čebela

Medeni dan v vrtcu Prevalje: Od medenega zajtrka do obiska čebelarja (FOTO)

Tretji petek v novembru v Sloveniji tradicionalno obeležujemo dan slovenske hrane, v okviru katerega se vsako leto pripravi tudi tradicionalni slovenski zajtrk. Tega so letos že 12. pripravili v slovenskih vrtcih, šolah, vzgojno-varstvenih ustanovah, pa tudi v drugih institucijah. Nič drugače ni bilo na Prevaljah, kjer so najmlajši pobliže spoznali tudi čebelarstvo in izvedeli marsikaj novega o čebelah.

Preberi »

Čebelarjem na voljo podpore za pašne rede in vzrejo čebeljih matic

Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je danes v uradnem listu objavilo dva razpisa za podporo čebelarjem. Na prvem razpisu je čebelarskim društvom za izvajanje pašnih redov v programskem letu 2022 na voljo do 20.000 evrov, na drugem pa je vzrejevalcev čebeljih matic v programskem letu 2022 na voljo do 90.000 evrov nepovratnih sredstev.

Preberi »

Zaradi slabe sezone finančna pomoč za čebelarje

Letošnja sezona v čebelarstvu je bila izjemno slaba, so na današnjem srečanju s kmetijskim ministrom Jožetom Podgorškom izpostavili predstavniki Čebelarske zveze Slovenije in strokovnega odbora za čebelarstvo pri KGZS. Na podlagi predloženih podatkov je ministrstvo ocenilo, da je pomoč nujna, zato bo pripravilo podlage za dodelitev finančne pomoči.

Preberi »

FOTO: Odprli čebelarski paviljon Medena zgodba, ki na svojevrsten način prikazuje delo čebel, čebelarja in sadove njunega skupnega dela

Čebelarska zveza Slovenije (ČZS) je danes v Lukovici uradno odprla čebelarski izobraževalno informativni paviljon Medena zgodba, ki bo obiskovalca na poseben način popeljal skozi življenje čebel. Paviljon, ki je delo Čebelarske zveze Slovenije, je prevozni čebelnjak, namenjen izobraževanju, predstavitvi in promociji slovenskega čebelarstva in medenih izdelkov. Z njim nameravajo gostovati tako po Sloveniji kot tudi v tujini.

Preberi »

DZ sprejel zakon o nagradi zlata čebela

DZ je danes z 81 glasovi za in nobenim proti sprejel zakon o nagradi zlata čebela, ki bo vzpostavil sistem podeljevanja najvišje državne nagrade na področju promocije, ohranjanja in raziskav čebel in drugih opraševalcev.

Preberi »