Search
Close this search box.

General Rudolf Maister tudi v stripu

V Univerzitetni knjižnici Maribor (UKM) bo danes predstavitev knjige Naš Maister, ki je pravkar izšla pri založbi Miš. Po navedbah založbe gre za “razgiban, napet in zgodovinsko verodostojen strip o narodnem junaku Rudolfu Maistru”.

Avtor besedila je nekdanji vodja rokopisne zbirke Narodne in univerzitetne knjižnice (NUK) v Ljubljani Mihael Glavan, ilustracije pa so delo Damijana Stepančiča. Knjigo bosta danes v UKM predstavila oba, Stepančič bo ob tem tudi razstavil svoje ilustracije iz te publikacije.

“Rudolfa Maistra, našega najbolj slavljenega generala, predstavljajo številne leposlovne in strokovne knjige, naša pa z besedo in sliko sledi temeljnim pramenom njegove biografije od rojstva v Kamniku, šolanja v Kranju in Ljubljani, vojaškega oblikovanja v dunajski kadetnici in služenja v avstrijski armadi do veličastnega prevzema poveljstva zaledne vojske v Mariboru, ki je bila zaslužna za osvojitev mesta in dela Štajerske za Slovenijo,” napovedujejo v založbi.

Ob Maistrovih vojaških in političnih projektih so na kratko predstavljeni tudi njegovi sodelavci in podporniki. Knjigo ponujajo v branje mladim in odraslim.

Preberite tudi: Na Ravnah s slovesnostjo obeležili dan Rudolfa Maistra (FOTO)

Rudolf Maister (1874-1934) je slovenski general in pesnik, ki je ob koncu prve svetovne vojne, ko je razpadla Avstro-Ogrska, imel odločilno vlogo pri oblikovanju novih meja na slovenskem Štajerskem in na Koroškem. Triindvajsetega novembra 1918 je s svojimi borci osvobodil Maribor in na ta dan v Sloveniji praznujemo državni praznik – dan Rudolfa Maistra.

Dogodki