Search
Close this search box.

Zgodba mlade kmetice – Kako od ideje do izdelka

Tatjana Ladinek, predsednica Društva kmetic Mežiške doline, Mlada kmetica leta 2017, mama in žena, ki z družino kmetuje na visokogorski kmetiji Hudobnik, na Breznici nad Prevaljami, je tudi uspešna podjetnica, zeliščarka in še kaj bi lahko dodali.

Tatjana, ki je pred leti z mlado družino ostala brez zaposlitve, je bila v dilemi, kako naprej. Kot je dejala: »Sejanje ovsa, rži oz. ostalih žit so bili poleg živinoreje zaradi ugodnega podnebja dodana vrednosti na naših njivah. Zaradi skoraj neokrnjene narave pa se pri nas najde veliko zdravilnih rastlin, ki na tem območju krasijo travnike in obrobja gozdov. Tako sem kar hitro po izgubi službe začela z izdelovanjem svojih prvih naravnih izdelkov – ovsene blazinice, ki delujejo kot termoforčki.

Od ideje do izdelka.

»Blazinica se uporablja tako, da s suho toploto in naravnimi materiali pomaga pri lajšanju prehladnih težavah in lajšanje bolečin. In tako je nastal moj prvi izdelek. Z dobro voljo, vero in močno željo, da prestavim ta pozabljen domač izdelek, ki je že včasih lajšal nešteto zdravstvenih težav, sem blazinico in svojo vizijo naravnih izdelkov predstavila tudi v javnosti in tako se danes rojevajo vedno novi izdelki, ki imajo skupno noto – pomagati pri vsakodnevnih tegobah sodobnega sveta z nostalgijo izdelkov naših babic«, dodaja Tatjana.

In nadaljuje: »Izdelkom sem dodala še dodano vrednost pristnosti in kakovosti z DUO certifikati slovenskega rokodelstva, ki jih podeli strokovna komisija za ocenitev izdelkov domače in umetnostne obrti pri Obrtno podjetniški zbornici Slovenije. In certifikatom Slovenskih dobrot na ocenjevanju v Ptuju, kjer sem že dve leti zapored osvojila zlato priznanje za svojo čajno mešanico«.

Pri Tatjani lahko danes dobite: vzglavnike in blazine, polnjene z domačimi luskami pire za prijetnejši naravni počitek, blazine za boljše počutje, aroma blazinice, domača naravna mila z zelišči, naravna mazila, zeliščne čajne mešanice …

Tatjana pa zelo rada vzame v roke tudi pero in kaj napiše. Poleg številnih pesmi je tudi avtorica knjige V kraljestvu zobnih mišk, ilustracije zanjo je prispeval kar njen sin, David Ladinek. Pravljica pripoveduje o radovedni princeski zobni miški Mimi, kateri mama kraljica mišk pove, kaj se zgodi z mlečnimi zobki nadobudnih otrok. In ji izda tudi skrivnost o čudežnih prahovih, ki otroku podarijo vrednote za življenje v odrasli svet. Kot pravi Tatjana: »V vseh nas se skriva spomin na brezskrbne otroške dni. Naj bo pot življenja vašega navihančka še bolj zanimiva in polna spominov in nepozabnih dogodivščin tudi z branjem otroških pravljic.«

V zimskih mesecih pa vam lahko pripravi tudi kakšno delavnico ali predavanje, kjer vam z veseljem preda nekaj svojega pridobljenega znanja o naravnih izdelkih.

Tatjana se neprestano trudi ponudbo približati kupcem, ne le z izboljšanjem in širitvijo izdelkov ter s svojo spletno stranjo Občutek narave, temveč tudi z dostopnostjo njenih izdelkov na trgu. Tako poleg sodelovanja na raznih sejmih v teh dneh že polni police Kmetijsko gozdarskih Zadrug po Koroški (v Črni na Koroškem, Mežici, Prevaljah, Kotljah in Slovenj Gradcu).

Za konec lahko dodam, kjer je volja, je tudi pot. Tatjani pa želimo še veliko uspeha tako na zasebnem kot tudi poslovnem področju.

Če pa bi želeli tudi vi imeti kakšen njen izdelek, pokukajte na njeno spletno stran, kjer boste zagotovo našli tudi kaj zase. Paket njenih izdelkov pa bomo podarili tudi na naši Facebook strani.

Miklavževo darilo že čaka na vas. Obiščite našo Facebook stran, kjer boste lahko sodelovali v žrebu za paket domačih izdelkov.

 

1 Komentarji
staro
novo najbolj glasovano
Inline Feedbacks
View all comments
Zdenka
Zdenka
5 let nazaj

Tatjanine izdelke lahko najdemo v vseh petih trgovinah KGZ Koroška.
Zelo so primerni za srčna ❤ darila – tudi jaz bi ga bila vesela! ❤😀❤

Dogodki