Search
Close this search box.

Najboljši mošt se pije pri Kertovih na Jamnici (FOTO in VIDEO)

Na Prevaljah je potekala podelitev priznanj najboljšim proizvajalcem mošta, kisa, soka, žganja in likerjev.

Na Prevaljah je včeraj, 17. maja, Sadjarsko društvo Mežiške doline podelilo priznanja najboljšim pridelovalcem mošta, soka, kisa, žganja in likerja, ki jih je ocenila strokovna komisija konec meseca marca.

Na prireditvi, ki je potekala pri Čebelarsko sadjarskem učnem center Na Fari, so se zbrali člani vseh treh sadjarskih društev na Koroškem, dogodka pa se je udeležila tudi aktualna, že dvajseta moštna d’čva Nina Kajžer iz Šentanela, ki je v uvodnem delu vse prisotne na kratko pozdravila, kasneje pa pomagala predsedniku Sadjarskega društva Mežiške doline, Petru Račlu in Konradu Dihpolu iz KSS Prevalje, pri podelitvi priznanj in nagrad.

Prisotne sta nagovorila tudi predsednika sosednjih sadjarskih društev, Franc Štaher iz Sadjarskega društva Bobovec in Jože Jeseničnik iz Sadjarskega društva Lesnika iz Mislinjske doline.

VIDEO: Izjava predsednika Sadjarskega društva Mežiške doline


Strokovna komisija je tokrat ocenila 157 vzorcev pijač, ki so jim podelili bronasta, srebrna in zlata priznanja, izbrali pa so tudi šampione oziroma naj zmagovalce v posamezni kategoriji (naj kis, mošt, sok, žganje in liker). Žal pa so nekaj vzorcev tudi izločili,

Nagrajenci naj produkta oziroma šampioni:

  • Mošt – Stanko Kert (Prevalje)
  • Sok – Franc Štaher (Muta)
  • Kis – Janez Breznik (Slovenj Gradec)
  • Liker – Mira Vaserfal (Ravne na Koroškem)
  • Žganje – Jože Jeseničnik (Mislinja)

Predsednica strokovne komisije, Tadeja Vodvnik Plevnik, specialistka za vinarstvo in pridelavo sadjevca na KGZ Maribor, je v poročilu ocenjevanja, ki ga je nam predstavil Konrad Dihpol, izpostavila, da je bila kakovost sokov odlična, saj je bilo podeljenih kar 16 zlatih priznanj od 25 vzorcev, ki so jih prejeli na ocenjevanje. “Sokovi so bili lepih barv, aromatični in prijetno pitni, med njimi pa je bilo tudi nekaj novih, inovativnih okusov.”

Plevnikova je v pisnem poročilu pohvalila tudi mošt, za katerega komisija meni, da se njegova kakovost vidno izboljšuje, kar potrjujejo tudi dosežene medalje, predvsem srebrne in zlate, vendar pa so jih člani komisije kljub temu kar nekaj izločili. Kot vzrok pa navedli neharmoničnost in prisotnost grenkobe, nekaj jih je bilo še motnih, komisija pa je pri nekaterih vzorcih zaznala tudi nestrokovno uporabo žvepla, nečisto posodo in pojav napake bekser. Od bolezni mošta pa so srečali miševino in etilacetat. Hkrati pa je tudi kakovost kisov v primerjavi s prejšnjimi leti rahlo padla.

Konrad Dihpol je še podal nekaj nasvetov, kako še izboljšati kakovost mošta, nakar je sledila podelitev priznanj najboljšim, pri čemer je velik aplavz požela gospa Mira Vaserfal z Raven na Koroškem, ki je prejela kar 18 priznanj in še ta so bila v večini zlata, za različne vrste likerjev. Glede na to, da je pa koroška pijača mošt, pa pri ploskanju in čestitkah ni za Vaserfalov zaostajal niti Stanko Kert, ki je dobil priznanje in nagrado za najboljši mošt.

Za konec je sledila še pogostitev ter druženje ob soku in moštu, ki se je v sodelovanju s čebelarji s Prevalj, članicami DK Mežiške doline in predstavniki LAS-a Mežiške doline z gosti, ob čebelnjaku nadaljevalo še ves večer.

Iskrene čestitke vsem nagrajencem.

Na Prevaljah je potekala podelitev priznanj najboljšim proizvajalcem mošta, kisa, soka, žganja in likerjev.