Zaradi slabe sezone finančna pomoč za čebelarje

Letošnja sezona v čebelarstvu je bila izjemno slaba, so na današnjem srečanju s kmetijskim ministrom Jožetom Podgorškom izpostavili predstavniki Čebelarske zveze Slovenije in strokovnega odbora za čebelarstvo pri KGZS. Na podlagi predloženih podatkov je ministrstvo ocenilo, da je pomoč nujna, zato bo pripravilo podlage za dodelitev finančne pomoči.

Da je sezona izjemno slaba, po mnenju predstavnikov čebelarske zveze in strokovnega odbora za čebelarstvo pri Kmetijsko gozdarski zbornici Slovenije (KGZS) potrjujejo tudi podatki merilnih postaj za spremljanje medenja v okviru javne službe za napovedovanje medenja.

Ministrstvo na podlagi predloženih podatkov ocenjuje, da je pomoč čebelarjem potrebna in nujna, zato bo pripravilo pravne podlage za dodelitev finančne pomoči, so po srečanju sporočili z ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

Ministrstvo predlaga, da se podpora v višini devet evrov na čebeljo družino izplača čebelarjem, ki imajo najmanj 150 čebeljih družin in so bodisi pravna oseba ali samostojni podjetnik posameznik ali fizična oseba, ki je bila na 30. junij letos pokojninsko in invalidsko zavarovana kot kmet.

Pomoč v višini 13 evrov na čebeljo družino pa bi po predlogu ministrstva dodelili ekološkim čebelarjem z najmanj 10 čebeljih družin. Finančna pomoč za čebelarje z 10 do 149 čebeljih družin bi medtem znašala 6,50 evra na čebeljo družino.

“S to podporo želi ministrstvo tudi za čebelarski sektor, prizadet zaradi pozeb v letošnjem letu, pomagati prizadetim kmetom in čebelarjem. Slovenija čebelarstvo intenzivno spodbuja, saj se zaveda tudi velikega pomena za kmetijstvo z vidika opraševanja,” so dodali na ministrstvu.

Spomnili so, da je Slovenija tudi prepoznana po svoji dejavnosti na področju čebelarstva širom sveta, še posebej zaradi razglasitve 20. maja, ko obeležujemo svetovni dan čebel.

Več iz istega kraja

Več iz iste kategorije