Search
Close this search box.

Počivalšek: Naloga ostaja ohranjanje delovnih mest

SMC je po besedah predsednika stranke Zdravka Počivalška vstopila v vlado, da s partnerji izpelje programske projekte, ki so pomembni za Slovenijo. Ob soočenju z epidemijo je bila glavna naloga učinkovito upravljanje s posledicami epidemije. "Naloga ostaja ohranjanje delovnih mest, zato bomo nadaljevali z ukrepi pomoči," je napovedal.

“S protikoronskimi paketi smo uspeli ohraniti večino delovnih mest, kondicijo gospodarstva, naslovili smo podjetja in delovna mesta in to je temelj za to, da bo gospodarstvo hitro okrevalo. Ohranili smo močno industrijo, gradbeništvo in pomagali storitvenemu sektorju,” je ocenil tudi kot minister, pristojen za gospodarski razvoj in tehnologijo.

Ukrepi, ki so dobro učinkovali, nas ne smejo uspavati: “Pred nami so izzivi gospodarskega okrevanja in skrb za preobrazbo gospodarstva v zeleni in digitalni prehod.” Slovenija je po njegovem mnenju dobro pripravljena, ima stabilne javne finance, likvidne banke ter močno in ambiciozno gospodarstvi z načrti, je naštel.

Počivalšek je izpostavil, da smo tako pripravljeni, da v najkrajšem času nadoknadimo lanskoletni padec bruto domačega proizvoda. “Slovenija bo uspešna le takrat, ko bo imela močno gospodarstvo. Tega se koalicijske stranke dobro zadevamo, zato smo združile moči, da podjetja in državo znova popeljemo po tirnicah uspeha,” je dejal.

Po njegovih ocenah je bilo neuresničenih ciljev v preteklih vladah zaradi neusklajenega delovanja kar nekaj. “V enem letu smo uspeli uresničiti več kot vlade prej v daljšem časovnem obdobju,” je ocenil. Za pomoči je namenjenih skoraj sedem milijard evrov, približno polovica je že izplačane. Za pomoč gospodarstvu je bilo skupaj namenjena približno milijarda evrov.

Za ključne protikoronske ukrepe je označil nadomestilo za čakanje na delo, univerzalni temeljni dohodek za samostojnega podjetnika in delno kritje fiksnih stroškov. Za storitveni sektor bo treba najti nove rešitve, saj se sektor po odprtju vseh dejavnosti ne bo mogel hitro postaviti na noge.

Kot je ocenil, so postavili temelje za projekte in reforme. “Borili se bomo za vsako delovno mesto, še posebej na periferiji. “Z decentralizacijo bomo ustvarili pogoje, da mladi lahko ustvarijo družino in razvijajo kariero v domačem kraju. Z debirokratizacijo pa bomo ustvarili pogoje za še bolj konkurenčno in predvidljivo okolje za gospodarstvo.”

Minister je ocenil, da je pred nami obdobje gospodarske rasti in da bomo znova prišli do razmer, kakršne so bile pred izbruhom epidemije novega koronavirusa, ko je delovne sile primanjkovalo. “Sredstva, ki nam bodo na voljo, bomo morali razumno porabiti, v kar ne dvomim, ker je za nami intenziven proces ustvarjanja programa,” je poudaril.

“Za nami je težko leto in naporno obdobje, polno bitk, a hkrati tudi obdobje, ki ga bomo pomnili še dolgo. Želim si, da se število okužb zniža do točke, da lahko odpravimo vse ukrepe, to bo naša zmagal. Upam, da bo opozicija napredovala v zavedanju, da ni čas za rušenje, temveč za sodelovanje,” je še dejal.

Dogodki

SMC je po besedah predsednika stranke Zdravka Počivalška vstopila v vlado, da s partnerji izpelje programske projekte, ki so pomembni za Slovenijo. Ob soočenju z epidemijo je bila glavna naloga učinkovito upravljanje s posledicami epidemije. "Naloga ostaja ohranjanje delovnih mest, zato bomo nadaljevali z ukrepi pomoči," je napovedal.