Search
Close this search box.

Boštjan Noč: “Danes se je na Koroškem zbral ogromen roj čebelarjev” (VIDEO in FOTO)

Ob drugem svetovnem dnevu čebel in 17. slovenskem čebelarskem prazniku je na Ravnah potekalo srečanje čebelarjev iz vse Slovenije in tudi tujine. Organizatorji, ki jim je na roko šlo tudi vreme, so pripravili več kot odlično prireditev, s slovesnostjo, na kateri smo prisluhnili številnim govornikom, hkrati pa so poskrbeli za pester spremljevalni program.

Na Ravnah so se danes, 18. maja, na osrednji letni slovesnosti, na 17. tradicionalnem čebelarskem prazniku, s katerim obeležujejo tudi 2. svetovni dan čebel, zbrali čebelarji in visoki gosti iz vse Slovenije in tudi tujine. Prireditev z bogatim spremljevalnim programom, na kateri je bila slavnostna govornica ministrica dr. Aleksandra Pivec, je potekala pod častnim pokroviteljstvom Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

Slovesnosti so se med drugim udeležili predsednik Državnega zbora mag. Dejan Židan, podpredsednik Apimondie, dr. Peter Kozmus, predsednik Čebelarske zveze Slovenije, Boštjan Noč, poslanci in župani … ter delegaciji iz Ljudske republike Bangladeš, ki jo je vodil Tipu Munshi, minister za trgovino ter Republike Avstrije, ki jo je vodil Josef Plank, namestnik zvezne ministrice za trajnostni razvoj in turizem.

Organizatorji prireditve, Čebelarska zveza Koroške v sodelovanju s Čebelarsko zvezo Slovenije ter Občino Ravne na Koroškem, ob pomoči in podpori ostalih koroških občin, različnih društev ter organizacij, so poskrbeli za pester spremljevalni program. Obiskovalci so se imeli možnost odpraviti na ogled muzeja, Štauharije, čebelnjaka na Prevaljah, Prežihovine …

VIDEO: Sprejem gostov pri županu dr. Tomažu Roženu.


Ministrica dr. Aleksandra Pivec je v nagovoru poudarila, da danes ni tukaj, da bi čebelarjem govorila o tem, kako pomembne so čebele za preživetje, za cel svet. »Tukaj ste danes zbrani ravno tisti, ki najbolje od vseh veste, da brez čebel ni in ne bo življenja. Sem pa danes tukaj zato, da si skupaj z vami poskušam odgovoriti, kako naj to sporočilo prenesemo tudi, tistim, ki imajo možnost vplivati na to, da zaščitijo čebele; tistim, ki lahko s svojimi dejanji pripomorejo, da bo čebela preživela, tistim, ki lahko s svojimi političnimi odločitvami pomagamo rešiti pred izumrtjem teh pomembnih bitij; tistim, ki lahko s svojimi spremenjenimi navadami in obnašanjem rešijo svet.«

Govor slavnostne govornice dr. Aleksandre Pivec.


Za popestritev pa so s kulturnim programom poskrbeli tudi številni kulturniki, glasbeniki, najmlajši iz vrtca in šole. Med drugim Folklorna skupina KD Prežihov Voranc Ravne, skupina harmonikarjev Srednje strokovne šole Ravne, JAZZ skupina in Band Gimnazije Ravne na Koroškem in Srednje šole Ravne, koroški pevec Milan Kamnik in vsem dobro poznana pevka, domačinka Marjana Mlinar, Pihalni orkester železarjev Ravne…

GOVOR: Predsednik DZ mag. Dejan Židan: “Če ne bo čebel, ne bo opraševalcev, ne bo hrane in ne bo ljudi.”


Na prireditvi so podelili tudi priznanje za najboljšo linijo čebel po kriteriju skupnega selekcijskega indeksa, ki ga je prejel Jože Andrejč sTišine, priznanje za najmirnejšo linijo čebel je preje Štefan Bukovšek iz Medvod, priznanje za najbolj donosno čebeljo linijo pa je dobil Janko Bukovšek, prav tako iz Medvod.

Podelili so tudi trakove Čebelarske zveze Slovenije, ki so jih prejeli ČD Krim, ČD Vinska gora in ČD Dobova Kapele.

Nagrada za dolgoletno podporp in razvoj čebelarstva v Sloveniji pa je šla v roke dr. Tomažu Roženu, ki jo je namesto njega prevzel podžupan Aljaž Verhovnik, mag. Dejanu Židanu, zanj jo je prevzel poslanec SD Jani Prednik ter ministrici dr. Aleksandri Pivec.

GOVOR: Podpredsednik Apimondie dr. Peter Kozmus: “Na evropskem trgu je prisotno velikomedu, ki ni pristen in s svojo označba zvaja potrošnika.”


Mimoidoči so se lahko ustavili tudi na kmečki in rokodelski tržnici, si ogledali priložnostno razstavo Klekljana dediščina in čebele, ki so jo v sodelovanju s Koroškim pokrajinskim muzejem pripravile članice študijskega krožka in klekljarice sekcije “Lipa” Ravne iz Društva klekljaric Koroške. Več o tem si preberite TUKAJ ter preizkusili dobrote iz loncev čebelarjev, ki so pripravili vsak svoj “medeni kotliček”.

NAGRAJENCI – NAJ MEDENI KOTLIČEK

  1. ČD Ljutomer (medeno kraljična juha)
  2. ČZ društev Pomurja
  3. ČZ Koroške
  4. Zveza čebelarskih društev Ptuj
  5. ČZ Spodnje Savinjske doline
  6. KD Karinta
  7. ČD Lovrenc na Pohorju
Del projekta MED-O-VITA, ki ga sofinancira Evropska unija iz Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja in Republika Slovenija v okviru Programa razvoja podeželja 2014 – 2020, sta tudi ti dve veliki čebelici, ki so jih danes po prireditvi v uporabo in trajno last dobila vsa štiri čebelarska društva v Mežiški dolini, ki jih bodo uporabljala po potrebi.

GOVOR: Predsednik ČZ Slovenije, Boštjan Noč: “Danes se je na Koroškem zbral ogromen roj čebelarjev.”


Na Ravnah je zapel tudi Moški komorni pevski zbor Čebelarske zveze Slovenije, ki deluje od leta 2015 in je po besedah predsednika zveze znanih edini tovrstni pevski zbor na svetu. Pobudo za nastanek je dal Tone Krivec, za vso koordinacijo in aktivnosti zbora pa skrbi Anton Tomec. Zbor se redno udeležuje pomembnejših čebelarskih prireditev in nastopa na raznih festivalih. Želja slovenskih čebelarjev je, da bi tudi drugje po svetu imeli tovrstne zbore in da bi se tovrstni zbori srečevali na festivalih čebelarskih pevskih zborov.

Na koncu uradnega dela prireditve pa je potekala predaja prehodne zastave 17. čebelarskega praznika predsedniku ČD Dolenjske Toplice, kjer se bodo čebelarji iz vse Slovenije zbrali prihodnje leto in zabava ter druženje ob zvokih ansambla S.O.S: kvintet. Naj medi.

Dogodki

Ob drugem svetovnem dnevu čebel in 17. slovenskem čebelarskem prazniku je na Ravnah potekalo srečanje čebelarjev iz vse Slovenije in tudi tujine. Organizatorji, ki jim je na roko šlo tudi vreme, so pripravili več kot odlično prireditev, s slovesnostjo, na kateri smo prisluhnili številnim govornikom, hkrati pa so poskrbeli za pester spremljevalni program.