Search
Close this search box.

Čebelarji ČD Prevalje odprli svoja vrata (VIDEO in FOTO)

Ob 17. čebelarskem prazniku in 2. svetovnem dnevu čebel so vrata čebelnjaka odprli tudi člani Čebelarskega društva Prevalje, ki vas vabijo, da se jim pridružite Na Fari, kjer vam bodo na razpolago še ves dan.

Danes, 17. maja, je Čebelarsko društvo Prevalje odprlo vrata vsem, ki jih zanima svet čebel. Dan odprtih vrat poteka pri »Čebelarsko-sadjarskem učnem centru Na Fari«, kjer je na ogled čebelnjak, cvetlični vrt in sadovnjak. V dopoldanskem času so čebelarje in zeliščarko že obiskali številni obiskovalci, predvsem so bili nad videnim navdušeni najmlajši iz Vrtca Krojaček Hlaček, na ogled pa so prišli tudi prevaljski osnovnošolci in oskrbovanci dom starejših Na Fari. Še vedno pa imate čas, da jih do 17. ure obiščete tudi vi.

Čebelarsko sadjarski učni center Na Fari je postavljen, v mirnen in idiličen kotiček poleg farne cerkve Device Marije na jezeru. Obiskovalcem je na ogled tipični slovenski čebelnjak z učno sobo, nakladnimi in AŽ panji, panjskimi končnicami z otroškimi motivi in hotelom za žuželke. Ob čebelnjaku stoji kozolec, ki sprejme približno dvajset obiskovalcev.

Vsebino dopolnjuje sadovnjak, kjer so zasajena drevesa starih sadnih sort, ki služijo izobraževanju, pridelavi, negi, sajenju in obrezovanju sadnega drevja. V sklopu učnega centra je tudi cvetlično zeliščni vrt z dvaindvajsetimi gredami in več kot petdesetimi različnimi vrstami cvetic, zelišč in dišavnic. Velik poudarek je na medovitosti posameznih rastlin. Vsaka rastlina je opremljena s tablico, na kateri so predvsem botanični podatki: slovensko in latinsko ime, družina, čas cvetenja, barva cvetov in stopnja medovitosti. Na vrtu raste veliko rastlin na, katerih lahko čebele naberejo cvetni prah in medičino v obdobju pašne sezone.

Video: Tatjana Ladinek, zeliščarka in predsednica DK Mežiške doline o zeliščnem vrtu pri učnem čebelnjaku na Prevaljah.

Ob današnjem obisku so prisotnim predstavili čebeljo družino, čebelnjak z okolico in cvetlično zeliščni vrt ter izdelke medene izdelke, seveda pa ni šlo brez pokušine medu.

Video: Predsednik ČD Prevalje o današnjem dnevu odprtih vrat.

Danes ob 18. uri pa vabljeni tudi na strokovni del srečanja, ki ga je za čebelarje iz vse Slovenije pripravil LAS Mežiške doline v sodelovanju z občinami in društvi, kjer bo imel govor in predstavitev aktivnosti učnega centra na Prevaljah Rudi Vogel, predstavilo se bo tudi društvo LAS Mežiške doline, kjer bodo predstavili izvedene aktivnosti in svoje rezultate. Po predavanju, ki ga bo imela medicinska sestra čebelarka Anica Vogel o apiterapiji, sledi še predavanje Tatjane Ladinek o zeliščih, medovitih rastlinah in urejanju vrtov, čebelarji iz Idrije pa bodo prikazali postopek izdelave sveč iz čebeljega voska. Ob 19:00 sledi kulturno zabaven program “Večer pod kozolcem” z vsem dobro poznanim koroškim kantavtorjem Milanom Kamnikom.

Projekt MED-O-VITA sofinancira Evropska unija iz Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja in Republika Slovenija v okviru Programa razvoja podeželja 2014 – 2020.

Slovenski čebelarji bodo na svoj praznik, ki že tradicionalno poteka vsako leto na soboto, ki je koledarsko najbližje 20. maju, dodatno obeležili tudi svetovni dan čebel. Častni pokrovitelj prireditve, ki jo organizira Čebelarska zveza Koroške v sodelovanju s Čebelarsko zvezo Slovenije in Občino Ravne na Koroškem, je Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano. Več o jutrišnji prireditvi na Ravnah najdete TUKAJ.

Dogodki

Ob 17. čebelarskem prazniku in 2. svetovnem dnevu čebel so vrata čebelnjaka odprli tudi člani Čebelarskega društva Prevalje, ki vas vabijo, da se jim pridružite Na Fari, kjer vam bodo na razpolago še ves dan.