Search
Close this search box.

Boštjan noč: “Danes slovenski čebelarji v srcih ne praznujemo, žal žalujemo. Obeta se nam katastrofalna čebelarska letina” (VIDEO in FOTO)

Danes obeležujemo svetovni dan čebel, ki je posvečen čebelam in drugim opraševalcem, ki igrajo pomembno vlogi pri varnosti s prehransko preskrbo, njihova prisotnost pa je tudi pokazatelj stanja lokalnega okolja.

Danes, 20. maja, na dan, ko se je leta 1734 rodil pionir sodobnega čebelarstva Anton Janša, obeležujemo drugi svetovni dan čebel, ki ga je Generalna skupščina OZN razglasila 20. decembra 2017, njegov glavni namen pa je ozaveščanje svetovne javnosti o pomenu čebel in ostalih opraševalcev za človeštvo v luči globalne odprave lakote.

Osrednja slovesnost ob drugem svetovnem dnevu čebel in 17. tradicionalnem čebelarskem prazniku, na kateri je bila slavnostna govornica ministrica dr. Aleksandra Pivec, je sicer bila 18. maja na Ravnah na Koroškem. Več o prireditvi, ki je potekala pod častnim pokroviteljstvom Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, si lahko preberete TUKAJ.


Predsednik Čebelarske zveze Slovenije, Boštjan Noč: “Če resno vlada misli, da podpira slovensko čebelarstvo, potem naj pride od medenih besed k dejanjem.”

Razglasitev današnjega praznika, ki predstavlja enega največjih diplomatskih uspehov Slovenije nasploh, je v okviru Organizacije združenih narodov, na pobudo Čebelarske zveze Slovenije, predlagalo v imenu Republike Slovenije kmetijsko ministrstvo, soglasno pa so jo podprle vse članice OZN.

VIDEO IZJAVA: Predsednik DZ mag. Dejan Židan: “Čaka nas še veliko dela. Mi se moramo zavedati, v tem trenutku je še vedno preveč lačnih ljudi na zemeljski obli.”


Čebele in ostali opraševalci so nepogrešljivi z gospodarskega, socialnega in okoljskega vidika. Poleg opraševanja so čebele vir dohodka za več kot dve milijardi kmetov, pomembno prispevajo k prehranski varnosti, preprečevanju lakote, ohranjanju raznolikega ekosistema ter prispevajo k uresničevanju trajnostnih razvojnih ciljev. Opraševanje je pomembno tudi za druge rastline, ki se uporabljajo za biogoriva, vlakna, zdravila, krmo in gradbene materiale. Na ta način se ohranjajo in generirajo številna nova delovna mesta, so zapisali na spletni strani Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, kjer so poudarili tudi ogroženost čebel.

VIDEO IZJAVA: “Danes slovenski čebelarji v srcih ne praznujemo, žal žalujemo. Obeta se nam katastrofalna čebelarska letina, zato me veselijo besede ministrice, da ne bo pozabila na nas,” je med drugim na Ravnah dejal predsednik Čebelarske zveze Slovenije, Boštjan Noč, ki je po slovesnosti povedal …


Na našem planetu živi okoli 20.000 različnih vrst čebel, od katerih nam je najbolj poznana medonosna čebela. So izjemnega pomena za ohranitev naravnega ravnovesja, h kateremu prispevajo z opraševanjem rastlin. Z zagotavljanjem ekosistemske storitve križanja nesorodnih rastlin skrbijo za reprodukcijo in biotsko raznovrstnost številnih vrst gojenih in divjih rastlin. Opraševalci so tudi dober bioindikator razmer v okolju.

VIDEO IZJAVA: Ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, dr. Aleksandra Pivec: “Ni še vse izgubljeno, prihaja še sezona kostanja in lipe, ki bi lahko nekoliko omilila škodo, dejstvo pa je, da letina bo slabša”


Zaradi intenzivnega kmetijstva, bolezni, množične uporabe fitofarmacevtskih sredstev in podnebnih sprememb so čebele in drugi opraševalci vse bolj ogroženi. Svetovni dan čebel je tako priložnost za stroko, politiko, gospodarstvo in širšo javnost, da skupaj aktivno konkretno delujejo pri ohranjanju čebel, razvoju čebelarstva, trajnostnega razvoja in ohranitve biotske raznovrstnosti ter začrtajo tiste aktivnosti, ki zagotavljajo preživetje čebel in ljudi. 

Sicer pa je današnji osrednji dogodek ob drugem svetovnem dnevu čebel, v organizaciji Slovenije in Organizaciji ZN za hrano in kmetijstvo (FAO), potekal na sedežu FAO v Rimu. Slovenijo je na dogodku zastopala ministrica dr. Aleksandra Pivec, ob prisotnosti predsednika Čebelarske zveze Slovenije, Boštjana Noča, podpredsednika Mednarodne zveze čebelarskih organizacij, Apimondia dr. Petra Kozmusa in predstojnice Slovenske čebelarske akademije, dr. Damjane Grobelšek. Na povabilo Slovenije so na dogodku sodelovali tudi strokovnjaki in drugi predstavniki različnih organizacij, ki se ukvarjajo s čebelami in drugimi opraševalci na FAO, v Koaliciji voljnih za opraševalce ter Mednarodnem združenju poslovnih žensk in podjetnic. Prisotne je uvodoma preko video povezave nagovoril generalni direktor FAO dr. José Graziano da Silva. Osrednja tema današnjega dogodka je bila vloga čebel in opraševalcev v kmetijstvu in proizvodnji hrane. Več o dogodku pa najdete TUKAJ.

Iskrene čestitke vsem čebelarjem ob njihovem prazniku in naj medi.

Vir: Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, Wikipedija.

Dogodki

Danes obeležujemo svetovni dan čebel, ki je posvečen čebelam in drugim opraševalcem, ki igrajo pomembno vlogi pri varnosti s prehransko preskrbo, njihova prisotnost pa je tudi pokazatelj stanja lokalnega okolja.