Policijsko poročilo, 22. avgust 2022

Na Operativno komunikacijski center Policijske uprave Celje so v zadnjih treh dneh prejeli 877 klicev občanov. 205 klicev je bilo interventnih, 7 nujnih.

33 interventnih klicev je bilo s področja kriminalitete, 15 s področja mejnih zadev in tujcev, 92 s področja prometne varnosti in 46 s področja javnega reda in miru.

Minuli konec tedna so izstopajoče dogajanje obravnavali predvsem na področju cestnega prometa.

Prometne nesreče

V Slovenskih Konjicah je v petek zvečer, zaradi posledic padca, umrl 35-letni voznik električne rolke. O tragičnem dogodku so poročali že med vikendom.

V petek popoldne so bili obveščeni o prometni nesreči v Zgornjem Dolu, na območju Gornjega Gradu. V prometni nesreči se je huje poškodoval 36-letni motorist, ki je pri prehitevanju avtobusa zapeljal na bankino in padel.
Poškodovanega motorista so s helikopterjem odpeljali v UKC Ljubljana.

Izredno izstopajoča problematika minulega vikenda pa je bila vožnja pod vplivom alkohola.

V petek zvečer se je na velenjskem območju lažje poškodoval kolesar, ki je imel dobro promilo in pol alkohola v krvi.

Na celjskem območju so obravnavali motorista, ki je vozil neregistrirano vozilo, ki je prav tako imel dobro promilo in pol alkohola v krvi. Dobri dve pa je imel voznik osebnega vozila, ki so ga na celjskem območju
obravnavali v večernih urah.

V noči iz petka na soboto so na območju Koroške najprej pridržali voznika, ki je imel nekaj manj kot dve promili alkohola v krvi, nato pa v večernih urah obravnavali še padec voznika e-skiroja, ki je imel v krvi
dobri dve promili alkohola.

Glede alkohola so pestro dogajanje beležili tudi v nedeljo.

Nekaj čez polnoč so na konjiškem območju obravnavali voznika osebnega vozila, ki je imel skoraj tri promile alkohola v krvi. Voznika so pridržali do streznitve. Na podlagi Zakona o omejevanju porabe alkohola bodo po vseh zbranih obvestilih ukrepali tudi zoper osebe, ki so mu v gostinskem lokalu prodale alkoholne pijače, čeprav je kazal očitne znake opitosti.

Na velenjskem so ustavili voznika, ki je imel nekaj manj kot dve promili alkohola v krvi. Tudi njega so pridržali so streznitve.

V popoldanskih urah so na konjiškem območju obravnavali še voznika kolesa s pomožnim motorjem, ki je padel zaradi vožnje z neprilagojeno hitrostjo. Voznik je imel 2.6 promilov alkohola v krvi.

V vseh primerih sledijo obdolžilni predlogi.

Vse udeležence cestnega prometa znova opozarjajo, da je vožnja pod vplivom alkohola izredno neodgovorna, nevarna in nedopustna in da bodo tako kot doslej tudi v prihodnje posebej pozorni na udeležence, ki vozijo pod vplivom alkohola.

Spomnimo, da so med prvimi učinki alkohola na vožnjo poslabšanje sposobnosti opazovanja premikajočih se luči, poslabšanje globinskega opazovanja in ocene varnostne razdalje, zmanjšanje samonadzora in povečanje pripravljenosti na tveganje. Vse to so učinki, ki se lahko pojavijo že pod zakonsko dovoljeno stopnjo alkohola v krvi.

Strokovnjaki ugotavljajo, da ko dosežemo 0,5 promila alkohola v krvi, slabše zaznavamo rdeče luči na semaforju in zavorne luči, zmožnost preusmerjanja pogleda z enega predmeta ali vozila na drugega se zmanjša, vozila se nam lahko zdijo bolj oddaljena, kot so v resnici, počasneje se odzivamo, trpi ravnotežje, napačno lahko ocenjujemo hitrost vozil, vse težje se prilagajamo naglim svetlobnim spremembam. Vse to vodi do prometnih nesreč, običajno s tragičnimi posledicami.

Zato nikar ne vozite, če ste uživali alkoholne pijače!

Kriminalitete in ilegalne migracije

V petek so v Rečici ob Savinji obravnavali tatvino. Neznani storilec je ukradel 12 modulov za sončno elektrarno.

V soboto so bili obveščeni, da je v Velenju neznani storilec vlomil v prostore teniškega kluba in ukradel prenosni računalnik in prenosno blagajno z menjalnim denarjem.

Okoli poldneva so v Trličnem izsledili državljana Afganistana, ki je ilegalno vstopil v Slovenijo. Po opravljenih postopkih so ga namestili v azilni dom.

V Kavčah, na območju Velenja, so obravnavali vlom v počitniško hišo, od koder je storilec odnesel motorno žago, zračno puško in dva vrtalna stroja.

V nedeljo so na avtocestnem počivališču Lopata obravnavali tatvino nafte. Neznani storilec je okoli 200 litrov nafte ukradel iz rezervoarja romunskega tovornega vozila.

Za konec še o najdenem kolesu znamke AGENDA CBA DESIGN, črne barve. Občan je kolo včeraj našel v Novem Celju in o najdbi obvestil žalske policiste.
Lastnik kolesa naj se z dokazili o lastništvu oglasi na Policijsko postajo Žalec.