Search
Close this search box.

Med–O–Vita: Srečanje čebelarjev in »Večer pod kozolcem« (FOTO)

Včerajšnji dan je bil na Koroškem posvečen čebelam in čebelarstvu, ki ga je v sodelovanju s koroškimi društvi in občinami organiziral LAS Mežiške doline, v goste pa so povabili tudi slovenske in tuje čebelarje ter partnerje projekta Med–O–Vita iz Škofje Loke, Idrije in Hrvaške. Operacijo sodelovanja in partnerstvo Med–O–Vita pa bodo predstavili tudi danes na 17. čebelarskem prazniku Slovenije in 2. praznovanju Svetovnega dneva čebel na Ravnah na Koroškem.

Udeleženci srečanja so se v uvodnem delu potepanja po koroški najprej ustavili ob učnem čebelnjaku na Piglu, kjer so jim pripravili pogostitev, sledila pa je predstavitev Čebelarskega društva Ravne na Koroškem, zbrane pa bo nagovoril tudi podžupan Občine Ravne na Koroškem, Aljaž Verhovnik.

Udeleženci srečanja so se v uvodnem delu potepanja po koroški najprej ustavili ob učnem čebelnjaku na Piglu, kjer so jim pripravili pogostitev, sledila pa je predstavitev Čebelarskega društva Ravne na Koroškem, zbrane pa bo nagovoril tudi podžupan Občine Ravne na Koroškem, Aljaž Verhovnik. Nakar so odpravili v Mežico, kjer so se sprehodili po čebelarski učni poti, prisluhnili predstavitvi Čebelarskega društva Mežica in si ogledali muzejsko čebelarsko zbirko. Zbrane pa je nagovoril tudi župan Občine Mežica, Dušan Krebel.

Končna postaja pa je bil postanek pri učnem čebelnjaku na Prevaljah, ki je že v dopoldanskih urah, v okviru 2. Svetovnega dneva čebel odprl svoja vrata za širšo javnost, o čemer si lahko več pogledate in preberete TUKAJ.

Na srečanju »Večer pod kozolcem« v Mežiški dolini, so najprej gostom z enolončnico postregle članice DK Mežiške doline, ki so spekle tudi različne vrsta peciva, skuhale kavo … Na kar je sledil strokovni del srečanja, kjer je prisotne najprej pozdravila direktorica LAS Mežiške doline Viktorija Barbič, nakar so pred mikrofon stopili še predstavniki partnerskih organizacij  projekta Med–O–Vita, med govornik je bil tudi podžupan Prevalj, Boštjan Gorenšek, za popestritev pa je poskrbel Milan Kamnik.

Na Prevaljah je "fajn". Vabljeni.🐝

Objavil/a Koroške Novice dne Petek, 17. maj 2019

Predsednik prevaljskih čebelarjev Rudi Vogel je predstavil aktivnosti učnega centra na Prevaljah in njihovega društva, prisluhnili smo napotkom medicinske sestre, čebelarke Anica Vogel, ki se ukvarja tudi z apiterapijo in Tatjani Ladinek, ki je povedala nekaj dejstev o zeliščih, medovitih rastlinah in urejanju vrtov, čebelarji iz Idrije pa so prikazali postopek izdelave sveč iz čebeljega voska. Dogajanju ob čebelnjaku se je pridružil tudi poslanec v DZ Jani Prednik in člani različnih sadjarskih društev, ki so pred tem bili na podelitvi priznanj, ki jih je Sadjarsko društvo Mežiške doline podelilo najboljšim pridelovalcem mošta, kisa, žganja, soka in likerja.

Dogodki