Cigler Kralj ne namerava odstopiti, saj ni ne sodeloval ne vplival na postopek razpisa, na katerem je zavod prejel sredstva.

V LMŠ, SD, Levici in SAB so v torek zahtevali sklic nujne seje odbora DZ za delo, na kateri bi obravnavali sofinanciranje projektov za pomoč najbolj ranljivim skupinam zaradi epidemije covida-19, še zlasti projektov Zavoda Iskreni, ki je po njihovi oceni sporno. Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti je namreč lansko poletje objavilo javni razpis za sofinanciranje projektov za pomoč najbolj ranljivim skupinam prebivalcev zaradi epidemije. Namen je bil podpreti projekte, ki bodo zagotavljali inovativne pristope za naslavljanje in odpravljanje socialnih stisk, v katerih so se znašle ranljive skupine zaradi epidemije.

Zavod Iskreni, katerega soustanovitelj je bil tudi minister za delo Cigler Kralj, je na razpisu dobil več kot 130.000 evrov. Minister je pojasnil, da se je še pred nastopom ministrske funkcije izločil iz vseh organov zavoda, na odločitve razpisne komisije pa ni imel vpliva.

V opoziciji pa so kritični tako do povezav ministra z zavodom kot tudi do vsebin in dejavnosti, s katerimi se ukvarjajo.Financiranje lastnega zavoda, ki je proti cepljenju, je kaplja čez rob. Ne glede na konstruktivno nezaupnico (ki ostaja naša prioriteta), je opozicija dolžna ukrepati v takšnem primeru. Minister mora oditi. Da o stanju v domovih starejših niti ne govorimo,” je prvak LMŠ Marjan Šarec danes zapisal na Twitterju.

V Levici in SAB so danes zahtevali tudi ministrov odstop. LMŠ, SD, Levica in SAB so kritične tako do povezav ministra z zavodom kot izvedbe javnega razpisa, na katerih je dobil sredstva, in dejavnosti zavoda.

Na ministrstvu za delo sicer ponavljajo, da Cigler Kralj “v nobeni obliki ni ne sodeloval ne vplival na postopek razpisa”. Zavrnili so tudi trditev, da je odločitev o dodelitvi sredstev sprejel sam minister. Sklepe o izbiri prejemnikov sredstev na razpisu je po pooblastilu ministra podpisal državni sekretar Cveto Uršič, so pojasnili.

Po njihovih navedbah Cigler Kralj poudarja, da z ženo že dobrih 15 let sodeluje v različnih preventivnih in izobraževalnih programih Zavoda Iskreni ter zadnje desetletje tudi v skupnosti družin Iskreni, s čimer zagovarja družinske vrednote in podpira programe za podporo družin po vsej Sloveniji. Za zavod opravlja prostovoljno delo, od katerega nima finančne koristi.

Ker opravlja tudi ministrsko funkcijo, je izločen iz vseh postopkov, ki bi lahko bili potencialno konfliktni – tako na strani ministrstva kot tudi zavoda, so še zapisali v sporočilu za javnost.

Pojasnili pa so tudi potek javnega razpisa za sofinanciranje projektov za pomoč najbolj ranljivim skupinam prebivalcev zaradi epidemije covida-19. Razpisno dokumentacijo so pripravile strokovne službe na ministrstvu v koordinaciji s službo vlade za razvoj in evropsko kohezijsko politiko. Na ministrstvu so poudarili, da razpisna dokumentacija jasno določa pogoje, objavljena pa je na vladnem spletišču. “Vse je ves čas potekalo transparentno,” so zapisali.

V Zavodu Iskreni pa so poudarili, da ne živijo od javnih razpisov. Stremijo namreč k temu, da niso odvisni od javnih sredstev. Zadnji večji projekt so jim prek razpisa financirali leta 2012, so navedli za STA.

A opozicije pojasnila očitno niso prepričala. V LMŠ so spisali interpelacijo, ki naj bi jo neuradno lahko vložili že v četrtek. Podporo interpelaciji so že napovedali v Levici, v prvi vrsti “zaradi odgovornosti za stanje v domovih za starejše občane, kjer minister in vlada niso zaščitili oskrbovancev”.Pa tudi zaradi sporne izbire Zavoda Iskreni, ki je tesno povezan z ministrom in odpira resne korupcijske in klientelistične sume,” je v odzivu navedel vodja poslancev Levice Matej T. Vatovec.

LMŠ je predlog interpelacije Cigler Kralja poslala v sopodpis tudi SAB in SD, od kjer pa za zdaj še niso sporočili, ali jo bodo sopodpisali.

Cigler Kralj je tako že četrti minister vlade Janeza Janše, ki ga je v desetih mesecih njenega mandata doletela interpelacija. Lani je sta interpelacijo uspešno prestala minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek in notranji minister Aleš Hojs. Opozicija je interpelacijo vložila tudi zoper prejšnjo ministrico za kmetijstvo Aleksandro Pivec, a je razpravo o njej prehitel Janša, ko je DZ predlagal njeno razrešitev, še pred razpravo o tem pa je Pivčeva sama odstopila.

Pripravila Tjaša Doljak

Dogodki

Ministra za delo Janeza Ciglerja Kralja čaka interpelacija tudi zaradi financiranja Zavoda Iskreni. Stranki Levica in SAB sta ministra najprej pozvali k odstopu, kasneje pa je LMŠ napovedala vložitev interpelacije. Cigler Kralj ne namerava odstopiti, saj ni ne sodeloval ne vplival na postopek razpisa, na katerem je zavod prejel sredstva.