Search
Close this search box.

Ko je ob besedah: “Ko bi me vsaj udaril, da bi imela kaj pokazati” žal prepozno

Ob še enem primeru umora ženske, ki ga je med drugim osumljen njen mož, Društvo SOS telefon poudarja, da se moramo zavedati, da je prepoznavanje in obravnava vseh oblik nasilja, zlasti psihičnega nasilja v družini, ključnega pomena za preprečevanje femicida. Psihično nasilje ostaja pogosto spregledano ali podcenjeno, so opozorili.

Zgodba femicida, ki smo ji priča v zadnjih tednih, ponovno govori o tem, da se še vedno soočamo z velikim izzivom, da ne želimo ali ne znamo prepoznati znakov nasilja, ki se dogaja za zaprtimi vrati. Zlasti tistega nasilja, ki za posledico nima hujših telesnih poškodb,so izpostavili pri Društvo SOS telefon za ženske in otroke – žrtve nasilja.

Psihično nasilje lahko v resnici povzroči enake, če ne še hujše posledice kot fizično nasilje, so navedli v društvu. Ob tem pa opozorili, da ocene ogroženost žrtev nasilja v družini vse prevečkrat bazirajo izključno na fizičnem nasilju.

“Če fizičnega napada ni, če žrtev nima vidnih poškodb, se še pogosto smatra, da žrtev ni visoko ogrožena in da je ni treba posebej zaščititi. Celo verbalne grožnje zoper življenje in telo, če le te ne spremljajo fizični napadi, se velikokrat ne obravnavajo kot resnejša oblika nasilja,so izpostavili.

Ob tem pa opozorili, da je analiza intimnopartnerskih femicidov v Sloveniji pokazala, da se v tretjini primerov femicid zgodi tam, kjer povzročitelj predhodno ni bil fizično nasilen, je pa bil izjemno psihično nasilen, nadzorovalen, poniževalen, morbidno ali objestno ljubosumen in manipulativen. Tega nasilja pa po navedbah društva okolica praviloma ni zaznavala kot posebej problematičnega ali resnega.

“Tisto nekaj, kar se je moralo zgoditi, pa je bil umor. Torej smo vlak za zaščito v celoti zamudili,so poudarili.

Kot so zapisali pri Društvu SOS telefon, ne smemo dopustiti, da ti umori postanejo zgolj statistika ali običajen del naše resničnosti. “Namesto tega moramo aktivno delovati za vzpostavitev okolja, ki nasilju ne daje prostora in ki podpira žrtve ter jih varuje. Varovati bi jih pa moralo tedaj, ko je še pravi čas, in ne tedaj, ko je že prepozno,” so še opozorili.

Menijo, da so razprave, ki so usmerjene v poostreno kaznovanje povzročiteljev femicida, precej nekonstruktivne, saj bi vse napore morali vlagati v preprečevanje femicida. Nedavno pravnomočno izrečeno dosmrtno ječo povzročitelju femicida sicer pozdravljajo, saj gre po navedbah društva za pomembno sporočilo širši javnosti.

Kot so še navedli v društvu, številne domače in tuje raziskave potrjujejo, da so intimnopartnerski umori tista kazniva dejanja, ki bi jih bilo mogoče v veliki meri preprečiti. Zato pozivajo k odločnemu ukrepanju v smislu ozaveščanja, izobraževanja in zagotavljanja dostopa do ustrezne pomoči za vse tiste, ki trpijo zaradi nasilja v družini.

Telefonska številka Društva SOS za ženske in otroke – žrtve nasilja, na katero se lahko žrtve obrnejo po pomoč, je 080 11 55.

Naj pri tem spomnimo, da je v minulih dneh prišlo še do enega tragične dogodka.

Žensko, ki so jo v petek našli mrtvo v bližini Kidričevega, sta po ugotovitvah kriminalistov umorila njen mož in njegova prijateljica. Kot je povedal vodja mariborskih kriminalistov Stanko Vidovič, sta osumljena umora mož žrtve in njegova sodelavka, s katero sta se zbližala. Dan po umoru je mož ženo prijavil kot pogrešano.

Po besedah Vidoviča je 37-letni moški 23. marca letos na ptujski policijski postaji prijavil, da pogreša svojo 33-letno ženo, ki naj bi tisti dan odšla z doma, pri tem pa je policistom izročil poslovilno pismo, ki naj bi ga napisala domnevno pogrešana.

Policisti so žensko po prijavi v sodelovanju s policisti drugih policijskih enot in kriminalisti sektorja kriminalistične policije mariborske policijske uprave poskušali najti, a niso bili uspešni.

V petek, 5. aprila, popoldne pa so bili obveščeni, da so v okolici Kidričevega našli mrtvo osebo. Na kraj so takoj napotili policiste in kriminaliste, ki so glede okoliščine najdbe trupla zaznali razloge za sum, da je oseba umrla nasilne smrti. Na kraj sta prišla tudi dežurni preiskovalni sodnik in dežurna državna tožilka.

“Z ogledom kraja dejanja, zbiranjem obvestil in opravljeno sodno obdukcijo je bilo ugotovljeno, da gre za pogrešano 33-letno žensko iz okolice Ptuja, ki je bila žrtev kaznivega dejanja,” je v izjavi za medije povedal Vidovič.

V okviru preiskave kaznivega dejanja umora so še isti večer odvzeli prostost možu žrtve, torej 37-letnemu moškemu iz okolice Ptuja, naslednji dan pa še 33-letni ženski iz okolice Lenarta.

“Z zbiranjem obvestil smo ugotovili, da sta bila osumljena sodelavca, ki sta se zbližala in sta zaradi nezadovoljstva v svojih partnerskih zvezah načrtovala umor 33-letne partnerke osumljenca,” je povedal vodja kriminalistov.

“Dogovorila sta se, da bo osumljeni svojo ženo 22. marca pripeljal na predhodno dogovorjen kraj v bližini Kidričevega, kar je moški tudi storil. Na tem mestu je tedaj že čakala osumljenka. Ob izstopu iz vozila je 33-letnica iz okolice Lenarta pristopila do žene osumljenega ter jo z ostrim predmetom večkrat zabodla. Takoj zatem je truplo odvlekla do mesta, kjer jo je zakopala. Skupaj z osumljenim sta se nato iz kraja dejanja odpeljala. Naslednji dan po izvršenem kaznivem dejanju pa je osumljeni na policijski postaji prijavil njeno pogrešanje, je dodal.

Po ugotovitvah kriminalistov je poslovilno pismo, ki ga je ob prijavi pogrešanja policistom izročil mož, napisala osumljenka in ga še pred izvršitvijo umora izročila osumljencu.

Pri obeh osumljencih so policisti in kriminalisti na podlagi odredbe preiskovalnega sodnika opravili hišne preiskave, kjer so zasegli predmete, pomembne za nadaljnji kazenski postopek. Med drugim so pri osumljenki našli oster predmet, za katerega utemeljeno sumijo, da je bil uporabljen pri kaznivem dejanju.

Moški in ženska sta osumljena umora v sostorilstvu, saj naj bi načrtovala in izvedla umor na zahrbten način. S kazensko ovadbo so ju v nedeljo zvečer privedli k preiskovalnemu sodniku Okrožnega sodišča na Ptuju, ki je zoper oba odredil pripor.

Za omenjeno dejanje je predpisana kazen najmanj 15 let zapora.

Vir: Društvo SOS telefon in STA

Ob še enem primeru umora ženske, ki ga je med drugim osumljen njen mož, Društvo SOS telefon poudarja, da se moramo zavedati, da je prepoznavanje in obravnava vseh oblik nasilja, zlasti psihičnega nasilja v družini, ključnega pomena za preprečevanje femicida. Psihično nasilje ostaja pogosto spregledano ali podcenjeno, so opozorili.