Search
Close this search box.

FOTO in VIDEO: Dvajseta moštna d’čva je Nina Kajžer iz Šentanela

Pod okriljem Sadjarskega društva Mežiške doline se je minuli konec tedna na Prevaljah odvila že 20. jubilejna Moštna gavda, z izborom moštne d’čve in krstom mošta. Tako smo Korošci dobili že dvajseto moštno d’čvo, laskavi naziv je šel v roke Nini Kajžer iz Šentanela. Največ glasov po izboru občinstva pa je prejela Pia Gorza z Ludranskega vrha. Za naziv sta se potegovali še Ana Kajžer iz Šentanela in Helena Pokeržnik iz Otiškega vrha. Program je povezovala Janja Širnik.

Moštne d’čve pred in o 20. jubilejni Moštni gavdi Sadjarskega društva Mežiške doline

Nekdanje moštne d’čve.

Prireditve so se udeležile skoraj vse nekdanje moštne d’čve, za popestritev tekmovalnega dela je poskrbela pevka Marjana Mlinar, na odru pa se je predstavil tudi mladi virtuoz na diatonični harmoniki Blaž Potočnik. Med gosti je bilo moč zaslediti župana Občine Prevalje, dr. Matica Tasiča, županjo Občine Črna na Koroškem, mag. Romano Lesjak, podžupana Občine Ravne na Koroškem, Aljaža Verhovnika, poslanca v Državnem zboru, Janija Prednika in Predsednika sadjarskega društva Bobovec, Franca Štaherja. Vsi omenjeni so sodelovali tudi pri že tradicionalnem krstu mošta.

Tradicionalni del prireditve je tudi krst mošta.

Že pred prireditvijo sem se pogovarjala z županjo Črne, ki je ob tej priložnosti povedala: »Seveda podpiram prireditev, prav je in bi bilo, da bi z njo na vsak način nadaljevali tudi v prihodnje, da bi se za ta namen našla dodatna sredstva, saj gre za že tradicionalno dvajseto prireditev, katere osrednji del je tudi izbor moštne d’čve, ki skrbi tako za promocijo mošta kot tudi za predstavitev celotne Koroške. Gre tudi za kulturo, saj je mošt nekaj prvinskega v naših krajih in ko vidim, koliko mladih je prišlo danes sem in se v tem prepoznajo, ne vidim razloga, da z organizacijo prireditve ne bi nadaljevali. Danes seveda navijam za Pio, ki ima vso mojo podporo in upam, da bo izbrana za moštno d’čvo, zaključi Lesjakova«, ki je sicer stalna gostja te prireditve in ponosna, da je med nekdanjimi moštnimi d’čvami tudi nekaj Črnjank.

S podobnimi besedami glede obstoja prireditve je prisotne nagovoril župan Prevalj, dr. Matic Tasič, ki prav tako podpira delo Sadjarskega društva Mežiške doline in se zaveda, da je organizacija takšne prireditve tudi velik oz. prevelik zalogaj za samo društvo. Sadjarjem je obljubil pomoč pri pripravi in financiranju gavde tudi v prihodnje.

Kakšna bo odločitev odbora Sadjarskega društva Mežiške doline, glede organizacije naslednje Moštne gavde, pa bo znano v prihodnjih mesecih, ko se bodo, kot je na odru povedal predsednik društva, Peter Račel, »usedli za mizo in pogovorili, kako naprej.« Pri tem je treba omeniti, da sta se v vseh teh letih na vrhu društva zamenjala le dva predsednika, od ustanovitve naprej je društvo vodil Damjan Smolak, ki ga je pred nekaj leti nasledil Peter Račel, ki društvo vodi še danes.

V pogovoru po prireditvi je Račel poudaril posebnost koroškega mošta in dejal: »Na Koroškem je že sama tradicija, da pridelujemo veliko sadja in že tudi sam koroški mošt je nekaj posebnega, je drugačen kot drugje. Sadje pridelujemo na malo višji legi, predvsem gre za staro visokodebelno sadje, drugje imajo nizko sadje, kar se pozna tudi pri moštu. V društvu delamo na tem, da spodbujamo kmete oziroma vse pridelovalce sadja, da delajo na kvaliteti in čistoči, saj je to dobra promocija za naš kraj.«

Peter Račel in Nina Kajžer.

In nadaljuje: »Menim, da smo v teh dvajsetih letih, prej so delali drugi, zadnja leta mi, naredili tudi veliko, da je danes sama kvaliteta mošta v tem kraju na nekem določenem nivoju. V sklopu promocije mošta je tudi Moštna gavda, na katero povabimo ljudi, ki so povezani z moštom. V Sloveniji imamo določeno število kraljic (mlečna, vinska …), mi imamo pa moštno d’čvo, ki promovira mošt, naš kraj tako v Sloveniji kot tudi izven naših meja.«

Za konec je spregovoril še o načrtih za v prihodnje: »Treba je vedeti, da je potreben veliki finančni zalogaj, da se lahko takšna prireditev, kot je ta danes, sploh izpelje. Občine nam sicer pomagajo, imamo tudi nekaj drugih donatorjev, ki smo jih preko poznanstev pridobili člani odbora in imamo z njimi neke določene povezave. Za v bodoče pa bomo videli, interes županov je, da bi se prireditev obdržala. Je pa res, da jo mi prirejamo že vrsto let in smo že tudi iztrošeni glede samih idej, zato moramo to zadevo temu prilagoditi.«

Ali smo letos na Prevaljah dobili zadnjo moštno d’čvo, bo pokazal čas. Z gotovostjo pa lahko trdim, da so imele tekmovalke na tej prireditvi kar precej težav ravno s časom. Enkrat ga jim je primanjkovalo, spet drugič, so ga imele na pretek.

V tekmovalnem delu so se, s časovno omejitvijo, dekleta najprej predstavila na čim bolj izviren način. Pri tem je bila še posebej zgovorna Pia Gorza, ki ji je bilo občinstvo najbolj naklonjeno, vendar ji kljub temu ni uspelo premagati Nine Kajžer, ki je na koncu zbrala največ točk in bila izbrana za moštno d’čvo 2018.

Pia Gorza – zmagovalka po izboru občinstva.

Pia je sicer glede zgovornosti in tekmovanja povedala: »Zgovornost imam verjetno kar po atiju. Na samo tekmovanje me je prijavila soseda, ki si je zelo želela, da bi imeli tudi Črnjani eno tekmovalko. Najtežja se mi je zdela igra s črvi in premagati strah na odru, saj mi je veliko težavo ves čas predstavljala ravno trema. Sem pa vesela, da sem z nastopom prepričala občinstvo in s tem osvojila naslov najboljše po njihovem izboru.«

Po uvodni predstavitvi tekmovalk so sledile tri igre: metanje jabolka v »žakelj«, lovljenje črvov, kar je tekmovalkam povzročalo največ težav. Sama igra ni bila časovno omejena, zato je tekmovalkam vzela kar veliko časa, preden so uspele uloviti vse tri črve. Za konec je sledilo žaganje, kjer je bila zopet najpomembnejša hitrost.

Po končanem tekmovalnem delu je komisija seštela točke in dobili smo zmagovalko, Nino Kajžer iz Šentanela, ki je v igrah premagala ostale tri tekmovalke, med njimi tudi sestro dvojčico, Ano Kajžer, in na koncu prejela lento iz rok lanskoletne zmagovalke Urške Bricman.

Tekmovalni del izbora za moštno dčvo se že preveša h koncu, na vrsti je četrta igra.

Objavil/a Koroške Novice dne Sobota, 24. november 2018

Sledila je razglasitev rezultatov s podelitvijo nagrad. Za nekatere težko pričakovana večerja Andrejev krožnik in zabava z ansamblom Veseli svatje.

In kaj sta po letošnjem izboru povedali »nova in stara« moštna d’čva?

Aktualna moštna d’čva Nina Kajžer, bodoča vzgojiteljica, ki je bila nad zmago presenečena, mošta pa že nekaj let ne pije več, je po prireditvi povedala: »Nisem pričakovala oz. bila popolnoma prepričana, da mi bo uspelo zmagati. Na tekmovanje sem se prijavila po naključju. Na Kopah sem srečala Petra (predsednika Sadjarskega društva Mežiške doline), ki me je prepričal, da naj se prijavim. No, pa sem se. Res se počutim odlično in upam, da mi bo dobro uspelo predstavljati in promovirati mošt, ki sem ga pila zraven dedija, ko sem bila še majhna, zdaj pa ga ne. Morda ga bom pa spet začela, glede na to, da sem moštna d’čva.«

Nina Kajžer, Janja Širnik in Urška Bricman.

Nina je še povedala: »Najtežja danes tukaj mi je bila igra s črvi, za katero sem sicer na koncu ugotovila, da mi je šla dejansko najboljše od rok.« Morda so ji pri tem pomagale tudi izkušnje z ribarjenjem, ki jih ima, kot pravi sama, kar nekaj.

Bivša moštna d’čva Urška Bricman, zdaj že aktualna AmBARsadorka piva, je na vprašanje, ali smo danes izbrali tisto ta pravo moštno d’čvo, kakšni so spomini na njeno zmago in kaj je pri njej, kot promotorki mošta, zaznamovalo leto 2018, povedala: »Od lanskega leta mi je v spominu najbolj ostal tisti občutek, mravljinci, ko sem videla, da sem prepričala večinski delež občinstva in potem še tista sladka zmaga, ki je prišla na koncu. Moram povedati, da se je čez celo leto dogajalo veliko stvari, najbolj mi je ostala v spominu prireditev pri lipah pri Marinu, kjer so poskrbeli za odlično pogostitev in vzdušje. Vsaka prireditev in dogodek, ki sem se ga udeležila, mi je ostal v posebnem spominu in dal upanje, da na koroškem še pijemo mošt in da je ravno mošt še vedno naša pijača.«

»Nini želim, da bo šla z dobro voljo in veseljem naprej, da se bo udeleževala dogodkov, kolikor ji bo dopuščal čas. Vem, da je to težko, sama sem to občutila na lastni koži, saj sem včasih res težko uskladila službo in udeležbo na prireditvah. Morda bo Nini lažje, ker je še dijakinja. Upam, da bo na vsakem nastopu predstavila sadjarsko društvo, mošt, jabolka in pri tem tudi uživala in dala kanček srca v promocijo. Mislim, da smo dobili ta pravo moštno d’čvo, ki je danes še sicer malo preplašena, ampak menim, da bo tudi to s časom izzvenelo, dodaja Urška.«

Dogodki