Search
Close this search box.

Korošice po dobrih petih letih na polovici do sešitega gobelina velikega formata

Od decembra 2015 na Ravnah na Koroškem v okviru Koroškega medgeneracijskega centra vztrajne šivilje šivajo gobelin v velikosti dva krat tri metre.
Gobelin velikan

Od decembra 2015 na Ravnah na Koroškem v okviru Koroškega medgeneracijskega centra vztrajne šivilje šivajo gobelin v velikosti dva krat tri metre. Ocenjujejo, da so približno na polovici in da ga bodo sešile v petih do šestih letih, je ob današnji predstavitvi projekta povedala akademska slikarka in mentorica Katja Felle, ki je zasnovala motiv.

Šivanje gobelina velikega formata v enem kosu je medgeneracijski projekt, poimenovan Ustavi – zašij – ponastavi. “Ideja je združevanje generacij in ustvarjanje enega dela in ob tem delu tudi predajanje znanja med generacijami. Gre za združitev sodobnega motiva, ki izhaja iz televizije, in za izvedbo stare rokodelske tehnike vezenja gobelina,” je povedala umetnica Katja Felle.

Skupina medgeneracijskega ateljeja je v začetku štela pet članic, sčasoma je pri šivanju sodelovalo tudi do 11 članic, trenutno pa gobelin tedensko šiva devet članic medgeneracijskega centra. Sprva so delale manj ur tedensko, po letu in pol pa so tempo šivanja dogovorile pri treh urah dvakrat tedensko, ob torkih in sredah.

Vložen trud posameznih udeleženk ves čas zapisujejo in doslej so nabrale skupno že skoraj 6000 ur šivanja. Le v času strogih epidemioloških ukrepov so šivale v manjšem obsegu, krajša prekinitev šivanja pa je bila tudi leta 2018, ko je bil ta sicer nedokončani gobelin del samostojne razstave Katje Felle v Mestni galeriji Nova Gorici.

“Povprečno število delovnih ur na leto raste, gospe so res zavzete in pridne, delajo z ljubeznijo,” je dejala vizualna umetnica, ki tako starejšim prek gobelinov približuje sodobno umetnost. Ob tem opaža, da mlajše generacije nimajo toliko vztrajnosti in predanosti, kot je pri tem projektu kažejo starejše udeleženke. Da je potrebna vztrajnost, je poudarila tudi ena od članic skupine Silva Dover in dodala, da moraš poleg tega imeti tudi dober vid in spretne prste.

Motiv na gobelinu izhaja iz posnetka ekranske motnje na televiziji, ki ga je avtorica še računalniško obdelala in dala odtisniti na gobelinsko mrežo. Pri vezenju gobelina uporabljajo prejo 50 barvnih odtenkov, ki jih tudi kombinirajo, določila pa jih je slikarka. Skupno bodo za gobelin predvidoma uporabile 14.400 metrov preje.

Felletova si želi, da z gobelinom kot simbolom medgeneracijskega in skupnega ustvarjanja pokažejo, kako pomembno je kolektivno sodelovanje in združena moč. V prihodnosti bi rada, da bi gobelin svoje mesto dobil nekje v javnem prostoru v eni izmed podružnic Koroškega medgeneracijskega centra.

Akademska slikarka Katja Felle je doma iz Slovenj Gradca in je tudi magistra umetnosti. Trenutno biva v Parizu in se članicam medgeneracijskega centra pridruži pri šivanju vsake tri mesece.

Dogodki

Od decembra 2015 na Ravnah na Koroškem v okviru Koroškega medgeneracijskega centra vztrajne šivilje šivajo gobelin v velikosti dva krat tri metre.