Search
Close this search box.

V SB Slovenj Gradec potrdili štiri nove okužbe, med hospitaliziranimi bolniki s covid-19 je tudi otrok

Včeraj je bilo v Sloveniji potrjenih manj okužb kot dan prej. Potrdili so namreč 1508 novih okužb. Za več kot 2-odstotni točki je bil nižji tudi delež pozitivnih testov kot dan prej, ki je včeraj znašal 26 %, je na današnji novinarski konferenci povedal vladni govorec Jelko Kacin. Iz SB Slovenj Gradec pa so sporočili, da so včeraj potrdili štiri nove okužbe, skupno pa zdravijo v bolnišnici 59 covid bolnikov.

V tem trenutku številke jasno kažejo, da se širjenje virusa v populaciji upočasnjuje, razmere v bolnišnicah pa še vedno kažejo časovni zamik od pozitivnih sprememb in ostajajo zelo resne. Postelj imamo v tem trenutku dovolj, a kot smo že večkrat ponovili, usposobljenega kadra za skrb za COVID-19 ni na pretek. In ne samo to, zdravniško osebje že vse od izbruha drugega vala dela vsak dan, ves dan in celo noč,” je pojasnil.

Kacin je tudi predstavil stanje novih okužb po občinah: Murska Sobota 32, Beltinci 14, Puconci in Rogaševci 12. Velenje 59, Ptuj 39, Celje 37, Šentjur 21, Žalec 16, Hoče-Slivnica 15, Gornja Radgona 10, tudi Slovenska Bistrica je imela 10 okužb, Slovenske Konjice 14, enako tudi Dravograd. Kranj 44, Radovljica 30, Jesenice 24, Škofja Loka 20, Šenčur 16, Tržič 12. Domžale 22, Ivančna Gorica 14, Grosuplje 13, Medvode 12, Mengeš 11. Novo mesto 32 in Trebnje 14. Piran 17, Koper 15, Nova Gorica 14. Ljubljana je imela 188 okužb, Maribor pa 101 okužbo.

Na intenzivni negi je bilo 200 pacientov, enako kot dan prej. Skupaj je bilo iz bolnišnic sicer odpuščenih 79 oseb. Tudi včeraj smo žal imeli tudi smrti. V bolnišnicah je umrlo 30 oseb. Skupaj pa je preminilo 38 oseb. V bolnišnicah je bilo hospitaliziranih 11 pacientov manj kot dan prej in sicer 1199. Skupna številka se je spustila pod mejo 1200 in želimo si, da bi tako tudi ostalo,” je še dejal Kacin.

Med regijami ima najvišjo incidenco, tako kot smo v začetku tedna napovedali, trenutno Pomurska regija – 1493. Incidenca se v Gorenjski regiji še naprej hitro znižuje in je že padla pod 1400 (1397). Koroška ima 1104, vse ostale slovenske regije pa imajo incidenco, ki je nižja od 1000. Najnižja incidenca ostaja v Obalno-kraški regiji (387).”

Kacin je še opomnil, da R še vedno vztraja pod 1 in spremenjen način testiranja na gibanje R oziroma na njegovo zniževanje ni vplival. Drugače povedano, 10 na novo okuženih okuži le še 9 drugih, je dejal. “Podatki kažejo, da se številke, tudi po spremenjenem načinu testiranja, hitro vračajo v normalna razmerja in se še naprej stabilizirajo.”

Iz Splošne bolnišnice Slovenj Gradec so sporočili, da so včeraj testirali 37 oseb s sumom na okužbo z novim koronavirusom. Med testiranimi so zabeležili 4 nove primere okužbe z aktivnim COVID-19.

“Na različnih oddelkih bolnišnice zdravimo skupaj 59 bolnikov, 7 jih potrebuje intenzivno zdravljenje. Med hospitaliziranimi je tudi danes en otrok. Včeraj smo iz bolnišnice odpustili 7 bolnikov, umrl ni nihče. Med zaposlenimi na včerajšnji dan nismo zabeležili novih okužb, aktivno pa jih okužbo preboleva 57. Prosimo vas, da spoštujete preventivne ukrepe in s tem zaščitite sebe in druge,” so še navedli v današnjem sporočilu za javnost.

Ker strokovnjaki pričakujejo, da se bodo bolnišnice polnile še vsaj 14 dni, je v tem trenutku ključno, da vsak izmed nas stori kar je v njegovi moči, da kar se da v veliki meri pomaga našim zdravnikom, medicinskim sestram in vsemu ostalemu osebju v slovenskih bolnišnicah. Spoštujmo sprejete ukrepe, odpovejmo se druženjem, ta vikend in tudi vse naslednje dni, dokler se epidemiološke razmere ne stabilizirajo. Nikar ne Martinujte, niso časi za to,” je za konec poudaril Kacin.

Dogodki

Včeraj je bilo v Sloveniji potrjenih manj okužb kot dan prej. Potrdili so namreč 1508 novih okužb. Za več kot 2-odstotni točki je bil nižji tudi delež pozitivnih testov kot dan prej, ki je včeraj znašal 26 %, je na današnji novinarski konferenci povedal vladni govorec Jelko Kacin. Iz SB Slovenj Gradec pa so sporočili, da so včeraj potrdili štiri nove okužbe, skupno pa zdravijo v bolnišnici 59 covid bolnikov.