Search
Close this search box.

Čebela velikanka prihaja na Ravne na Koroškem

3D kraljica vas bo pozdravila na Trgu Ravne na Koroškem že to nedeljo. Model je nastal ob slovenskem predsedovanju Svetu EU.

V nedeljo, 10. septembra 2023, ob 10.00 si jo boste lahko ogledali na Trgu Ravne na Koroškem (Mestni plato). Tam vas bo pozdravila 3D-kranjica, 100 krat povečan fizični model slovenske avtohtone kranjske čebele, ki bo prava popestritev na Dobrodelni dan za žrtve poplav, ki ga pripravljajo.

Model je nastal ob slovenskem predsedovanju Svetu EU. Na svetovni razstavi Expo v Dubaju si ga je ogledalo skoraj milijon ljudi. Z razstave v Dubaju je orjaški model kranjske čebele pripotoval nazaj, sedaj je na potepu po Sloveniji in se ustavlja na Koroškem.

V Sloveniji ima čebelarstvo dolgotrajno tradicijo. Čebele so še vedno enakomerno poseljene po celotnem območju Slovenije, s tem pa pripomorejo k ohranjanju ravnovesja v naravi. Z opraševanjem samoniklih in gojenih rastlin daleč največ prispevajo k pridelavi hrane. Čebele pa niso pomembne opraševalke le v poljedelstvu, saj se tudi njihovemu opraševanju lahko zahvalimo za izjemno biotsko raznovrstnost v naši državi. V Sloveniji živi več kot 22.000 različnih vrst živih organizmov, to pa naš majhen prostor uvršča med naravno najbogatejša območja Evrope. Strokovnjaki tudi dodajajo, da lahko o Sloveniji – tudi zaradi avtohtone kranjske čebele – govorimo kot o evropskem biotskem parku.

Čebelarstvo kot kmetijska panoga ima v Sloveniji tudi izjemen socialni pomen. Čebela nas spremlja skozi vse življenje. V otroštvu nam je simbol pridnosti, varčnosti in skrbi za druge, ko odrastemo, občudujemo njeno učinkovitost, socialni red in gospodarnost, ko človek dozoreva, pa je zanj koristno, da si poišče dodatna sidra, konjičke, da se zanima še za kaj drugega kot za službo in vzdrževanje doma. Eden izmed konjičkov, ki krepi duha in telo, je tudi čebelarstvo, saj so čebele oz. skrb zanje najboljše zdravilo za vse strese in tegobe, ki jih doživljamo zaradi zdajšnjega hitrega življenjskega tempa.

Vabljeni na Ravne na Koroškem, da 3D-kraljico spoznate od blizu!

Vir: Občina Ravne na Koroškem

3D kraljica vas bo pozdravila na Trgu Ravne na Koroškem že to nedeljo. Model je nastal ob slovenskem predsedovanju Svetu EU.