Več kot 400 delavcev v gradbeništvu oškodovali za dobra dva milijona evrov

Celjski kriminalisti so konec maja letos zaključili obsežno in dlje časa trajajočo kriminalistično preiskavo v zvezi suma storitve kaznivega dejanja kršitev temeljnih pravic delavcev, po 2. v zvezi s 1. odstavkom 196. člena Kazenskega zakonika-1.
construction-worker-569126_1920

V preiskavi so ugotovili, da so trije osumljeni slovenski državljani, z dlje časa trajajočim in ponavljajočim sistematičnim izvajanjem navedenega kaznivega dejanja v času od leta 2011 do leta 2019, 423 delavcev zaposlenih v gradbeniškem sektorju, z neplačili zakonsko predpisanih prispevkov, oškodovali za najmanj 2,1 mio EUR.

Delodajalci so oškodovane delavce, večinoma tujce iz Bosne in Hercegovine, Srbije in Makedonije, zaposlovali ter po določenem času prezaposlovali v vedno nove družbe, s katerimi so formalno upravljali tako imenovani slamnati direktorji, ki s poslovanjem le teh niso imeli stika.

Tako so osumljeni v navedenem času upravljali s skupno 22 gospodarskimi družbami, pri čemer zavestno in z izključnim namenom koristoljubja niso ravnali po določilih delovnopravne zakonodaje ter zaposlenim delavcem niso izplačevali plač, prispevkov za socialno in zdravstveno zavarovanje, prispevkov za pokojninsko in invalidsko zavarovanje, akontacij dohodnine in odpravnin.

Osumljene odgovorne osebe so kazensko ovadili zaradi suma storitve 19 kaznivih dejanj − kršitev temeljnih pravic delavcev po 196. členu kazenskega zakonika, so navedli na PU Celje.

Vir: PU Celje

Dogodki

Kaj bomo danes jedli?

Več iz istega kraja

Več iz iste kategorije

Ostani na tekočem

Prijavi se na naše e-novice

Prejmite dnevno sveže ter pomembnejše novice v vaš e-poštni predal.